Elektrická vs. Klasická dřevěná udírna
Která udírna je pro vás lepší?
A máme tu další srovnání udíren. Tentokrát se podrobněji podíváme na dřevěné a elektrické udírny. Láká vás pohodlí, které nabízí elektrická udírna? Ale současně se obáváte, že přijdete o tu jedinečnou chuť, kterou všichni přisuzují spíš dřevěným udírnám? Pokud se tedy právě rozhodujete, který typ udírny je pro vás vhodný, jste u nás na nejlepší adrese. Rozhodli jsme se toto porovnání přepracovat do jednoho velkého článku.

Úvod do elektrických a dřevěných udíren
Pojďme se rovnou podívat na ceny elektrických udíren oproti těm domácím. Rozhodující je samozřejmě mnoho faktorů domácích udíren. Protože si je vyrábí každý po svém, může každý být jinak velká, z jiného materiálu a může i jinak vypadat. Když se budeme ale bavit o základních typech dřevěných a elektrických udíren, jsou jejich ceny více méně srovnatelné. Cena se také liší podle příslušenství, způsobu ovládání a dle kapacity. Nejdražší jsou moderní digitální udírny s generátorem kouře a automatickým podavačem pilin.

Výhody a nevýhody dřevěné udírny
Začněme tím, že si detailněji povíme o dřevěných udírnách. Rovnou si řekněme jednu důležitou věc. Dřevěné udírny nejsou celé ze dřeva. Dřevěný je pouze prostor, do kterého umísťujete jednotlivé pochutiny. Tedy udící komora. Kouř do dřevěných udíren přivádí kouřovod a topeniště bývá většinou kovové. Topivem bývá dřevo, piliny či štěpka. Teplotu ovládáte “starým” způsobem. Prostým přikládáním a následnou regulací ohně. Ta probíhá většinou přes vzduchové komory. Uzení v dřevěné udírně vyžaduje skutečně pečlivý a neustálý dohled. Krom toho, že hrozí riziko požáru, mají dřevěné udírny při nesprávném využívání sklony k dehtování. Kouř má v takovém momentě nahnědlou barvu a specifický zápach. Krom právě zmíněného zápachu se dehtování podepíše i na kvalitě vyuzeného masa. Pokud maso projde dehtováním při uzení, je hodně černé a určitě vám také nebude chutnat.
Naše rada zní: pokud uvidíte, že vám z dřevěné udírny vychází nahnědlý kouř, udírna dehtuje a výsledky nebudou po zdravotní stránce vhodné.
Další nevýhodou dřevěné udírny může být například i její prostorová náročnost. Potřebujete určité množství místa pro kouřovod, který musí mít určitou délku a podobně.

Výhody a nevýhody elektrických udíren
Elektrické udírny jsou moderní, vcelku jednoduše ovladatelné a oproti dřevěným udírnám, bývají i bezpečnější. To především proto, že jsou vyráběné z nerezové oceli, či z pozinkovaného, smaltovaného nebo nerezového plechu. Tím pádem hrozí minimální riziko vznícení udírny. Největší přednost, kterou elektrické udírny nabízí, je jednoduché ovládání. To funguje pomocí termostatu s regulačním knoflíkem. Pokud má elektrická udírna také generátor kouře, udírnu jednoduše zapnete, nastavíte teplotu a pak už necháte stroj starat se o vše ostatní. Mají také pěkný a dostatečně velký displej, na kterém můžete sledovat změny teplot i času. Jak asi sami vidíte, tak digitální udírny nabízí opravdu komfort.
Nejsou také tak náročné na prostor. Kouřovod, topeniště, udící komora..to všechno potřebuje v případě dřevěných udíren dost místa. Elektrická udírna je v tomto případě dost praktická, protože jde o zařízení “vše v jednom”. Některé elektrické udírny jsou navržené jako mobilní. Takže je můžete pohodlně převážet, kam se vám jen bude chtít. Důležité je, abyste měli vždy přístup k elektrické energii. Elektrické udírny se sice vyrábí kovové, ale pokud vám takový “studený” vzhled udírny nevyhovuje, najdete i udírny, které jsou v dekoru dřeva. Takže nejen, že budou vypadat, jako ty dřevěné udírny, ale ještě navíc se nebudete muset bát, že by se udírna vznítila. U elektrických udíren se také nemusíte bát dehtování. Proti dehtování je totiž elektrická udírna vybavena tepelně izolovaným pláštěm.
Elektrickou udírnu můžete bez obav používat i v zimě, bez navýšení výkonu udírny. Protože jsou opatřené takovým materiálem, který obsahuje i polyuretanovou pěnu. Ta zadržuje teplo.
Dá se tedy asi říci, že největší nevýhodu mají elektrické udírny v potřebě elektrické energie. Bez proudu to zkrátka nepůjde.

