Oheň k člověku neodmyslitelně patří. Když si naši předci poprvé osvojili tento přírodní element, začaly se v genezi lidské rasy dít věci! Oheň dal člověku moc a nadvládu nad přírodou. Mnohdy ale člověka opět usadil zpátky na zem. Oheň má totiž ohromnou vlastnost sloužit, ale ještě víc dokáže ubližovat, zabíjet a pálit. Když k tomu takto přistoupíte a budete mít dostatečný respekt, pak se oheň stane vaším nástrojem, který posune vaši gastronomii na úplně nový level. Zvlášť, když použijete kvalitní litinové nádobí.
Vaření na ohni – kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv!
Vaření na ohni je v poslední době na obrovském vzestupu. Můžou za to převážně propagátoři z řad profesionálních kuchařů. Ve světě je to například Francis Mallmann, který vaří dle tradic argentinského vaření na ohni zvaného ASADO. Jeho jedinečný přístup k přírodě – radosti z ní a velkému respektu k základním surovinám i k samotnému bytí je inspirací tisíců kuchařů po celém světě.
Nemusíme ovšem chodit až tak daleko. U nás má oheň totiž také velkou tradici. Jeho pomyslným králem je u nás jednoznačně kuchař Hugo Hromas, o kterém by se s nadsázkou dalo říci, že je českým Mallmanem. Skromný pán ohně, který dokáže na ohni uvařit téměř cokoliv, má navíc obrovské srdce a stejně jako výše zmíněný Argentinec i on má obrovský respekt k surovinám. Všichni, kdo vaření na ohni milují, k Hugovi chovají velký respekt.
Máme tu také Marka Pavalu, který provozuje jedinečný projekt Fuego. V neposlední řadě také youtubera MAD BBQ. Ten se ohnivému vaření věnuje v posledních třech letech. V letošním roce navíc připravuje velkou sérii o vaření na ohni v latinskoamerickém stylu. Jeho recepty najdete zde.
A co je vlastně klíčem k tomu zamilovat si oheň a vaření na něm? Je to svoboda. Nespoutanost. Fakt, že můžete kdykoliv a kdekoliv uvařit něco k jídlu. Ať už jste někde na dovolené u moře nebo právě šlapete túru na nejvyšší horu. Nebo prostě jen tak s přáteli na trampském výletě. Oheň je totiž dobrý sluha… ale stále platí, že k jeho službám musíte mít patřičný respekt!
Správná výbava je základ
Abyste si uvařili něco dobrého pod širým nebem, nepotřebujete miliardu drahého vybavení. Začít se totiž dá s minimem. Někdo si uvaří v ešusu za pár korun skvělé jídlo. Na druhou stranu, jakmile začnete oheň poznávat a stane se vaším nástrojem v gastronomii, pak se bez patřičné výbavy neobejdete.
Je to jako s láskou k jakémukoliv jinému koníčku. Pokud vás oheň chytne jako třeba sbírání známek, drahá auta nebo cestování, pak prostě budete stále pokukovat po vychytávkách a nádobí, které by vám mohlo pomoci v tom, udělat další kulinářské dobroty. Právě proto nabízíme na našem webu nově značku profesionálního litinového nádobí od holandské značky Valhal Outdoor.
Jak by měl vypadat základní set-up?
Tento výběr jsme nazvali „provianťákova sada“, jelikož se jedná o základní výbavu, kterou budete potřebovat, abyste mohli na ohni skutečně něco uvařit.
Litinový outdoorový hrnec VH8L + Valhal Outdoor
Dutch oven neboli “holandskou troubu” můžete umístit přímo nad plamen a žhavé brikety položíte přímo na víko. Tímto způsobem můžete hrnec používat podobně jako troubu. Připravíte si v něm nejen vývary na další vaření, ale také různé guláše, omáčky, chleba a tak podobně. Jeho víko navíc slouží jako buď jako stojan, který vám pomůže v případě potřeby srovnat vařící plochu v přírodním ohništi, nebo také jako pánev nebo spíše grilovací plocha na přípravu hamburgerů, steaků či opečené cibulky.
