Domů NezařazenéJak vybrat elektrickou udírnu?

Jak vybrat elektrickou udírnu?

Kompletní průvodce pro začátečníky…

A je to tady zase! Opět se od sousedů k vašemu nosu line ta nádherná vůně uzených klobás. Až k vám domů slyšíte, jak si sousedé pomlaskávají na podomácku uzeném sýru či uzeném mase! Ano, udírny nebývají standardní výbavou každé domácnosti, ale pokud právě čtete tento článek, chcete se připojit ke skupině sousedů “uzenářů”. Věřte, že pořízením elektrické udírny rozhodně nešlápnete vedle. Ba naopak. V posledních letech raketově stoupá obliba elektrických udíren pro domácí použití. Většinou proto, že jsou nejsnáze ovladatelné, pohodlně se v nich reguluje teplota a způsob vytápění udírny není zase tak ekonomicky náročný, jak by se třeba mohlo zdát. O tom si ale povíme někdy příště. Nyní se pojďme podívat podrobněji na to, která bude ta nejlepší elektrická udírna právě pro Vaše potřeby. 

Proč vybrat elektrickou udírnu

Ano, někdo by mohl namítat, že postavit si udírnu vlastníma rukama není nic těžkého a jídlu z takové udírny se nic nevyrovná. Dříve to skutečně nebylo nic neobvyklého. V podstatě každý zahrádkář měl v rohu zahrady postavenou svou vlastní udírnu. Stačí přece sehnat vhodné vybavení, materiál a vědět jak co poskládat, kam udírnu umístit. A ejhle – udírna je na světě. Také jste si už už říkali, že je čas začít hledat návod, jak postavit udírnu na zahradě? Ještě chvilku s tím hledáním počkejte. Ono to totiž chce ještě jednu věc – čas. Čas na to získat vše potřebné, zjistit, jak vše dát dohromady, postavit a vykouřit udírnu. To by taky mohl být spíš projekt na celé léto. Ale Vy chcete udit hned! Oproti tomu elektrická udírna stojí během několika minut na svém místě. Nejspíš ji budete moci používat ještě rychleji, než zajistíte veškeré vybavení pro stavbu vlastní udírny.

Výhody elektrických udíren

Už při prvním uzení v elektrické udírně zjistíte, že princip uzení se od zděných či dřevěných udíren neliší. Elektrická udírna je navržena tak, aby kolem pochutin v jejích útrobách, stále proudil vzduch. Důmyslný systém také konstantně udržuje vámi navrženou teplotu. Proč tedy vybrat elektrickou udírnu? Zásadní rozdíl je ve zdroji tepla, způsobu výroby kouře a snadnější obsluze.

Bez zaváhání vám můžeme říci, že bezkonkurenční jsou elektrické udírny v pohodlnosti. Začátek uzení, udržování stálé teploty i následná údržba. Veškeré tyto kroky probíhají rychle, jednoduše a spolehlivě. Další výhodou elektrické udírny je rychlé vyhřátí udící komory. Oproti zděným udírnám, kde jde o několik hodin, je elektrická udírna nahřátá na požadovanou teplotu v řádu minut. U elektrické udírny také odpadají trable s rozděláváním ohně a vybíráním správných uhlíků. Při přikládání nebude v elektrické udírně tak znatelně kolísat teplota, jako u zděné udírny. 

Elektrické udírny vytápí topná tělesa, která jsou řízená manuálním nebo digitálním termostatem. Kouř u většiny modelů vzniká ve výrobníku kouře a opět vše probíhá automaticky. Zapomeňte také na kropení dřevěné drti. Asi největší výhodou elektrických udíren je fakt, že ať už topíte štěpkou či briketami, pouze doutnají. To znamená, že v generátoru kouře nedochází k jejich zahoření. Například u plechových udíren se bez zahoření při uzení neobejdete.

Ani při výběru toho, co chcete udit elektrická udírna neomezuje. Zvládnete všechno – ryby, kýtu, ořechy. A tabu není ani královské uzení studeným kouřem.

Chutná vám, co jste vyudili? Má maso krásnou barvu? Pak věřte, že když zachováte stejný postup, bude i příští uzení takhle výborně chutnat. A tady máme další, velký, benefit elektrické udírny. Velice často se setkáváme s recenzemi, kde se píše právě o chuti a barvě. Prý i přesto že někomu uzené maso z dřevěné udírny nechutná, pro jeho specifickou chuť či ho neláká ani ho ochutnat kvůli jeho barvě, výsledky vytažené z elektrické udírny jsou, i pro odpůrce uzení, naprostou lahůdkou. 

