Domů NezařazenéJak Zapojit Elektrickou Udírnu: Krok za Krokem

Jak Zapojit Elektrickou Udírnu: Krok za Krokem

Kompletní průvodce na zapojení elektrické udírny

Každá udírna, kterou najdete v naší nabídce, je dodávána s vlastním, originálním návodem. Dočtete se v něm veškeré potřebné informace. Zapojením, správným nastavením elektrické udírny, vhodným užíváním a péčí konče. Potřebujete spíš video návod? Pak věřte, že sami výrobci natáčí srozumitelné videonávody. Pokud však zatím váháte s pořízením a chcete získat co nejvíce informací o zapojení elektrické udírny, pak rozhodně čtěte dále. Pojďme se společně podívat, co všechno je dobré vědět před samotným zapojením elektrické udírny.

Udírna Borniak

Bezpečnost především

Mějte na paměti, že i přesto, že si pořídíte některou z kategorie elektrických udíren, jsou určené pouze k venkovnímu užívání. Pokud byste udírnu používali ve vnitřních prostorách, nahromadí se během jejího fungování velké množství jedovatých spalin. Můžete tak vážně poškodit zdraví své nebo svých blízkých. V nejzazším případě může dojít k otravě organismu. Udírnu také nenapojujte přímo na komín. V takovém případě může dojít ke vzniku požáru. 

A další bezpečnostní upozornění? 

Umístěte udírnu tak, aby nehrozilo, že se zařízení zaplaví vodou. Myslete také na to, aby byla udírna postavená vždy na vodorovném, stabilním povrchu. Ten by také měl být dostatečně odolný proti teplu. Mějte také na paměti, že udírna se během užívání zahřívá. Proto je důležité zamezit přístupu k udírně dětem či zvířatům. Vy sami také dbejte na Vaši bezpečnost. Rozhodně nepoužívejte udírnu při bouřce, dále před používáním zkontrolujte elektrický kabel. Ten nesmí být nijak poškozen. Zásuvka pro kabel by měla být určena jen pro udírnu. Nezapojujte do ní žádné další zařízení. Extrémní opatrnost se musí dodržovat při přesouvání spotřebiče. Přemisťujte udírnu prázdnou, dokonale vychladlou, přesvědčte se, zda není uvnitř žádná kapalina (např. v misce). Zabraňte nárazu, pádu a převrácení celé udírny. My určitě doporučujeme mít vždy po ruce hasicí přístroj. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Krom hasicího přístroje neváhejte investovat do rukavic, které vám usnadní manipulaci s pokrmy a ochrání vaše ruce. Zvažte také, v jakém oblečení budete udit. Nedoporučuje se volné oblečení a ani rozpuštěné vlasy. Domácí kutilové, máte-li své “vychytávky” odolejte pokušení a nepřipojujte žádné z nich k jakékoliv elektrické udírně. Věřte, že to přinese více škody, než užitku.

Ochranné pomůcky

Elektrické udírny vybavené topnou spirálou, generátorem kouře a topným tělesem, jsou schopné, v závislosti na okolní teplotě, dosáhnout až 160°C. Výrobci udíren se snaží, aby zvenku udírny nebyly tak rozpálené. Takže například v případě elektrické udírny Bradley Smoker nejsou úplně nutné rukavice. Většinou se tedy ochranné pomůcky hodí k manipulaci s udícími rošty a s pokrmy při uzení. Určitě se vyplatí pořídit i dobrý teploměr nebo kryt na udírnu.

Před zapojením udírny

A je to tu, vaše udírna již dorazila až k vám domů a vy se můžete pustit do rozbalování. Je tu však ještě něco, na co si dát před zapojením elektrické udírny pozor? Pár bodů tu ještě je. A určitě nepodceňte ani jeden z nich. Pojďme se podívat, jak na zapojení elektrické udírny.

Kontrola napájecího zdroje a kabelů

Každá elektrická udírna vyžaduje napájení ze sítě proudem 230V, zásuvka musí být s uzemňovacím kontaktem a vnitřní instalace musí mít pojistku 16A. Samozřejmě, můžete použít i prodlužovák, jen se ujistěte, že má účinný uzemňovací kontakt. A připomínáme – jde o venkovní zařízení, takže by i prodlužovací kabel měl být vhodný pro venkovní použití. 

