V nákupním košíku nejsou žádné produkty
Domů BlogNejlepší peletový gril v poměru cena / výkon?

Nejlepší peletový gril v poměru cena / výkon?

Chcete znát nejlepší peletový gril z naší nabídky, který aktuálně nabízíme za bezkonkurenční cenu? Takový, který zvládne i ty nejtěžší úkoly a navíc za každého počasí? Pak jste tu správně, ale dovolte nám začít trochu ze široka. A my slibujeme, že na konci našeho článku budete přesně vědět, proč tento peletový gril nutně potřebujete.

Jak začalo BBQ

Metoda BBQ zjednodušeně znamená pečení masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře. V Americe je tato metoda grilování národním pokladem. Za zmínku ovšem stojí fakt, že na této technice historicky podíleli také Češi. Ano, slyšíte správně. Americká chlouba a vášeň tak trochu pochází od nás. Polští a Čeští řezníci, kteří emigrovali do USA, totiž pekli velké kusy masa za přítomnosti kouře a prodávali je dělníkům po noční šichtě. Voňavé kusy masa nakládali do vlastnoručně postavených smokerů (něco jako udírna) na noc, tak aby v pět hodin ráno měli hotovo. Tito mistři vycházeli z tradice uzení, kterou v tuzemsku a Polsku velmi dobře známe. Nutno podotknout, že Američané si tuto vášeň převzali a přeměnili ji v něco naprosto jedinečného

Chcete být mistři v BBQ, ale složité techniky udržování teploty v klasickém grilu vás budí ze spaní? Tyhle pocity naprosto chápeme. Sami jsme si tím prošli. Není to totiž úplně jednoduchá metoda a chce trochu cviku. V klasických grilech na dřevěné uhlí jí určitě docílíte, ale musíte si ji nejprve pořádně osahat – správně naložit gril, aby držel stabilní teplotu totiž není žádná hračka.

Je tu ale ještě druhá možnost. Moderní doba přináší moderní přístup. Klasické smokery domácí výroby nahrazují kvalitnější a spolehlivější sériově vyráběné kusy, které zároveň výrazně ulehčují práci. Řeč teď není o těžkých grilech na dřevo. Ty mají své kouzlo, ale pokud se chcete vyhnout tvrdé práci a neustálému kontrolování teploty, pak je tu mnohem snadnější varianta. Pořiďte si peletový smoker, který všechnu špinavou práci udělá za vás.

Výhody peletového smokeru

Mezi hlavní výhody peletových grilů, potažmo smokerů, patří jednoznačně absolutní bezobslužnost. Žádný BBQ pokrm není hotový za pár minut. Receptury vyžadují totiž dlouhý čas pečení. Peletový gril tuhle metodu přiblíží i naprostým amatérům. Jednoduché ovládání, stabilní teplota a postupné spalování pelet totiž zcela nahrazuje jinak potřebnou lidskou obsluhu. Představte si, že si ráno do grilu hodíte bůčkové bonbonky (burnt ends), odejdete do práce a až se vrátíte, bude na vás čekat obří hostina. Zní to jako moc pěkný sen nadšence pro grilování, že ano? Jenže toto je REALITA!

Skvělé peletové grily Pit Boss

Značka Pit Boss je etablovaný výrobce grilů v USA. Jedná se o jeden z nejprodávanějších grilů za velkou louží. Ceněné jsou hlavně za svojí cenovou dostupnost, spolehlivost a velmi jednoduché uživatelské ovládání. V USA se prodávají tyto grily v obchodních řetězcích Wallmart a řadí se do střední třídy peletových grilů. Dostupné tak jsou i Američanům, kteří nejsou tak majetní, aby si pořizovali dražší značky. Přitom se ale jedná o velmi kvalitní a spolehlivé produkty, kterým u nás nemůže moc značek konkurovat.


Grily PIT BOSS modelové řady Austin

Po Navigatoru se jedná o nejlevnější třídu grilů značky Pit Boss. Všechny v základu nabízejí jednotný bronzový design, který udělá parádu na zahradě nebo terase. Co jistě ocení každý mužský pit master je fakt, že čištění grilu je absolutně jednoduché. Díky keramickým roštům to je totiž opravdu hračka. Žádné připeklé napáleniny, které budete drhnout div ne lopatou. Po grilování prostě stačí rošty vyndat a setřít klasickou kuchyňskou houbičkou. 

