Hovězí brisket – král amerického BBQ
Kde sehnat nejlepší brisket?
Brisket je kus masa, který u nás není moc často k vidění. Jedná se o hovězí hrudí, které je poměrně libové, avšak napříč celým kusem má proslulý kus tuku, který při pečení či grilování v celku dodá výslednému jídlo opravdu luxusní šťavnatost. Brisket se dá sehnat v např. v obchodím řetězci Makro či u dobrých řezníků. Na internetu taktéž není problém v dnešní době brisket najít.
Nejlepší výsledek určitě zaručí kvalitní tukové mramorování – čím více je maso takto prorostlé, tím je ve finále chutnější a šťavnatější. Asi to nejlepší, co můžeme sehnat, je samozřejmě Wagyu, ale to už je opravdu jiná liga. My si v pohodě vystačíme například se stařeným kusem z Makra či z kvalitní farmy.
Pro náš recept jsme si pořídili telecí brisket, který jsme nechali měsíc po porážce ve vakuu, abychom dodali masu křehkost a vyzrálost.
Ingredience:
Na brisket:
- 1ks telecí brisket
- 150 – 200g Cow Cover Rub 298g Kosmo´s Q (dle velikosti masa)
- 1 jablečný cider
Salát coleslaw:
- 1 hlávka zelí
- 2 řapíkaté celery
- 2 mrkve
- lžíce soli (na zeleninu i zálivku)
- 200 ml majonéza
- 1 zakysaná smetana
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 4 lžíce jablečného octu
Příprava masa:
- Maso si vyndáme z vakua, opláchneme ho vodou a kuchyňskými utěrkami ho pořádně vysušíme.
- Ořežeme přebytečný tuk, který by se spálil či z masa různě visel. Určitě nějaký tuk na masu necháme, protože tuk dělá ve výsledku chuť.
- Maso si položíme na mřížku (nebo chcete-li grilovací rošt či třeba rošt z udírny) a pod ní dáme tác. Pokud mřížku ještě nemáte, tak si ji určitě pořiďte, je to perfektní pomocník, který má hned několik výhod. U nás na e-shopu je seženete zde.
- První výhodu mřížky objevíte při kořenění masa. My jsme použili za nás perfektní, lehce pálivý Cow Cover Rub 298g Kosmo´s Q. Koření pořádně naneseme na maso ze všech stran, k manipulaci používáme nitrilové rukavice, na které se koření nelepí tolik, jako kdybych maso otáčeli rukama.
- S kořením nešetříme a naneseme ho do všech míst i pokud se nám někde maso třeba trochu odchlípne, tak koření naneseme do všech skulin.
- Další výhoda mřížky je, že když maso otočíme, tak můžeme sesypat všechno koření, které zbylo na tácu pod masem a znovu ho vysypat na maso. Tím zamezíme zbytečným ztrátám.
- A výhoda číslo tři – když maso nakořeníme, tak ho umístíme na mřížce do lednice, alespoň na pár hodin, aby maso oschlo a koření se ze všech stran dostalo do masa. Díky mřížce proudí vzduch všude okolo a nestane se, jako například, kdybychom dali maso na talíř, že zespoda pustí šťávu a nedostane se tam vzduch.
Grilování:
Abychom dosáhli toho nejlepší výsledku a maso mělo krásný tzv. smoke ring (růžový prsten od kouře), tak použijeme peletový gril Louisiana Premier 800 a pelety s výraznou kouřovou chutí s příchutí Hickory. Maso budeme dělat nějakých 10 hodin, tak se ujistěte, že máte dostatek pelet, aby vám nedošly.
- Gril si rozpálíme na nějakých 100 °C a maso umístíme na horní rošt na naší oblíbené mřížce. Ta nám opět perfektně umožňuje maso otáčet a různě s ním manipulovat, navíc se nám nepřichytí k roštu na grilu.
- Po nějaké době, klidně po pár hodinách, až maso trochu ztuhne a začne chytat barvu, tak do nejsilnějšího místa píchneme jehlu se sondou.
- Do rozprašovače si dáme jablečný džus nebo cider, maso občas postříkáme, aby nevyschlo.
- Brisket takto grilujeme/udíme, dokud vnitřní teplota nedosáhne 68 °C. Maso pak vyndáme na alobal nebo do řeznického papíru. Výhoda papíru je, že maso zůstane štavnatější.
- Maso postříkáme jablečným džusem a do papíru či alobalu zabalíme. Dáme dvě vrstvy. Maso potom vrátíme zpět na gril a píchneme do něj přes papír či alobal opět sondu.
- No a nyní už čekáme až teplota dosáhne 90 °C. Poté maso sundáme z grilu a dáme třeba do trouby či uzavřené nádoby ještě tak na 2 hodiny odpočívat, maso nerozbalujeme, necháme ho celou dobu v řeznickém papíru.
- Mezitím si připravíme ideálně bramborovou kaši a coleslaw. Recept na perfektní salát coleslaw, který se perfektně hodí k tomuto receptu, přikládáme rovnou také.

Recept na salát Coleslaw:
- Zelí si nakrouháme na malé kousky. Nakrájíme řapíkatý celer a vše smícháme v misce.
- Přidáme sůl, ideální na toto množství je cca půl lžičky. Vše promícháme a přikryjeme fólií. Čím déle necháme směs odpočívat, tím bude coleslaw lepší, takže doporučujeme alespoň 8 hodin.
- Sem tam misku vyndáme z lednice a vše promícháme a znovu přikryjeme. Nakonec slijeme přebytečnou vodu.
- Nakrájíme si mrkev na nudličky, tzv. Julienne a přidáme jí k zelí. Poté doplníme o majonézu a zakysanou smetanu.
- Finálním krokem je přidání zálivky ze slunečnicového oleje, jablečného octu, cukru a špetky soli, kterou jsme si nejdříve rozmíchali v hrníčku vedle.
Servírování telecího brisketu s bramborovou kaší a salátem Coleslaw:
Tak a dočkali jsme se! Vše máme hotové a nyní přijde čas pravdy – a to naříznutí celého brisketu.

Držíme si palce, že vše dobře dopadne a brisket bude krásně šťavnatý a nebude vysušený.
Nám se vše povedlo na jedničku, posuďte sami. Opravdu jsme si maximálně pochutnali a tento recept můžeme jen doporučit. Co nesníte rovnou, tak je úplně ideální roztrhat a použít třeba do burgerů nebo různých sandwichů, které budou absolutně skvělé. Vyzkoušejte brisket i vy u vás doma a podělte se s námi na sociálních sítích o fotky, jak se vám povedl.
