V nákupním košíku nejsou žádné produkty
Domů ReceptBobův uzený kapr

Bobův uzený kapr

Blíží se Vánoce a s nimi je pevně spjatá jedna typická česká ryba. Ano samozřejmě, je to kapr. Jenže ten se na Vánoce nemusí jenom smažit klasicky v trojobalu. Samozřejmě ho můžeme i udit. A další výhoda je, že udit kapří podkovy nemusíme pouze na Vánoce, ale klidně celý rok. Jen aktuálně máte jedinečnou možnost zakoupit kapra na každém rohu. Tak toho pojďme využít!

Ingredience:

Pěkný kapřík z českého rybníka

Lák (1:20):

1 hrnek kamenné nejodizované soli
20 hrnků vody

  1. Pokud nám kapr plave ve vaně, je docela jasné s čím musíme začít…
  2. Poté rybu očistíme, vykucháme, umyjeme a necháme okapat. Následně naporcujeme tzv. na podkovy a naložíme maso do láku na 24 hodin (podobně jako makrely, na ty recept už znáte).
  3. Udírnu roztopíme na 80-90 °C. V tomto případě jsme použili udírnu Borniak a skvělý kouř nám vytvořila olšová štěpka. Ta je na ryby nejlepší. Děla krásně zlatou barvu.
  4. Než dosáhneme ideální teploty, odděláme generátor kouře, který nahradíme vysoušečem od Borniaku.
  5. Podkovy dáme na rošty a šup s nimi do vyhřáté udírny. Maximálně doporučujeme mít na roštech teflonové mřížky, aby se nám ryba nepřilepila a necháme 15 minut sušit.
  6. Potom odděláme vysoušeč a nasadíme zpět generátor kouře. Dosypeme olšovou štěpku (nebo brikety, pokud udíte např. v udírně Bradley) a nastavíme teplotu na 60 stupňů.
  7. Necháme udit zhruba 5 hodin. Jakmile se ryba zezlátne, vypneme generátor a zvýšíme teplotu na 75 stupňů a necháme dělat 1 hodinu bez kouře, abychom zabili bakterie.
  8. Poté otevřeme udírnu a vytáhneme krásné zlaté uzené kapří podkovy. Dobrou chuť!

Další recepty

O čem píšeme

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!