Umístění udírny

Důkladně si také připravte prostor, kde bude udírna stát. A jak vybrat ideální místo? Nejlepší to bude v závětří. Tady máte několik možností – u domu, pod pergolou, u garáže. Ujistěte se, že v okolí nejsou okna, kterými by se mohl dostat nežádoucí plyn do objektu. V blízkosti také nesmí stát hořlavé věci. Nakonec by také na udírnu nemělo dopadat přímé slunce. Proč? Ptáte se? Například, budete-li chtít udit studeným kouřem, půjde vám to daleko lépe.

Nástroje a příslušenství

Máte zvolené ideální místo? Paráda! Vezměte si k ruce šroubovák a pojďme konečně rozbalit tu krabici! Součástí balení by měl určitě být generátor kouře, kabeláž, rošty, odkapávací plech a zásobník na brikety. Je i další příslušenství, které se vám může k uzení hodit. Ať už to budou různé háčky, udící tyče, dýmboxy, síťky na uzení, žáruvzdorné rukavice..Výběr je opravdu pestrý. Postupně odhalíte, které příslušenství budete skutečně potřebovat. 

Krok za krokem: Zapojení elektrické udírny

Nejprve pečlivě umyjte odkládací rošty, odkapávací misku, obdélníkový odkapávací plech a důkladně vytřete vnitřek udírny. Udírnu nyní potřebujeme umístit na rovný, tepelně odolný a nehořlavý povrch. Dbejte na to, aby venkovní plocha, kde bude stát udírna, nebyla pokrytá textilními materiály. Toto místo by také mělo být stranou od budov, kde se uvnitř nachází lidé. Rozhodně udírnu nepoužívejte uvnitř budovy.

Nyní je třeba vyndat vše z krabice a zbavit se přebytečných obalů a dalších prvků, které slouží k ochraně udírny. V balení najdete také návod k obsluze a podrobný návod, jak složit právě váš typ udírny. Sestavení udírny je velice jednoduché. Většinou obnáší 4 – 7 opravdu snadných kroků.

Řekněme, že by se celý proces dal rozdělit takto: 

  1. Instalace generátoru kouře
  2. Zapojení kabelů
  3. Namontování ovládacího panelu
  4. Našroubování kliky u dveří a dalších případných madel
Uzené maso v elektrické udírně Borniak

První spuštění aneb “vypálení udírny”

Vypálení udírny probíhá tak, že zahřejete udírnu asi na 2 hodiny. Tím se zbavíte zápachu a různých nečistot z výrobny. Vždy postupujte podle návodu pro uzení. Všeobecně se dá říct, že proces vypálení udírny probíhá takto: 

  • U některých typů udíren je třeba misky naplnit do poloviny vodou a položit je pod hořák generátoru a odkapávací otvor zásobníku. Misky by měly být vylity a naplněny čerstvou vodou každé 2 – 4 hodiny. U dalších druhů stačí mít prázdné misky. 
  • Nyní je třeba naplnit zásobník na štěpku a mírně otevřít vzduchovou klapku v horní části udírny. Štěpku plňte pouze dřevní štěpkou označenou výrobcem k tomuto zařízení.
  • Připojíte generátor a udírnu k síti 230V s ochranným uzemněním
  • Dále je třeba spustit generátor kouře i udící jednotku
  • Nakonec nastavíme teplotu. Tady se orientujte dle manuálu vaší udírny. Nicméně by tato požadovaná teplota neměla přesáhnout 80°C. 

V průběhu uzení kontrolujte vždy po 2 hodinách odpadní misku na brikety a prohořelé brikety odstraňte. A dávejte pozor. S největší pravděpodobností budou horké.  

Po zahřátí a vypálení udírny můžete začít udit. Kontrolujte i obsah zbytků tuků v udírně, aby nedošlo ke vznícení udírny. Především se zaměřte na spodní obdélníkový plech, kam odkapává mastnota.

Nastavení teploty a časovače

První spuštění udírny se liší podle toho, jakou udírnu máte. Základ je ale u všech stejný. Jako všechno, i uzení chce svůj čas. Proto si při prvním uzení vymezte dostatek času ve svém programu. 

Jak načasovat první uzení

Předtím, než vložíte maso do udírny, musíte ji dostatečně předehřát. Jen tak se vám povede z ní odstranit vlhkost. Proto je dobré začít s vytápěním udírny alespoň 30 minut až 1 hodinu před samotným uzením. U elektrických udíren s digitálním ovládáním si stačí zvolit požadovanou teplotu.

