Poctivý hot dog z domácí udírny
Udělat si doma pořádný hot dog bývá docela obtížné. Sehnat kvalitní párek, který má navíc pořádný průměr, je občas hodno zkušeností Indiana Jonese. Mezi regály v obchoďáku tak často chybí jen ten valící se kámen a Sean Connery. Naštěstí stejně jako Harrison Ford se do této pěstní bitky klidně můžete pustit s revolverem v ruce. S receptem od MAD BBQ na domácí „Franfurkter“ už bude váš jediný problém fakt, že někteří po této dobrotě budou chtít volat domů – naštěstí ne proto aby si zavolali rychlý odvoz, ale aby se pochlubili, jakou dobrotou jste je pohostili. Takový hot dog si totiž nedají u každého stánku na rohu…
Suroviny základ státu, teda prátu… nebo díla… no nechme to bejt:
- 500 g vepřová plec nebo vepřová krkovice
- 500 g vepřový bok nebo laloky
- kuchyňská sůl 20 g
- muškátový květ asi 1 g
- muškátový ořech asi 1 g
- pepř 3,5 g
- lze přidat ještě nějaký oblíbený sýr
+ na míchání budeme potřebovat led
Meleme maso s MADem (to zvládne i prvňáček)
- Maso si nasolíme nejlépe den dopředu. Ulehčí vám to práci s mícháním a celkově bude výrobek lepší. Neříkáme to prostě jen tak (můžete tento krok vynechat a vrhnout se na to rovnou, ale prostě je to takhle lepší – my vás varovali).
- Máme dvě možnosti, jak docílit toho, aby párek byl párkem:
- Máme domácí cutter nebo výkonný robot, který práci kutru zastane
Já použil domácí cutter na zeleninu, což vedlo k jeho absolutní devastaci. Bohužel takový pěkný už nemají ani v Tuzexu, a tak mě dodnes bolí srdíčko. Na druhou stranu mi jídlo chutnalo, takže úplně marné to také nebylo. Prostě nepoložil život zbytečně. Pokud máte doma v komoře kromě myši a kocoura taky nějaký cutter, jehož stav máte takzvaně na párku, pak ho klidně použijte. Ovšem práci cutteru v tomto případě nezastane nikdo lépe. V obou případech musíte přidávat drcený led.
- Máme mlýnek s dostatečně jemnou šajbou
V druhém případě prostě na jemné šajbě pomelete maso 2x a samozřejmě také přidáváte led. Ideální je si teplotu díla měřit. Neměla by překročit 11 stupňů. Když nad tím mávnete rukou a řeknete si: „Ale co je mi po ledu!“, tak se možná pak budete divit, že se vám párky takzvaně počůrají – ano snažím se být slušnější než v mých videích. Teplota je v tomto případě zásadní! Díky tomuto řešení bude párek hrubější než při použití cutteru. Naštěstí to není na závadu!
- Ať už zvolíme první nebo druhou metodu, každopádně poté smícháme dílo s kořením a opět v ideálním stavu necháme odpočinout do druhého dne.
- Na druhý den narazíme do tenkých střev – použijte ale klidně ta vepřová nejmenšího průměru.

Jdeme udit
- Rozpalte si udírnu Bradley, Borniak nebo Smooking na 65 stupňů. V tomto případě doporučuji udit směsí třešně a buku. Párky budou mít hezkou barvu a budou krásně vonět.
- Dejte je do udírny pořádně osušit asi na 30 minut. Poté můžete zapnout dymbox a dopřát jim takzvaně „kouřovou deku“ (jo to se asi neříká, ale chci abyste si odsud kromě receptu odnesli i nový udící hantec – díky, že to předáte dál).
- Samotné uzení neděláme nijak dlouho. Podle průměru párku, jestli mi rozumíte. Bude stačit ale maximálně hodinka.

A šup do vody!
- Teď přichází chvíle, u které si řeknete: „Hmm skvělý, tak teď jsem si z toho smyl všechnu tu chuť kouře, a dokonce i barvu.“ Faktem je, že dovařování uzenin je bolavé místo každého milovníka voňavých produktů z udírny. U párku se tomu ale prostě nevyhnete.
- Vodu v kotli si ohřejte na 85 stupňů a vložte do ní hotové párky. Dovařujte, dokud není vnitřní teplota v jádru výrobku alespoň 75 stupňů po dobu 15 minut. Pak je hotovo.
- Teď přichází ta milá chvíle dovařování. Můžete párek hezky vylovit a rovnou ho poslat tam kam patří! Ideálně s čerstvým křenem a hořčicí!
TIP: Pokud jim teď chcete vrátit trochu té udušené lásky kouřem, tak je můžete vrátit osušit do udírny a krátce je ještě zaudit. Já to nedělám, ale určitě to má smysl.
A co hot dog? Ten si nyní můžete připravit podle vlastní chuti. To hlavní, tedy dobrý párek, máte! Přesto posíláme malou inspiraci.
