Domů ReceptBobův uzený kapr

Bobův uzený kapr

Blíží se Vánoce a s nimi je pevně spjatá jedna typická česká ryba. Ano samozřejmě, je to kapr. Jenže ten se na Vánoce nemusí jenom smažit klasicky v trojobalu. Samozřejmě ho můžeme i udit. A další výhoda je, že udit kapří podkovy nemusíme pouze na Vánoce, ale klidně celý rok. Jen aktuálně máte jedinečnou možnost zakoupit kapra na každém rohu. Tak toho pojďme využít!

Ingredience:

Pěkný kapřík z českého rybníka

Lák (1:20):

1 hrnek kamenné nejodizované soli
20 hrnků vody

  1. Pokud nám kapr plave ve vaně, je docela jasné s čím musíme začít…
  2. Poté rybu očistíme, vykucháme, umyjeme a necháme okapat. Následně naporcujeme tzv. na podkovy a naložíme maso do láku na 24 hodin (podobně jako makrely, na ty recept už znáte).
  3. Udírnu roztopíme na 80-90 °C. V tomto případě jsme použili udírnu Borniak a skvělý kouř nám vytvořila olšová štěpka. Ta je na ryby nejlepší. Děla krásně zlatou barvu.
  4. Než dosáhneme ideální teploty, odděláme generátor kouře, který nahradíme vysoušečem od Borniaku.
  5. Podkovy dáme na rošty a šup s nimi do vyhřáté udírny. Maximálně doporučujeme mít na roštech teflonové mřížky, aby se nám ryba nepřilepila a necháme 15 minut sušit.
  6. Potom odděláme vysoušeč a nasadíme zpět generátor kouře. Dosypeme olšovou štěpku (nebo brikety, pokud udíte např. v udírně Bradley) a nastavíme teplotu na 60 stupňů.
  7. Necháme udit zhruba 5 hodin. Jakmile se ryba zezlátne, vypneme generátor a zvýšíme teplotu na 75 stupňů a necháme dělat 1 hodinu bez kouře, abychom zabili bakterie.
  8. Poté otevřeme udírnu a vytáhneme krásné zlaté uzené kapří podkovy. Dobrou chuť!

Další recepty

O čem píšeme

  • Štěpka OLŠE 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Olše dodá vašim grilovaným a uzeným pokrmům zlatavě hnědou barvu a příjemné kouřové aroma Štěpka Olše je pro svou neutrální ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Vysoušeč OW-01 Borniak

    Využijte jednoduché a zároveň účinné řešení k osušení masa - vysoušeč k udírně OW-01Už nemusíte sušit každý kousek masa zvlášť před ...

    Skladem > 10ks
    959,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Roura ochlazovač kouře Borniak

    Rourou připojte ochlazovač kouře ke generátoru kouře a vychutnejte si uzení studeným ...

    Skladem 2ks
    490,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-N-70 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 9ks
    27 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální nerez udírna BBDS-NT-150 s časovačem /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 2ks
    51 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Teploměr Bluetooth B-Therm Borniak

    Pro kontrolu teploty využijte praktický Bluetooth teploměr B-Therm Borniak, který propojíte se svým chytrým telefonem pomocí aplikace Uzení a grilování ...

    Dostupnost na dotaz
    2 490,00 
    Do košíku
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!