V nákupním košíku nejsou žádné produkty
Domů BlogJak naložit maso na grilování

Jak naložit maso na grilování

Není maso jako maso. To naložené rozhodně chutná skvěle, ale žádoucí je nepodcenit přípravu. Jaké druhy před grilováním marinovat a jakou dobu ve svých kořeněných a bylinkových lázních potřebují, aby byly šťavnaté a voňavé? Zkrátka, jak správně naložit maso, poradíme v následujícím článku. 

Jak na grilované kuře

Máte správnou velikost kuřete? Pro grilování je ideální kuře středně velké nebo dva menší kusy. Je třeba důkladně vyčistit a omýt, poté se můžete pustit do jeho dalšího zpracování. Nejdříve si maso ze všech stran osolte a mezitím si rozmyslete, v čem ho budete nakládat. K naložení se totiž dají využít různé bylinky, koření, hotové kořenící směsi, omáčky či marináda na kuřecí maso

Danou směs zapracujte z vnější i vnitřní části a pak kuře nechte 3 až 12 hodin odležet v ledničce. Doba naložení se musí odvíjet od připravované velikosti. Pamatujte, že na samotném grilu už byste kuře neměli dalším kořením dochucovat, abyste si nezkazili finální chuť. Co se týče grilování, doporučujeme to nepřímé, tedy přípravu mimo hlavní zdroj tepla. 

Recept na grilovaná kuřecí stehna

Kuřecí stehna rozhodně nezbavujte jejich kůže, abyste je nevysušily. Můžete je ale předem vykostit, čímž si později zkrátíte dobu strávenou nad grilem. Také ke stehnům se vztahuje plejáda možností, do čeho je naložit. Marináda na kuře (například česnekovo-medová), koření (rozmarýn, mletá paprika, drcený kmín, pepř, zázvor, chilli atd.) nebo bylinky. Nejlepším receptem bývá vlastní vkus. Ochuťte je zkrátka tím, co máte rádi. Hlavní je dát jim čas všechny chutě nasát. Před grilováním je proto nechte minimálně dvě hodiny odležet v chladu

Jak naložit nejlepší vepřový bůček na grilování

Přichystejte si středně prorostlé maso, na gril se hodí nejvíce. Libové by se mohlo vysušit, vysoce prorostlé by zase nemuselo dobře chutnat. U bůčku se můžete rozhodnout, zda ho ogrilujete vcelku nebo předem nakrájíte na plátky. Záleží čistě na vaší preferenci i na tom, kolik času máte. V jednom kuse se bude samozřejmě grilovat déle. 

S nakrájenými plátky se snadněji manipuluje, jednodušeji se marinují a nemusí se nakládat tak dlouho. Osolíte, opepříte, potřete marinádou (například pivní z oleje, piva, česneku patří k velmi oblíbeným). Naložený bůček v marinádě dáte v uzavřené nádobě na několik hodin do ledničky. Bůček v celku má ale také své výhody, a pokud ho dobře prošpikujete cibulí a potřete kořením, získáte šťavnaté maso plné chutí. V lednici ho zabalené v potravinářské fólii nechte naložené do druhého dne

Žebra na grilu

Základem je opět kvalitní a čerstvá surovina. To znamená, pořiďte si tzv. vysoká žebra, která se z bůčku na rozdíl od plochých nebo nízkých odřezávají i s částí masa. Charakteristický chuťový zážitek dodává také marináda na žebra. Populární je s medem nebo kombinace kečupu, hořčice a koření, případně se dá marinovat pomocí bylinek, chilli, česneku, worchesteru a dalších ingrediencí. Často se do směsí přidává alkohol typu whisky či černé pivo. 

Nejlepší grilovaná žebra jsou zároveň dlouho nakládaná. Takže je v lednici nechte odpočívat minimálně jeden den. Než je následně začnete sázet na gril, počkejte, až jejich teplota klesne na pokojovou. A ještě jeden malý tip. Není od věci si naložená žebra před jejich grilováním podusit nebo předpéct. Nepřipálí se a naopak si pochutnáte na opravdu šťavnatém kousku.  

