Regály plné barevných etiket amerického koření. Ty nejlepší grily a udírny na jednom místě a taky spousta omáček. Jednomu z toho jde hlava kolem a nestačí zírat. Nová BBQ speciálka v Prostějově je splněným přáním mnoha milovníků vaření venku. Škoda jen, že pro nás Plzeňáky je to tak daleko! Ale já si udělal pěkný výlet – podívejte se na prodejnu Udíme-grilujeme mýma očima.
Největší nabídka koření v ČR
Inspekci jsem začal v sekci koření. Kořenící směsi jsou velmi oblíbené téma každého, kdo někdy něco dělal na grilu. Vyzkoušet kombinace, se kterými pit masteři vyhrávají americké soutěže v BBQ, chce jednou za čas prostě každý. Ve škále značek, aby se ovšem čert vyznal. Je jich tu totiž tolik, že byste si museli vzít malou hypotéku, abyste mohli ochutnat všechny. Nakonec ale určitě najdete to svoje. A kdyby náhodou ne, kolega Bobo vám jistě pomůže!
Ačkoliv jsem sám spíše příznivcem vlastních kořenících rubů, tak jednou za čas dostanu chuť vyzkoušet i něco exotického. Nebojím se převážně odvážných a drzých mixů skotské značky Angus and Oink. Na tomto koření mě baví převážně to, že se před několika lety pustili i do čistě kuchyňského koření. Takže u nich najdete směsi na fajitas, ale i na pečené kuře či bylinkové máslo. Sám jsem od nich vyzkoušel více jak pět druhů koření a vždy jsem byl maximálně spokojen.
Určitě bych doporučil mexickou směs, kterou rád přidávám i na buřty na pivě nebo do guláše. Je jemně pikantní a výrazně kořeněná. Nemůžu tu nezmínit jejich kořenící směs Jack ‘n Cola, která je výborná na burnt ends aneb bůčkové bonbonky. Chuťově připomíná kolové bonbony, ale po tepelné úpravě z ní ucítíte hlavně příjemný dozvuk anýzu. Ačkoliv to zní šíleně, tak se nebojte – je to vyladěná směs, která překvapí a udělá vám radost.
Dalším výborným zástupcem jsou kořenící směsi Suckle Busters, které nabízejí širokou škálu chutí. Bohužel se mi párkrát stalo, že některé jejich koření mi chuťově dost připomínalo zeleninovou kořenící směs, kterou koupíte i v českém obchoďáku za pár korun. Doporučuji v tomto ohledu buď směsi ochutnat nebo se zeptat zkušených grilmasterů na jejich názor. Netýká se to všech jejich koření, takže to zde nepíšu, abych je nějak „hejtil“ – většinu totiž mají TOP.
Chystám se na test dalších kořenících směsí a přinesu ho v nějakém následujícím videu na mém kanále MAD BBQ.
Udírny a grily, kam se podíváš
Udíme-grilujeme je dodavatelem asi nejznámějších udíren na českém trhu – Borniak! Dále zde najdete produkty od Bradley a vlastní značky Smooking.
U grilů dominují značky Pit Boss – peletové mašiny z Wallmartu. V závěsu za nimi na trůnu sedí grily GMG (ty ale nemám v paži ani v malíku, takže o tom vám moc nepovím). Hodně mě zaujalo, že se výrobci peletových grilů konečně začali soustředit i na segment trhu pro cestovatele. Seženete tu modely Trek Prime od GMG a Navigator 150 od Pit Boss – oba určené do karavanů nebo auta.
A jak sami víte, tohle je segment trhu, který mě zajímá nejvíce, protože sám vařím takzvaně výhradně „on the road“. V budoucnu snad tyhle malé krasavce vyzkoušíme a už se na to opravdu těším. V poslední době výrazně preferuji kompaktní grily na cestování, protože jsem tvor neposedný. Je krásné si k baráku postavit nějaké to „hovedo“, ale za mě má větší kouzlo něco, co hodíte do kufru, batohu či tak podobně a uvaříte si kdekoliv na světě. Pokud tedy máte v rodině někoho stejně postiženého, pak mu na Vánoce, nebo jinou příležitost, určitě uděláte radost právě takovýmto grilem.
O výhodách a nevýhodách a drobných rozdílech v jednotlivých modelech udíren či grilů už si na přečtete v jednotlivých článcích. Nebo mrkněte na moje video, kde řeknu jako vždy spoustu nesmyslů, ale dělám to holt víc srdcem než mozkem.
Tip z příslušenství od MADA na závěr
Za sebe doporučuji určitě šestidílnou sadu nádobí od Pit Boss. Je to sada, která mi slouží už dva roky. Ačkoliv je určená hlavně pro grilování v peletových grilech, tak já jí úplně s klidem používám na otevřeném ohni. Cena, za kterou se prodává, je zcela bezkonkurenční. Ano, není to Lodge ani Murrika, ale svůj účel plní. Na uvaření omáček či polévek na otevřeném ohni nebo v grilu je absolutně ideální. A vzhledem k tomu, že v této sadě dostanete jak hrnce a poklice tak pánve, máte vlastně celou venkovní provianťáckou kuchyni vyřešenou.