Tipy pro efektivní uzení

1.Pozor na dehet

Dehet se tvoří na základě špatného typu dřeva. Mokré dřevo nebo kusy s velkým množstvím kůry může způsobit, že se na mase usadí více dehtu než je třeba. A právě dehtování se stává čím dál tím častěji opakovanou chybou při uzení. Uzeninu s velkým množstvím dehtu poznáte docela snadno. Jsou velmi tmavé, skoro až černé. Také mají takové uzeniny výrazně kyselé aroma. Hlídejte tedy, aby byl dostatečně řízený průtok kouře v udírně. 

2. Otevírat udírnu minimálně

Uzení všichni milují i z toho důvodu, že se maso vloží do udírny a vpodstatě se o něj už dále nemusíte starat. Každé otevření dveří udírny naruší proces uzení. A to včetně přirozeného proudění vzduchu. Uzení se tak zpomalí a ještě navíc se maso nebude udit rovnoměrně. Proto trpělivě vyčkejte opravdu až do skončení procesu.

Udržování konstantní teploty

To je úkol, který závisí na generátoru kouře. Právě on se za vás postará o pravidelné a správné přikládání. Na vás zůstává hlídání plného zásobníku, odkud si generátor postupně odebírá štěpku. Ten je ideální například pro uzení studeným kouřem. I proto, že to může trvat i několik dní. Takže asi tušíte, že se spolehlivý pomocník, který bude přikládat za vás, určitě hodí. Generátor kouře je součástí balení každé elektrické udírny. Nicméně se dá generátor kouře pořídit i samostatně. Takový kus pak můžete použít v jakékoliv jiné udírně. Jediné, co k tomu potřebujete je optimální otvor ve stěně udírny.

Uzené maso na roštu v udírně Borniak.

Výběr dřevěných třísek pro uzení

Existuje hned několik druhů dřeva, které je vhodné pro uzení. Jde pouze o tvrdá dřeva listnatých stromů, jako třeba buk, dub a olše. Tak třeba buk je skvělý pro začátečníky v uzení. Protože právě buk je považován za nejuniverzálnější dřevinu. Má vysokou výhřevnost a příjemně vyvážené aroma. Proto je vhodný na uzení masa, ale i pro uzení sýra nebo třeba ořechů. Při výběru se zaměřte na kvalitu zpracování dřeva. Vhodné dřevo pro uzení musí být vždy dostatečně vysušené. Pokud si chcete naštípat dřevo sami, každý špalek rozštípněte a dřevo nechte vyschnout minimálně 1 rok, ideálně 2. Práci vám výrazně usnadní štípačka na dřevo. Nejen, že kousky budou perfektně veliké, ale práce půjde rychle od ruky.

Naopak do udírny nepatří jehličnaté dřevo. Stejně tak nepoužívejte vlhké a špinavé dřevo na uzení.

Časté chyby a jak jim předejít

  1. Příliš tučné maso se velice snadno připaluje a to pak zkazí veškerou uzenou chuť masa. 
  2. Udírna není dostatečně rozehřátá. Maso pak může zčernat. Proto je důležité teplotu pravidelně kontrolovat.
  3. Příliš mnoho kouře v udírně. Ano – kouř je při uzení žádoucí, ale všeho moc škodí. V tomto případě se stane, že maso zhořkne.
  4. Syčení masa v udírně je předzvěstí příliš vysoké teploty, která vysuší maso více, než potřebujeme.
  5. Udírna není dostatečně předehřátá. Dejte udírně dostatečný čas pro předehřátí. Pokud tento krok přeskočíte bude náročné udržovat stabilní teplotu na požadovaných stupních.

Údržba udírny po použití

Budete možná překvapení, ale hygiena a údržba udírny je bod, který výrazným způsobem ovlivňuje výsledky uzení. Udírnu je třeba poctivě čistit po každém použití. Můžete vybírat z široké nabídky speciálních čističů, ale vystačíte si i s krystalickou sodou a teplou vodou. Uvidíte, že vnitřek udírny takto vyčistíte celý. A pokud si k ruce vezmete houbičku, používejte pouze hladkou stranu. Hrubou částí byste mohli udírnu poškrábat. Rošty a další vyndavatelné části udírny můžete s klidným svědomím vložit do myčky. Vyvarujte se však mytí útrob udírny wapkou. Vysoký tlak by ji mohl poškodit. Údržba udírny je opravdu snadná, rychlá a věřte, že se vyplatí. Odměnou vám bude perfektní chuť dalšího uzeného jídla.

Další doporučení pro pokročilé uzení

Pojďme si společně rychle “prolétnout” způsoby zavěšování pokrmů.