Jak vybrat koření na ryby

Ryby si vystačí s málem, respektive s vlastní chutí. S kořením, bylinkami či marinádami to proto nemusíte přehánět. Rybu si očistěte, osušte a pořádně osolte. Následně ochuťte dle potřeby. K rybám se pro inspiraci hodí například rozmarýn, tymián, koriandr, petrželka či bazalka. Nenakládejte je ale dlouho, neprospělo by jim to. Vystačíte si s cca hodinou

Příprava kapra na grilování

Vykuchat, vykostit, očistit, zbavit případně kůže a nakrájet na filety. A máte připraveno. Nejjednodušší klasikou bývá kombinace olivového oleje, soli, pepře a kapky citrónu. Nasekat se ale mohou i další bylinky dle chuti. Pro labužníky piva se dá zakápnout i tímto nápojem, v daném případě ale vynechte citron. V lednici odložte stejně jako ostatní ryby zhruba jednu hodinu

Nakládání masa na sucho

Sůl a koření. Kombinace, která se na první pohled může jevit obyčejně, ale s masem umí skutečné zázraky. Jde o tzv. suché naložení masa. Důkladně kousek se směsí promněte, zmáčkněte do nádoby, fólie nebo sáčku (ujistěte se, že k masu nejde vzduch) a dejte chladit. Před vlastním grilováním jen potřete olejem a můžete začít. 

Na jak dlouho naložit maso na grilování

Doba naložení závisí na druhu pokrmu. Nejkratší bývá u ryb, kde vám stačí zhruba jedna hodina. U kuřecího to dělá v řádech hodin, od dvou až klidně k dvanácti. Obzvlášť si počkáte u kuřete nakládaného v celku. Nejdéle se ovšem načekáte u hovězího, vepřového a jehněčího, které snesou i dvoudenní naložení. 

Tipy na grily

Žádný sebelepší kus masa nebo ryby se vám nebude dobře zpracovávat na nefunkčním nebo zastaralém grilu. Neváhejte se poohlédnout po modernějším modelu. Dneska už nejste omezeni cenou. Také v levnějších kategoriích seženete výkonné stroje, které možná předčí vaše prvotní očekávání. 

Přenosný gril CUBE na dřevěné uhlí stone HBCUBESEU Everdure

Ideální parťák na cesty – i tak by se dal charakterizovat kompaktní přenosný gril CUBE. Má elegantní zpracování ve více barevných variantách, ale šedobílá vás určitě okouzlí. S tímhle grilem si budete moci užít grilování naprosto kdekoli! Za velmi příznivou cenovkou se skrývá nejen skvělý design, jednoduchá obsluha, rychlá údržba a dlouholetá výdrž.

Plynový gril Nexgrill 4B Deluxe

Kontaktní plynový gril se čtyřmi hořáky, jedním postranním (například pro přípravu omáček a příloh) a jedním zadním keramickým (pečení pizzy a grilování na pánvi). Užijete si širokou systém ProTouch, díky kterému využijte gril i pro běžné vaření a pečení takže se vám rázem otevírá plnohodnotná venkovní kuchyně.

Gril plynový Crown Pellet 400 Broil King

Předností peletových grilů je především jejich snadná obsluha ve spojení s přírodním palivem v podobě pelet z tvrdého dřeva. A tento kousek patří mezi nejlepší z nich! Většinu funkcí grilu Broil King – Crown Pellet 400 je možné pohodlně ovládat přes mobilní telefon. Objevte snadný a zábavný způsob grilování na nejvyšší úrovni.

Nejprodávanější příslušenství:

Kryt na gril vel.L Flash

Ochranný kryt na venkovní grily, který brání před povětrnostními vlivy. Je vyrobený z odolné polyesterové tkaniny potažené polyethylenem a poslouží v rozmezí teplot od -15 °C do +60 °C.

Litinová Wok pánev 36cm BBQ systém Flash

Litinová wok pánev je ideální pro kulaté grilovací rošty s vložkou. Průměr 36 cm pojme jakoukoliv zeleninu i maso. Má porcelánový smaltovaný povrch, který se snadno čistí a je kompatibilní s mnoha standardními BBQ systémy.

Weber Grilovací kleště

Grilovací kleště jsou základním nástrojem pohodového vaření. Mají zamykací mechanismus, měří 25 cm a snadno se čistí.

Další články

O čem píšeme

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!