Litinová pánev s dlouhou rukojetí VH30 Valhal Outdoor
Pánev je základní potřebou pro každého ohnivého kulináře. Většinu pokrmů, steaků, příloh a tak dále budete připravovat na pánvi. A věřte, že se vyplatí pořídit jak dutch oven, tak pánev samostatně. Nezapomeňte o pánev dostatečně pečovat – bude totiž hodně zatěžována, a proto si péči zaslouží.
Litinový rošt VH23G Valhal Outdoor
Pokud budete vařit v přírodě, zjistíte, že nerovná plocha je obří nepřítel. Díky litinovému roštu se dá lépe pracovat s vytvořením plochy pro vaření. Dáváme ho tedy do základního vybavení, byť se samozřejmě dá v nejnutnějších případech obejít i bez něj. Navíc poslouží jako rychlý a kompaktní gril – ať už na maso nebo třeba na burgery.
Příslušenství, které vám udělá dobře!
Vaření na ohni má svoje kouzlo ale taky svoje zákonitosti. To znamená, že některé věci nemá cenu podceňovat. Oheň není sporák a mnohdy se chová jinak, než očekáváte. V takovém případě oceníte, když budete mít čas na jeho zkrocení a nebudete muset zrovna řešit, čím zvednout připalující se pánev nebo čím otočit už propečený steak. Nejedná se o povinnou výbavu, ale doporučujeme mít v batohu vždy toto příslušenství:
- Špachtle VH.SP3 Valhal Outdoor
- Kleště na uhlí VH.CT Valhal Outdoor
- Zdvihač roštů VH.LIFTER Valhal Outdoor
- Kožené rukavice VH.GLOVES Valhal Outdoor
- Kožený návlek na rukojeť VH.SLEEVE Valhal Outdoor
Jedná se o věci, které vám v bagáži už moc místa nezaberou, ale jsou to opravdu cenní pomocníci, jejichž vlastnosti oceníte hned při prvním vaření, kdy nepůjde vše podle plánu.
Správná péče o nádobí je nutná!
Při vaření v přírodě je litinové nádobí je vaše hlavní zbraň. Stejně jako se rytíř staral o svou zbroj a meč, tak se musíte vy starat o své litinové nádobí. Existuje řada návodů, jak udržet litinu ve formě. Ona památná věta: „Litina je nesmrtelná.“ skutečně platí, ale ne v případě, že necháte své nádobí ležet ve vlhku, plísni a rzi. Litina samozřejmě nepatří do myčky.
Naštěstí péče o ní není nikterak náročná. Podívejte se na jedno z mnoha videí, jak se o litinu starat. A naštěstí najdete i návody, jak zachránit i litinu, která vypadá, že už nadešel její čas. Na druhou stranu, pokud budete o litinu pečovat pravidelně, tak vám žádné kazy nehrozí a opravdu bude platit výše zmíněná věta o nesmrtelnosti.
Co budete pro správnou péči potřebovat:
Vaše cesta k nejlepšímu kuchaři na ohni může začít. Nebojte se si brát inspiraci od těch, kteří na ohni vaří, a kteří si ho vybrali jako svou cestu ke kulinářskému nebi. Sledujte například instagramový profil Hugo Hromase a pořiďte si také jeho kuchařskou knihu Oheň a dým, která je nekonečnou inspirací.
Pokud chcete pokročit dále, pak doporučujeme knihy od Francisse Mallmanna – jsou ale k dostání pouze v angličtině. Z YouTube kanálů doporučujeme sledovat z tuzemských tvůrců jako je např. již zmíněný MAD BBQ. Ze zahraničních pak Almazan Kitchen, který navíc funguje jako skvělá relaxace.
Na závěr také připomínáme, že litinové nádobí dobře využijí i všichni zkušení grillmasteři a produkty Valhal Outdoor z Holandska se hodí ke grilu stejně dobře, jako na otevřený oheň!