  • Krkovici pověsíme na čistý háček tak, že ho vpíchneme mezi druhé a třetí žebírko.
  • Mezi žebra vbodneme háček i při uzení pečeně. 
  • Pokud budete udit bok, pak hák umístěte mezi žebro a špičku boku.
  • Hleznový kloub musíte najít a háček nad něj umístit v případě, že chcete udit šunku / kýtu. 
  • Rolované maso zavěsíme za očka motouzu.
  • Slanina s kůží – háček se vbodne do kůže. Tak si můžete být jistí, že nedojde k jeho vytržení.
  • Slanina bez kůže se zavěšuje 7 – 10 cm od vrchu. Ve slanině musíte udělat otvor a tím pak provléknout smyčku motouzu.

Tip pro přeuzení potravin

Chcete přeudit uzeniny? Jasně, není problém. Jen je musíte správně zavěsit. Ať už budete přeuzovat párky, klobásy, špekáčky nebo třeba točené salámy, vše je třeba udit na holích.

Tímto dnes uzavíráme článek o zapojení elektrické udírny. Vy se ale můžete podívat na na naše další rady, které najdete v našem průvodci uzením. 

Prozkoumejte naši nabídku příslušenství k udírnám pro optimální výsledky uzení.

Další články

O čem píšeme

  • Štěpka TŘEŠEŇ 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Třešeň dodá vašim grilovaným a uzeným pokrmům sladce ovocné aroma  Štěpka Třešeň je vhodná pro uzení kachního či jehněčího ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Uzená mořská sůl 125g Maldon

    Uzená mořská sůl vysoké kvality, výborná především k tmavým masům - ideální na grilování a steaky Značka Maldon už od samotných počátků budila ...

    Skladem 10ks
    112,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Dub 120 ks – Brikety udící Bradley Smoker

    Udící brikety Bradley Smoker Dub vám zajistí kořeněnou chuť masa Tajemství chuti v každém malém kolečku  Brikety Dub se pro silnější kouřovou chuť ...

    Skladem 2ks
    1 549,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Udírna na brikety Bradley Smoker Digital 4 rošty

    Pořiďte si přenosnou venkovní udírnu Bradley Smoker Original se čtyřmi rošty, která pojme až 15 kg masa Stačí vám pouze zásuvka, něco do udírny a ...

    Skladem 6ks
    22 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Kryt udírny 4 Bradley Smoker

    S ochranným krytem zamezíte poškrábání či prachu při zimním spánku vaší udírny Chraňte svou udírnu i před rozličným počasím, jako je déšť, ...

    Skladem > 10ks
    1 590,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Uzenářská síťka typ M/5m Borniak

    Uzenářskou síťku typu M využijete při uzení svých oblíbených pokrmů  síťka typu M délka 5 metrů  průměr 120 ...

    Skladem > 10ks
    110,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Uzenářská nit 0,5kg Borniak

    Dejte velkým kusům masa tvar s uzenářskou nití Borniak Svažte nevzhledný kus vepřové krkovice do úhledného válečku před pomalým grilováním Hmotnost: ...

    Skladem 7ks
    199,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Obal na udírnu 70 Borniak

    Chraňte svou udírnu UW-70 Borniak obalem šitým na míru Ať je vítr, déšť či mráz Zakrytou udírnu uložíte k zimnímu spánku a na jaře vytáhnete ...

    Skladem 4ks
    1 490,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Rošt 70 Borniak

    Udící rošt 70 Borniak vyrobený z nerezového drátu je ideální pro uzení ryb, sýrů či klobásek Oproti udícím hákům je výhoda roštu v tom, že ...

    Skladem > 10ks
    590,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Háky na maso 6ks Pit Boss

    Pokud potřebujete zavěsit, skladovat, udit, či sušit velké kusy masa, jistě oceníte tyto 15cm háky Ostrý hrot pro rychlé zavádění, druhý konec háčku je ...

    Skladem 4ks
    389,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • BBQ koření Pitmasters Pride 300g Borniak

    Klasická směs BBQ koření Pitmasters Pride Borniak s jemným nádechem bylinek Toto koření je opravdu všestranné - vynikající na vepřové maso, hrudí, žebra, ...

    Skladem > 10ks
    449,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Teploměr digitální na potraviny Bradley Smoker

    Pro okamžitý a naprosto přesný odečet teploty uzených i grilovaných potravin využijte digitální teploměr Bradley Smoker U teploměru naleznete i seznam ...

    Skladem 6ks
    1 250,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální nerez udírna BBDS-N-70 /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren: ...

    Skladem > 10ks
    35 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!