Bobův uzený kapr
Blíží se Vánoce a s nimi je pevně spjatá jedna typická česká ryba. Ano samozřejmě, je to kapr. Jenže ten se na Vánoce nemusí jenom smažit klasicky v trojobalu. Samozřejmě ho můžeme i udit. A další výhoda je, že udit kapří podkovy nemusíme pouze na Vánoce, ale klidně celý rok. Jen aktuálně máte jedinečnou možnost zakoupit kapra na každém rohu. Tak toho pojďme využít!
Ingredience:
Pěkný kapřík z českého rybníka
Lák (1:20):
1 hrnek kamenné nejodizované soli
20 hrnků vody
- Pokud nám kapr plave ve vaně, je docela jasné s čím musíme začít…
- Poté rybu očistíme, vykucháme, umyjeme a necháme okapat. Následně naporcujeme tzv. na podkovy a naložíme maso do láku na 24 hodin (podobně jako makrely, na ty recept už znáte).
- Udírnu roztopíme na 80-90 °C. V tomto případě jsme použili udírnu Borniak a skvělý kouř nám vytvořila olšová štěpka. Ta je na ryby nejlepší. Děla krásně zlatou barvu.
- Než dosáhneme ideální teploty, odděláme generátor kouře, který nahradíme vysoušečem od Borniaku.
- Podkovy dáme na rošty a šup s nimi do vyhřáté udírny. Maximálně doporučujeme mít na roštech teflonové mřížky, aby se nám ryba nepřilepila a necháme 15 minut sušit.
- Potom odděláme vysoušeč a nasadíme zpět generátor kouře. Dosypeme olšovou štěpku (nebo brikety, pokud udíte např. v udírně Bradley) a nastavíme teplotu na 60 stupňů.
- Necháme udit zhruba 5 hodin. Jakmile se ryba zezlátne, vypneme generátor a zvýšíme teplotu na 75 stupňů a necháme dělat 1 hodinu bez kouře, abychom zabili bakterie.
- Poté otevřeme udírnu a vytáhneme krásné zlaté uzené kapří podkovy. Dobrou chuť!