Jaké jsou druhy domácích udíren?
Uzení v České republice je na vzestupu podobně jako grilování nebo BBQ. V tomto článku si uděláme trochu jasno v tom, co znamená domácí uzení a jaké jsou druhy udíren.
Klasická dřevěná udírna po dědovi
Může se vám lehce stát, že zdědíte chalupu nebo dům po dědovi a u něj najdete malou dřevěnou (nebo zděnou či kovovou) budku s komínem a topeništěm. V taková situaci se často stává, že se ihned vzplanete nadšením do domácího uzení. Nacpete udírnu masem, zapálíte a po chvíli vyndáváte maso úplně černé, protože ono to přece jen nějaké schopnosti vyžaduje.
Domácí udírny, které si stavěli naši předci nebo si je staví nadšenci do uzení, jsou určené pro lidi, kteří už mají nějakou zkušenost s uzením. Musíte udržet stabilní teplotu, vědět jaké dřevo použít a jak často přikládat. To je totiž, v případě těchto udíren, věc, kterou nelze napsat jako návod. Každá taková udírna se totiž chová jinak a naučit se v ní musíte často metodou „pokus – omyl“. Anebo, v lepším případě, se zaučíte přímo od mistra, který udírnu postavil.
Je jasné, že takový skill pak obnáší jistou míru nostalgického chování, zaslouženou pýchu a relativní nesnášenlivost vůči každému, kdo tuhle cestu obešel, a přesto má skvělé udící výsledky z elektrické udírny. Chápeme a skláníme hold každému, kdo se na tuto trnitou cestu vydal. Ostatně Willy Fog taky vyrazil na cestu kolem světa vlakem, balónem, lodí, na slonovi a někdy dokonce pěšky. My ale žijeme v 21. století a raději bychom dnes volili letadlo.
4 důvody proč jsou elektrické udírny lepší
Připadá vám, že cesta letadlem je pro vás přeci jen pohodlnější? Pak sáhněte po elektrické udírně. V tomto případě zcela odpadá:
- Dlouhá a trnitá cesta učení od starších a zkušených (i když čas s rodinou je důležitý, ale dá se trávit i v klidu).
- Metoda, při které musíte naštípat fakt hodně dřeva, a pak ještě víc, než je potřeba, jen proto, abyste se uklidnili.
- A zároveň také hromada zničených a zadehtovaných výrobků.
- Navíc nebudete muset do montérek a hobby marketu, pokud jste udírnu nezdědili a chcete začít udit.

Obsluha našich elektrických udíren je totiž tak jednoduchá. Po přečtení krátkého návodu ji zvládne úplně každý. Jako palivo pro udírny Borniak nebo Smooking využíváte dřevěnou štěpku. V případě udíren od značky Bradley topíme udícími disky (brikety nebo puky chcete-li). To vám výrazně šetří čas a peníze. V případě některých expertů také prsty nebo sekeru.
Výsledky uzení z domácích ale i profesionálních elektrických udíren jsou vynikající.
Hravě se vyrovnají výsledkům z domácích dřevěných / kovových / zděných udíren po dědovi. Přesvědčit se o tom můžete například na našem Facebookovém profilu, kde pravidelně zveřejňujeme výtvory našich zákazníků jako je např. tento. Ještě bychom rádi uvedli, že elektrické udírny nijak nelimitují fantazii uzenáře z hlediska toho, co ho zrovna napadne vyudit. Je to přesně naopak – vyudit v nich můžete v podstatě cokoli!

Zase se vrátíme k tomu Willy Fogovi – pokud máte čas na dobrodružství, tak samozřejmě vyrazte. Můžete o tom napsat knížku, udělat si Instagramový profil a točit videa na YouTube. Udělejte pár přednášek na univerzitách uzení a napište mnoho komentářů do internetových diskusí. Milionáře to z vás asi neudělá, ale svět bude (minimálně z vaší perspektivy) určitě mnohem lepší místo.
Mnoho lidí ale bohužel na dobrodružství nemá čas ani nervy, a zaplaťpánbůh i pro ty tu existuje cesta, jak si vyudit nádherné a skvělé výrobky. Jak začít udit v elektrických udírnách se dočtete zde.
Novinka v podobě peletových udíren
Poměrně mladou novinkou na trhu jsou peletové udírny, kterým ale pro pořádek říkejme spíše smokery. Prozatím se totiž jako smokery chovají. Využívají se spíše na BBQ nicméně dá se v nich samozřejmě docílit i vyuzených klobás atp. Mezi ně patří například produkty od americké značky Pit Boss, kde máte na výběr z peletových grilů, peletových grilů s udírnou a peletových udíren.
Pokud chcete ohromit návštěvu BBQ hovězími žebry, brisketem a podobně, pak hurá do peletovky! Navíc mají krásný design a grily můžete celoročně používat jak na BBQ, tak také na klasické grilování. V případě, že chcete spíše uzenou klasiku, vás ale rovnou odkážeme zpět na elektrické udírny.

Dýmbox – vychtávka za všechny prachy
Na závěr chceme říci, že ať už jste Willy Fog nebo elektrický udič se všemi těmi benefity, pak pro vás máme řadu příslušenství, které se vám bude bezesporu hodit! A pro majitele klasických domácích udíren máme tip. Možná by i oni měli zvážit koupi dýmboxu, neboli generátoru kouře. Na našem webu najdete krásné modely prověřených dýmboxů, které lze aplikovat i na udírny domácí výroby, protože studený kouř pomocí dřeva prostě nevykouzlíte, a přesto s ním dokážete zázraky!

Shrnutí faktů na závěr
- Pro uzení teplým a horkým kouřem doporučujeme elektrické udírny, ale i klasické udírny.
- Pro uzení studeným kouřem budete potřebovat kvalitní dýmbox, který lze implementovat jak do elektrické (často součástí balení), tak i do klasické udírny.
- Pro uzení nebo grilování za přítomnosti kouře (BBQ) doporučujeme peletové udírny.
TIP: V našem katalogu také najdete řadu udících štěpek, bylinek, teploměrů, teplotních sond a dalšího příslušenství, které vám pomůže rozšířit udící obzory.