Legendární uzená makrela
Domníváme se, že název tohoto receptu je opravdu výstižný. Klasik by asi řekl, že tento postup se předává „z generace na generaci“. V našem případě je to ale spíše z úst do úst. A to v podání našeho grill mastera a nadšence do uzení Boba. A přitom je celkem jednoduchý a výsledek lahodný!
Pokud si chcete interpretaci tohoto receptu na poslechnout osobně, stavte se na naší prostějovské prodejně (nebo si projděte následující recept na jehož konci vás čeká překvapení). Pro všechny, co jsou z daleka, jsme připravili textovou verzi tohoto oblíbeného receptu na uzené makrely.
Uzené ryby jsou obecně jedním z nejpopulárnějších pokrmů, které můžete připravit ve vlastní domácí udírně. To je vždy lepší varianta, než je nosit z krámu. Zvlášť když znáte tento recept, který po Moravě koluje od ucha k uchu a sklízí zasloužený úspěch. Postupujte pozorně receptem a získáme pokrm bohatý na omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. A především unikátní jemnou chuť makrely, která prostě neomrzí. Klíčové je použití vhodného koření a načasování.
Ingredience:
kvalitní makrely
koření Mixture Fish Borniak (množství podle počtu ryb)
Lák (1:20):
1 hrnek kamenné nejodizované soli
20 hrnků vody
Postup:
- Ryby očistíme, vykucháme, umyjeme a a necháme okapat. Poté naložíme makrely do láku na 24 hodin.
- Další den makrely vytáhneme, důkladně opláchneme a necháme okapat. Mezitím rozmícháme koření Mixture Fish Borniak s olejem a makrelu pořádně a důkladně potřeme. Poté už budeme kompletně připraveni na uzení.
- Udírnu nahřejeme na 85 °C. V našem případě jsme použili udírnu Borniak a skvělý kouř nám vytvořila štěpka Borniak Olše. Recept ale můžete realizovat v jakémkoli typu udírny.
- Vložíme makrely (správně by měly být svisle zavěšeny) a udíme zprudka, dokud makrele nezbělají oči.
- V tu chvíli musíme vypnout spirálu. Následuje fáze sušení, které by mělo trvat 1,5 – 2 hodiny.
- Poté vytáhnu vynikající makrely z udírny a máme hotovo. Nechte si chutnat!
Jak jsme již avizovali – rádi bychom tento legendární moravský recept předali všem začínajícím i pokročilým milovníkům uzených ryb, a proto na závěr posíláme video přímo z prodejny, kde vám Bobo ještě jednou řekne jak na to. Milovníci video receptů si tedy i v tomto případě přijdou na své.