Další zásadní výhodou je možnost přemístění elektrické udírny. Ač na to nevypadají, jsou docela lehké a proto i snadno přenosné. Bez větší námahy je tedy můžete podle potřeb převézt kam budete chtít. Jedinou podmínkou je samozřejmě dostupnost elektrické energie. 

A údržba je také velice snadná oproti jiným typům udíren. V elektrické udírně nepoužíváte dřevo, ani uhlí – hlavní příčiny nepořádku po uzení. Už víte, že elektrická udírna využívá dřevěné uhlíky z briket. To znamená, že jakmile doudíte, stačí pouze odstranit misku s vodou. Právě zde se totiž uhlíky ochlazují. A vnitřek udírny? Je vyrobený z nerezové oceli, rošty a háky jsou snadno odnímatelné a je možné je mýt v myčce. Takže k vyčištění celé udírny postačí správný saponát a hadřík. Co se přípravků na čištění udíren týče, doporučujeme navštívit kategorii Příslušenství na našem webu.

Důležité faktory při výběru elektrické udírny

Každý máme “tu svou” nejlepší udírnu. Takovou, která odpovídá našim potřebám a splňuje právě ta naše očekávání. Znáte to – 100 lidí, 100 chutí. A stejně je to i s výběrem udírny. A tady je několik rad, které byste měli mít na paměti, když budete vybírat tu “Vaši nejlepší elektrickou udírnu”.

Velikost a kapacita udírny

V tomto případě je třeba zvážit hned několik věcí. Například, kolik pochutin budete chtít udit naráz? Brzy sami zjistíte, že jsou na trhu modely vhodné jen pro pár kilogramů masa, ale i takové udírny, které pojmou i desítky kilo masa. Chcete-li udit jen pro sebe a své nejbližší párkrát do roka, pak stačí menší typ. Vždy je třeba myslet na to, abyste využili kapacitu udírny na 100%

Otázka velikosti je důležitá i v případě, kdy budete chtít s udírnou cestovat. Chcete-li udit třeba na chalupě, pak potřebujete takovou udírnu, která bude mít kompaktní rozměry. 

Chcete udit pro rodinu a kamarády? Poohlížejte se po středně velké elektrické udírně. Právě středně velká udírna je ideální pro přípravu pochutin pro přibližně 8 – 10 lidí. 

Kontrola teploty a funkce

Elektrické udírny se vyrábí buď v analogovém nebo digitálním provedení.

Analogové udírny neumožňují topit na přesnou teplotu. Je možné topit “více či méně”. Teplo se ovládá otáčením regulačního knoflíku. Je tedy dost náročné opakovat stejný výsledek uzení. Vždy bude maso trochu “jiné”.  

Digitální udírny jsou oproti tomu ovládané přes termostat, kde vidíte přesně teplotu, jaká je uvnitř udírny. Některé udírny jsou dnes již tak moderní, že komunikují i s chytrými telefony, takže můžete požadovanou teplotu měnit, aniž byste došli k udírně. Tady platí, že pokud jste s výsledkem spokojeni, můžete příště nastavit udírnu stejně. Pak už jen stačí vložit stejně upravené pochoutky.

Materiál a konstrukce udírny

Elektrická udírna se vyrábí z velice odolných materiálů. Většinou jde o nerezovou ocel nebo porcelánem chráněnou ocel. Ze stejného materiálu jsou i dveře. Ty mohou mít navíc okénko z temperovaného skla. Vždy jde však o odolný materiál s kvalitní izolací.

Cena a rozpočet

Ceny elektrických udíren se určitě budou lišit. A to podle značky, kvality, velikosti, hmotnosti a tak dále. Nejlevnější elektrické udírny se pohybují v řádech okolo 3.000,- a výše. A jak poznat, zda je cena za elektrickou udírnu příliš vysoká? Rada je jednoduchá – zaměřte se na informace o materiálu, z jakého je udírna vyrobená. V kvalitní udírně byste neměli najít ani kousek plastu. Rozhodující je také množství funkcí, které může udírna nabídnout. 

Zmíněné, řekněme “základní modely” elektrických udíren jsou přenosné, kompaktní a skutečně pojmou maximálně 10 kg masa. 

Střední udírny, od 7.000,- a výš, jsou vhodné pro uzení cca 15 kg masa. 

Nad 10.000,- většinou pořídíte udírny, které mohou pojmout také 15 kg masa, ale bývají z kvalitnějších materiálů a s nižší spotřebou elektrické energie. 

