Domů ReceptLegendární uzená makrela

Legendární uzená makrela

Domníváme se, že název tohoto receptu je opravdu výstižný. Klasik by asi řekl, že tento postup se předává „z generace na generaci“. V našem případě je to ale spíše z úst do úst. A to v podání našeho grill mastera a nadšence do uzení Boba. A přitom je celkem jednoduchý a výsledek lahodný!

Pokud si chcete interpretaci tohoto receptu na poslechnout osobně, stavte se na naší prostějovské prodejně (nebo si projděte následující recept na jehož konci vás čeká překvapení). Pro všechny, co jsou z daleka, jsme připravili textovou verzi tohoto oblíbeného receptu na uzené makrely.

Uzené ryby jsou obecně jedním z nejpopulárnějších pokrmů, které můžete připravit ve vlastní domácí udírně. To je vždy lepší varianta, než je nosit z krámu. Zvlášť když znáte tento recept, který po Moravě koluje od ucha k uchu a sklízí zasloužený úspěch. Postupujte pozorně receptem a získáme pokrm bohatý na omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. A především unikátní jemnou chuť makrely, která prostě neomrzí. Klíčové je použití vhodného koření a načasování.

Ingredience:

kvalitní makrely
koření Mixture Fish Borniak (množství podle počtu ryb)

Lák (1:20):

1 hrnek kamenné nejodizované soli
20 hrnků vody

Postup:

  1. Ryby očistíme, vykucháme, umyjeme a a necháme okapat. Poté naložíme makrely do láku na 24 hodin.
  2. Další den makrely vytáhneme, důkladně opláchneme a necháme okapat. Mezitím rozmícháme koření Mixture Fish Borniak s olejem a makrelu pořádně a důkladně potřeme. Poté už budeme kompletně připraveni na uzení.
  3. Udírnu nahřejeme na 85 °C. V našem případě jsme použili udírnu Borniak a skvělý kouř nám vytvořila štěpka Borniak Olše. Recept ale můžete realizovat v jakémkoli typu udírny.
  4. Vložíme makrely (správně by měly být svisle zavěšeny) a udíme zprudka, dokud makrele nezbělají oči.
  5. V tu chvíli musíme vypnout spirálu. Následuje fáze sušení, které by mělo trvat 1,5 – 2 hodiny.
  6. Poté vytáhnu vynikající makrely z udírny a máme hotovo. Nechte si chutnat!

Jak jsme již avizovali – rádi bychom tento legendární moravský recept předali všem začínajícím i pokročilým milovníkům uzených ryb, a proto na závěr posíláme video přímo z prodejny, kde vám Bobo ještě jednou řekne jak na to. Milovníci video receptů si tedy i v tomto případě přijdou na své.

Další recepty

O čem píšeme

  • Štěpka OLŠE 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Olše dodá vašim grilovaným a uzeným pokrmům zlatavě hnědou barvu a příjemné kouřové aroma  Štěpka Olše je pro svou neutrální ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • BBQ koření Fish Hunter 320g Borniak

    Koření Fish Hunter Borniak je tradičním kořením na ryby Připravte marinádu pro naložení pstruha, makrely či lososa před uzením nebo kořením rybu posypte ...

    Skladem 1ks
    199,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Štěpka HICKORY 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Hickory dodá vašim pokrmům tmavě hnědou barvu a silně kořeněné kouřové aroma s nádechem exotiky  Štěpka Hickory je pro vhodná ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-NT-150 s časovačem /ALU 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren: ...

    Skladem 3ks
    35 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální nerez udírna BBDS-N-150 /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren: ...

    Skladem 9ks
    44 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální nerez udírna BBDS-N-70 /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren: ...

    Skladem > 10ks
    35 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Teplotní sondy – jehly pro teploměr Bluetooth B-Therm Borniak

    Teplotní sondy pro teploměr Bluetooth B-Therm Se čtyřmi sondami měřte hned několik druhů masa či bodů najednou kvalitní materiál a zpracování ...

    Dostupnost na dotaz
    1 398,00 
    Do košíku
  • Hák typ 21/1ks Borniak

    K rovnoměrnému prouzení větších ryb i zevnitř použijte Hák typ 21 Borniak s trojitým zakončením a s distanční vložkou, která brání uzavření ryb ...

    Dostupnost na dotaz
    160,00 
    Do košíku

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!