Jadranské lignje s bramborami na SPG v peletovém grilu
Chorvatské kalamáry, olihně neboli lignje
Chorvatsko, země známá pro svoji rozmanitou a fascinující přírodou, nádherné pláže a křišťálově čisté moře, zve každého návštěvníka do svých historických měst, jako je mi Záhřeb, Zadar, Šibenik, Split nebo Zadar, kde zažíváte pravou jižanskou atmosféru a to zejména ve večerních hodinách. A co se týče chorvatské kuchyně? Najdete tu pestrou nabídku čerstvých ryb, mořských plodů, ovčích sýrů a mnoha místních specialit, mezi které patří například Čevabčiči. Každý si tu určitě najde své oblíbené jídlo, a k pití si tu můžete dopřát i tradiční a velmi oblíbený alkohol – Rakiji, tu najdete v každém městě i menší vesnici. Pokud se chcete alespoň na chvíli přenést do balkánské atmosféry, rozhodně vyzkoušejte náš nový recept na výtečné jadranské olihně (kalamáry) s bramborami, připravené na peletovém grilu. Tak rozpalte gril, připravte si zástěru a jdeme na to!

Grilování na peletovém grilu
Grilování na peleťáku Louisiana Premier 800 je radost. Překvapí vás jeho výkonnost a snadná ovladatelnost. Tento gril má celou řadu výhod, které vám zpříjemní grilování.
Jednou z prvních funkcí, která nás nadchla, byla možnost připojení přes Bluetooth nebo Wi-Fi. Díky této funkci můžete ovládat gril přímo z vašeho chytrého telefonu, umožňuje vám nastavit teplotu a ovládat zařízení odkudkoli. Další výhodou je digitální dotykový displej, který je umístěn na boční straně grilu. Jednoduše a intuitivně se přes displej ovládá teplota a další skvělé funkce grilu, jako je například automatické proudění vzduchu, spuštění a ochlazení nebo vaření s konvekčním ventilátorem.
Gril má také slušný zásobník, do kterého se vejde až 13 kg pelet. Zásobník umožňuje snadnou kontrolu nad spotřebou, jelikož má zabudovaný průhledný otvor pro lepší přehlednost. Pelety se navíc automaticky posouvají do grilovací komory.
Výhod je opravdu celá řada. V budoucím článku se zaměříme na další výhody a funkce peletových grilů Luisiana.


Na recept si připravte:
- 1 kg oliheň (kalamárů)
- 500 g brambor
- koření které oživý chuť brambor BBQ koření SPG 340g Kosmo´s Q
- grilovací rošt na kalamáry
Marináda:
- 2 citrony – šťáva z nich
- Svazek petržele
- 3 – 4 stroužky česneku
- 2 snítka tyminánu
- 2 dcl BBQ olej Grilling Butter Oil 340g Butcher nebo olivového oleje
- koření na mořské plody BBQ koření Lemon Twist 150g Kosmo´s Q
- Maldonská sůl
- Pepř
Postup:
- Začněte tím, že si roztopíte gril. Poté si připravte marinádu. Smíchejte olej s citronovou šťávou, jemně nasekanou petrželkou, tymián, na hrubo nasekaný česnek a dochuťte správným kořením, solí a pepřem. Můžete přidat i nasekaný tymián, pokud chcete.
- Brambory omyjte, okořeňte, mírně rozšťouchněte, potřete olejem a dejte je do plechu vystlaným pečícím papírem a poté do grilu, nechejte dělat zhruba tak 30-35 minut.
- Na řadu přichází olihně, ty si nejprve důkladně opláchněte a vložte na chvilku do grilu, zhruba na 5 minut, tím se dostaví šťavnatost.
- Následně oddělte tělo od chapadel, vyberte veškeré vnitřnosti a vyčistěte vnitřek. Potom opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat, můžete použít cedník, všechna přebytečná voda, tak vyteče ven.
- Olihně vložte do připravené marinády, kde se marinují alespoň hodinu, ideálně déle, pokud je čas.
- Konečně se přesouváme ke grilu. Než budete dávat kalamáry do grilu, tak nejdříve dejte na rošt alobal, tím se kalamáry nepřipečou a šťáva z nich nevyteče mimo.
- Poté je položte na grilovací rošt a dejte je do grilu. Opékejte je pozvolna asi 12 až 20 minut, dokud nebudou mít bronzovou barvu. Dejte si pozor, ať se nespálí, stačí je jednou otočit a během grilování několikrát potřít marinádou.
- Grilované olihně servírujte zalitou zbývající marinádou, tím dodá ještě více šťávy a chuti.
Přejeme dobrou chuť!