A pokud je vaším cílem udit více než 20 kg masa najednou, můžete se s výběrem vhodné udírny pohybovat v cenách začínajících na 20.000,- 

V této části článku se také hodí zmínit servis udíren. Většina kvalitních výrobců nabízí prodloužené záruky, protože opravdu důvěřují svému produktu. Nebudeme si nic nalhávat, každá věc se může dříve či později porouchat. Proto je dobré myslet i na to, že budete někdy v budoucnu servis potřebovat. 

Na trhu najdete 3 typy elektrických udíren

První skupinu tvoří tvz. “Klasická udírna”. Jejím zdrojem tepla je topná spirála. Právě ta umožňuje přesně regulovat teplotu. Výhodou těchto udíren je malá spotřeba energie. 

Druhou, poměrně velkou skupinu tvoří digitální elektrické udírny. Tady už můžete nastavit ledaco. Přes digitální displej pohodlně upravíte teplotu i délku uzení. Velice často bývá právě tento typ elektrických udíren tak technicky vybavený, že je můžete propojit s chytrým telefonem. Následně pak můžete kontrolovat teplotu uvnitř udírny, právě přes mobil, ať už budete kdekoliv. Budete mít také přesnou kontrolu nad automatickým dávkováním dřevěných směsí. Tady už vstupujete do světa skutečně moderního, pohodlného, snadného a přehledného uzení. 

Elektrické udírny s grilem

Aby těch technických vymožeností nebylo málo, tak je tu ještě třetí skupina elektrických udíren. Ty jsou vybaveny ještě navíc i grilem. A ano, gril můžete používat současně v době, kdy budete využívat udírnu. Při uzení můžete bez problémů ugrilovat jakoukoliv specialitu. Třeba i domácí pizzu. 

Přehled nejpopulárnějších modelů udíren

Na internetu najdete celou řadu různých testů, které se zaměřují na výběr nejlepších / nejpopulárnějších elektrických udíren. Pro rok 2023 najdete na prvních 3 příčkách většinou ty samé modely.

  • SmooKing Pro 80

Tento model elektrické udírny od značky SmooKing Pro je považován za ideální model pro náročné zákazníky. Má skutečně velký vnitřní prostor, vypadá už na první pohled skutečně luxusně a podává zaručené výsledky. 

  • Borniak UW-70

Podle mnoha testů poskytuje právě tento model značky Borniak má nejlepší poměr cena / výkon / kvalita. A proto je považována za takový “zlatý střed”. Nabízí uzení studeným i teplým kouřem, lehce se ovládá díky přehlednému digitálnímu displeji. Uvidíte sami, až ji poprvé vyzkoušíte. 

Tato elektrická udírna od značky Bradley Smoker má své čestné místo v žebříčku nejlepších udíren. Oproti jiným modelům je levnější a i přesto je její výkon naprosto fenomenální. I přesto, že by se někdo mohl bát mechanického ovládání, nikdy nebude tato udírna krokem vedle. 

Doporučené značky a výrobci elektrických udíren

BORNIAK

Značka, která zaručuje, že nabízí pestrý výběr udíren, které jsou vhodné pro začátečníky i profesionální mistry uzení. Jde o polského výrobce, který se specializuje čistě na navrhování vysoce kvalitního zařízení na uzení potravin. Pestrá nabídka skutečně kvalitních a cenově zajímavých udíren a dalších doplňků si za desítky let působení společnosti BORNIAK našla mnoho příznivců. A vysoký počet klientů neustále roste. Najdeme mezi nimi rybáře a myslivce, zahrádkáře, ale i majitele agroturistických center. V poslední době míří BORNIAK i ke Slow Food a milovníkům amerického grilování. Tvrdí, že jsou firma s posláním – člověku připomenou chutě dětství, které v určité chvíli ztratili. Jiní tyto tradiční chutě, díky BORNIAKU, teprve objeví. Oba jsou potěšeni. Jednoduše – smysly se nedají oklamat.

BRADLEY SMOKER

Tady se bavíme doslova o legendě mezi udírnami. V širokém sortimentu si tu svou udírnu najdou jak začátečníci, tak profíci. Bradley Smoker sází na nerezové zpracování a digitální ovládání. A díky tomu značka neustále posouvá klasické uzení na vyšší úroveň. Devizou Bradley Smoker udíren je jednoduché nastavení, unikátní design, uzení horkým i studeným kouřem a praktické sondy na maso. Objevovat neustále nové a nové chutě budete i díky obrovskému výběru originálních briket s různými vůněmi z ovocných aromat nebo neutrálních tónů, které dodají uzeným pokrmům charakteristickou chuť i barvu.