Jednoduchou manipulaci s grilem zajišťují pogumovaná kolečka. Ty navíc disponují ochranou vrstvu, která zajišťuje, že se při přesouvání neošoupou. Váha grilu je oproti klasickým celoželezným smokerům opravdu malá, takže se s ním nenadře ani ten nejslabší člen rodiny. Tím teď nemyslíme samozřejmě vaše domácí mazlíčky ani děti. 

Ideální řada pro všechny zahrady, terasy nebo malé restaurace.

Peletový gril Pit Boss Austin XL 1000

Klasický peletový gril v atraktivním designu s komínkem. Jako většina peleťáků funguje tak, že na dně grilovací komory je popelník, do kterého ústí elektrický zapalovač, jenž zapaluje první pelety. Ve spodní části najdete také přívodní trubice se šnekem, která je ukrytá v plechovém tunelu. Tento šnek v závislosti na nastavené teplotě do popelníku vysypává požadované množství pelet. Vzduch tlačí ventilátor, který rozfoukává v popelníku žár z pelet. Nad celým tímto zařízením je plechový kryt, který chrání před vysokou teplotou grilované kusy masa či zeleniny.

V závislosti na tom, jak chcete grilovat, si jednoduchým pohybem mřížku na plechu otevíráte či zavíráte, a tak regulujete přímé či nepřímé grilování. Ano. Tyto grily jednoznačně nejsou jen na BBQ a můžete v nich grilovat i na přímém ohni. Steaky, burgery, špízy, prostě vše, co máte rádi. Jeho obrovskou výhodou je ovšem fakt, že se můžete pustit i do prvotřídního BBQ, protože v tomto grilu ho zvládne i úplný amatér.

Jak a čím v něm topím?

Jak název napovídá – topí se peletami. Druh pelet vybíráme vždy podle toho, jakého výsledku chceme docílit. V nabídce je opravdu široká škála různého dřeva, která se hodí vždy na jiný druh masa. V kostce – vepřové se skvěle pojí s ovocným dřevem převážně s jabloní či hruškou. Rybám sluší meruňka. Vynikající hovězí si připravíte na dubu, buku či dřevu ze sudů po whisky. V tomhle ohledu ale záleží také na vaší vlastní fantazii a hlavně chuti.


Topení v grilu je úplně jednoduché. Do zásobníku se nasypou pelety. Plný zásobník (kapacita 9 kg = jeden pytel) by pak měl poskytnout požadovanou teplotu a kouř až na 12 hodin. Záleží ovšem na tom, jak moc budete chtít „kouřit“. Nastavení teploty i funkce kouře najdete na zásobníku. Ke grilu obdržíte také teplotní sondu, která vám pomůže měřit teplotu v jádře pečeného masa. Požadovaná teplota se, stejně jako teplota uvnitř grilu, zobrazuje na přehledném velkém displeji, na který je dobře vidět i za velmi slunečného dne. Rozsah nastavitelné teploty v grilu je pak od nižší teploty 82 stupňů až do vysoké teploty 220 stupňů

Není to moc drahý?

Peletové grily hravě zastávají funkci venkovní kuchyně. Pokud to s přípravou pokrmů venku myslíte vážně, pak vás taková komplexní venkovní kuchyně vyjde na vyšší desítky tisíc korun. Mít samostatný gril, smoker, udírnu a případně i pizza pec je prostě nákladná věc. Ceny těchto věcí jednotlivě jsou totiž stejné, ne-li vyšší, jako cena jednoho peletového grilu. Peletové grily vám ale nabízejí všechno v jednom. V případě zmíněného modelu ve skvělé ceně se navíc vejdete do 30 000 Kč. V grilu pohodlně připravíte grilované pochoutky na bázi přímého grilování nebo americké BBQ. Můžete v něm péct dezerty, chleba či pizzu. Jedno je ale jisté – jakmile mu jednou propadnete, už se té závislosti budete těžko zbavovat. Austin XL Pit Boss je král mezi grily za rozumné peníze.

Další články

O čem píšeme

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!