Účinnost uzení
Celý proces uzení v elektrické udírně je postavený na topné spirále. Tu ohřívají piliny, štěpka či brikety. Vyrábí se z různých dřevin. To znamená, že na výběr máte nepřeberné množství typů. Například buk, dub, či bříza, ale i různé ovocné dřeviny. Ale zpět k topné spirále. Ta generuje kouř, který následně vniká do prostoru udírny. Systém elektrické udírny dohlíží na to, aby byla uvnitř stále udržována konstantní teplota. V praxi to znamená, že se dočkáte skvěle vyuzeného masa během 1 až 8 hodin. Samozřejmě v závislosti na velikosti udírny a typu i množství uzených výrobků. A nyní poslední výhoda, kterou si u elektrických udíren zmíníme. Piliny, štěpky či brikety se spalují v elektrické udírně bez plamene. To znamená, že se vám nestane, aby bylo maso nahořklé od kouře. Vezme si jen tu požadovanou vůni.
Uživatelské pohodlí a nastavení
Ano, je dobré vědět, jak správně udit v elektrické udírně, abyste měli výsledky perfektní. Ono to sice není bůhvíjak složité, ale i přesto to chce trochu znalostí postupu uzení v elektrických udírnách.
Zde je několik tipů, které je třeba dodržovat:
- Maso do udírny musí přijít suché a bez přebytečné vody. Určitě tedy maso nejprve osušte nebo den předem nechte vyvěšené na tyči.
- Než vložíte maso do udírny, nechte ho odpočinout a dosáhnout pokojové teploty. Vyhnete se tak kondenzaci masa při uzení.
- Skladujte topivo v suchu a zamezte přístupu plísně. Mnozí je mají uložené v plastovém, hermeticky uzavřeném sudu.
- Před zahájením uzení udírnu zahřejte. Předehřátí zabere přibližně 30 minut až 1 hodinu. Pak bude elektrická udírna plně připravená a vy můžete vložit maso.
- Kouř by měl udírnou volně procházet. Rozhodně není správně, aby se uvnitř udírny hromadil.
- Poslední a přitom velice důležitý bod – udírnu zbytečně neotevírejte. Platí, že čím méně zásahů bude do procesu uzení zvenčí, tím lepší výsledek budete nakonec mít.
Údržba dřevěné udírny
Dřevěné udírny se nemusí ničím impregnovat. A to ani zvenku či zevnitř. Zevnitř se to nedoporučuje především z toho důvodu, aby se při uzení maso neovonělo něčím jiným, než je kouř. A prostupující kouř z útrob udírny dostatečně ochrání i venkovní část udírny. I proto může zůstat udírna celoročně venku. Naši dědečkové se dokonce ani nebáli otřít si mastné I přesto je třeba čas od času ošetřit dřevěnou udírnu před povětrnostními vlivy. Při pravidelné péči ale dřevěná udírna vydrží roky. Jen je potřeba být obezřetný např. při uzení horkým kouřem při vysokých teplotách, aby vám při nesprávném postupu uzení dřevěná udírna nezačala hořet.
Pokud však opravdu trváte na nějaké péči o dřevěnou udírnu, zkuste opalování. Jde o velmi starou metodu. Opálené dřevo přispívá ke snížení rizika možného vzniku požáru. Protože jednou ohořelá dřeva se hůře zapalují. Při procesu opalování si ale dejte pozor, aby plamen nepronikl příliš hluboko do struktury dřeva. Po opálení je ještě nutné povrch dřeva kartáčovat. Tak, abyste odstranili povrchovou zuhelnatělou vrstvu. Takto krásně vynikne přírodní struktura dřeva.

Údržba elektrické udírny
Misku, kde zůstávají zbytky topiva, vysypeme a můžeme ji umýt. Opláchnout můžeme také rošty, různé háky a podobně. Ty můžou i do myčky na nádobí. Na vnitřek a dvířka udírny můžete použít například FUSL. Kvalitní přípravek na mastnotu. Pomůže ale také vlhký hadřík.
Cena a dostupnost
Jak elektrické, tak dřevěné udírny se pohybují na podobných cenách. Výhodou je, že elektrická udírna vám dorazí v celku a vpodstatě připravená k okamžitému použití. Dřevěnou udírnu budete muset určitě poskládat.
Pokud se rozhodnete pro klasickou udírnu na dřevo, počítejte s tím, že bude potřeba nejen mít v zásobě dostatek kvalitního, tvrdého dřeva na uzení, rozdělat a udržovat oheň, ale také hlídat a ručně ovlivňovat teplotu vzduchu v udírně pomocí větrání a různých vzduchových klapek. Místo dřeva se dá k vytápění použít i dřevěná drť či dřevěné piliny.

Chuťový rozdíl ve výsledcích uzení
Výsledky jsou v podstatě totožné. Stačí pouze zvolit správně naložené maso či recepturu a vhodný postup. V elektrické udírně budete udit pohodlněji a vše proběhne automaticky. U dřevěné udírny si musíte chtít užít celý ten proces, změnu vůní a barev masa. A přikládání v pravidelných intervalech.
Trvanlivost a životnost
Výrobci elektrických udíren se předhánějí v délce prodloužených záruk. Dřevo je nesmrtelný materiál, který nikdy nevyjde z módy, a tak i dřevěná udírna bude perfektně dotvářet celkový vzhled terasy nebo zahrady.
Ekologický dopad
Tady se dostáváme k zajímavé otázce. Uzení samo o sobě probíhá na opravdu mizivém množství kouře. Takže ekologický dopad, při správném nastavení či užívání udírny, je minimální. Důležité však je vybírat vhodné dřevo. To musí být tvrdé a bez pryskyřice. Smůla totiž obsahuje hodně aromatických látek, které se při spalování uvolňují do kouře a zvyšují koncentraci karcinogenů.
Při nízkých teplotách, které v případě uzení potřebujeme, karcinogenní látky téměř nevznikají. Dokonce jsou tyto profi zařízení schopná nebezpečné látky odfiltrovat. Bavíme – li se o domácích udírnách, tak ty toto odfiltrovat neumí.
Závěrečné doporučení: která udírna je pro vás?
Ano, zahradní udírny na dřevo nepřináší tolik pohodlí. Je to však ten základní způsob uzení. Slyšíte, jak praská dřevo, cítíte typickou vůni dřeva. Je třeba uznat, že toto všechno má své romantické kouzlo. Mnozí si pořídí udírnu na dřevo už jen z tohoto důvodu, že mají rádi tradice a romantiku. Hledáte-li komfortnější řešení, budou vám víc vyhovovat moderní udírny elektrické nebo plynové.