PIT BOSS

Pit Boss je předním výrobcem technologicky inovativních produktů. Jde o známou značku pro své produkty2 v jednom”. Protože když vlastníte peletový gril Pit Boss, nemáte jen gril. Pit Boss zvládne vše, co váš standardní gril, udírna a trouba, a umožní vám vdechnout chuť dřeva do jakéhokoliv jídla. S jedním strojem přichází schopnost udit, péct, dusit, opékat a grilovat.

Co hledat v recenzích a hodnoceních

Určitě je dobré projít si na internetu zkušenosti těch, kdo již mají elektrickou udírnu doma. Zaměřte se na praktické informace. Například kvalita uzení, množství dýmu, bytelnost konstrukce. To jsou důležité poznatky, které by se Vám mohly při výběru hodit.

Jak správně udit v elektrické udírně

Vy už víte, že uzení v elektrické udírně není raketová věda. Avšak i přesto počítejte s tím, že jsou určité postupy, které je dobré se naučit. Jen tak budete totiž mít jistotu, že výsledkem vaší práce bude vždy perfektně a rovnoměrně vyuzené jídlo. My jsme se rozhodli upozornit na kroky, které nám přijdou zásadní. 

  1. Maso do udírny patří suché – nebojte se naložené maso pořádně otřít. Třeba papírovými utěrkami. Tento krok vám pomůže odstranit z masa přebytečné množství vody. Mistři uzení také nechávají klobásy den před uzením viset na tyči. To proto, aby oschly. 
  2. Maso by mělo mít pokojovou teplotu. Pokud toto nedodržíte, začne v udírně kondenzovat a výsledek vás od dalšího uzení spíš odradí. 
  3. Ať už budete udit na štěpce či briketách, vždy dohlédněte na to, aby bylo topivo suché. Také by mělo být skladované tak, aby na něm nemohla vznikat plíseň. Vhodný je pro skladování například hermeticky uzavřený, plastový sud. Štěpka by také měla být bez kůry. 
  4. Začněte zahřívat udírnu přibližně 30 minut až 1 hodinu před tím než začnete udit maso. Díky tomuto kroku z udírny odstraníte vlhkost. A pak už je možné začít útroby udírny “ládovat” pochutinami, připravenými na uzení.
  5. Bez proudu vzduchu to nepůjde. Proudění vzduchu je zásadní pro správné uzení. Nebojte se nechat otevřené všechny ventily, aby mohl vzduch volně a rovnoměrně proudit. Elektrická udírna už se pak postará o vše ostatní. 
  6. Správně regulujte kouř. Čím více kouře, tím horší výsledek. Kouzlem uzení není obrovské množství dýmu, ale naopak. Všechno se děje díky téměř neviditelnému kouři. Ten v podstatě udírnou pouze prochází, neměl by se v udírně dlouhodobě zdržovat. 
  7. Trpělivost růže přináší… Ve spojení s udírnou to platí dvojnásob. Proto moc často neotvírejte dveře udírny. Naučte se hned od začátku důvěřovat tomu, co Vám ukazuje teploměr udírny. Věřte, že čím méně zásahů do udícího procesu uděláte, tím lepších výsledků dosáhnete. 

Závěrečné tipy pro výběr elektrické udírny

Když se řekne “udírna” představí si každý už hotový celek. Zděný, elektrický, plynový, peletový…Pojďme si ještě závěrem říct, z čeho se taková udírna skládá.

  1. Topeniště nebo chcete-li ohniště. Součástí tohoto prostoru je i rošt, Sem se dává dřevo, štěpka či brikety nebo pelety. V případě elektrických udíren najdete v topeništi topnou spirálu. 
  2. Kouřovod. Ten vede kouř z ohniště do udírny. Vypadá jako roura, dlouhá většinou kolem 2 metrů. 
  3. Udící komora. Tady se to všechno děje. Tady se udí maso a další pochutiny. Je to největší část udírny. Jak sami zjistíte, označuje se tento prostor “skříň”. 
  4. Komín – jeho práce je asi jasná. Odvádí z udící komory kouř. Měl by být zakončen záklopkou. Právě tato část komína umožňuje regulaci tahu kouře. A Vy správně tušíte, že když nebude mít komín správný tah, bude docházet ke špatnému procesu v uzení. 

Závěrem: počítejte s tím, že k elektrické, ale i jiné udírně, se vám bude hodit i další příslušenství. Jako třeba teploměr, háčky na zavěšení masa a podobně. A to všechno najdete na našem e-shopu. Pokud však ještě stále máte otázky, které se nám nepovedlo v tomto článku odpovědět, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu od toho, abychom vám pomohli dosáhnout těch nejlepších udících výsledků.

Další články

O čem píšeme

  • BBQ koření The original SPG 411g Suckle Busters

    The original SPG je univerzální směs koření ze soli, pepře a česneku Dokonce i puristé si užijí vyváženost a chuť této kořenící směsi, protože sůl, ...

    Skladem > 10ks
    458,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Dřevěné pelety Třešeň 9 kg Pit Boss

    Vychutnejte si sladké a ovocné aroma vašich dobrot s peletami Pit Boss TřešeňPelety jsou vhodné k uzení kachen, sýrů, jehněčího, hovězího i ...

    Skladem > 10ks
    750,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • 5 Variací 120 ks – Brikety udící Bradley Smoker

    Udící brikety Bradley Smoker 5 Variací vám zajistí dokonalé provonění masa Tajemství chuti v každém malém kolečku Brikety 5 Variací se hodí pro ...

    Skladem > 10ks
    1 749,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-N-70 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 2ks
    25 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Uzená mořská sůl 500g Maldon

    Uzená mořská sůl vysoké kvality, výborná především k tmavým masům - ideální na grilování a steaky Značka Maldon už od samotných počátků budila ...

    Skladem 2ks
    409,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Udírna na brikety Bradley Smoker Original 4 rošty

    Bradley Smoker Original je revoluční přenosná venkovní udírna, prodávaná se všemi potřebnými komponenty, jako jsou generátor kouře, topné těleso a ...

    Skladem > 10ks
    17 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Udící rošt pro udírny 70 Borniak

    Udící rošt vysoký pro udírny Borniak 70 je vyroben z perforované nerezové oceli, která zajišťuje vynikající přenos kouře a tepla Pokud rádi udíte ...

    Skladem 5ks
    899,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Dárková sad chilli mashů No 9 Collection TheChilliDoctor

    Dárek, kterým zaručeně vykouzlíte slzy v očích  No 9 Collection - ochutnávková chilli sada S exkluzivní dárkovou krabičkou tekutých chilli mashů se ...

    Dostupnost na dotaz
    749,00 
    Do košíku
  • Dřevěná štěpka hickory 1kg Smo-King

    Dřevěná štěpka hickory o zrnitosti 3-10 mm je speciálně vyrobena pro uzení Pro výraznější chuť vašich grilovaných pokrmůVhodná pro uzení ...

    Skladem 5ks
    315,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Omáčka Steakhouse Argentina 235ml Kühne

    Šťavnatý steak z černého anguse Mohlo by to být ještě lepší Nová Steakhouse Argentina Style od Made For Meat to skutečně ještě zlepšuje ...

    Skladem 3ks
    99,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Háky na maso 6ks Pit Boss

    Pokud potřebujete zavěsit, skladovat, udit, či sušit velké kusy masa, jistě oceníte tyto 15cm háky Ostrý hrot pro rychlé zavádění, druhý konec háčku je ...

    Skladem 1ks
    389,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Sekáček 37cm HBCKCL Everdure

    Sekáček Everdure se stane vaší pravou rukou při porcování masa Silná ostrá čepel si snadno poradí s chrupavkou, ale i kostmiZvládne i jemnější práci ...

    Skladem 3ks
    Sleva 35%3 200 Kč Original price was: 3 200,00 Kč.Current price is: 2 080,00 Kč.
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Udírna na štěpku AL-Eco80L Nerez+ SmooKing Pro

    Elektrická udírna AL-Eco80L Nerez+ SmooKing Pro s řízeným generátorem kouře pro teplé i studené uzení Jednoduchá obsluha pomocí ovládacího panelu s ...

    Skladem 1ks
    35 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Teplotní sondy – jehly pro teploměr Bluetooth B-Therm Borniak

    Teplotní sondy pro teploměr Bluetooth B-Therm Se čtyřmi sondami měřte hned několik druhů masa či bodů najednoukvalitní materiál a zpracování ...

    Dostupnost na dotaz
    1 398,00 
    Do košíku
  • Kuchařský nůž vel.XL/41cm HBCKC4 Everdure

    Velký kuchařský nůž od Everdure velXL pro porcování velkých kusů masa Neodmyslitelný pomocník při porcování prasete na zabíjačce nebo přípravě ...

    Skladem 3ks
    Sleva 35%2 553 Kč Original price was: 2 553,00 Kč.Current price is: 1 660,00 Kč.
    Do košíku
    ihned k odeslání

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!