Dokonalá marináda na maso – jak jí připravit
O víkendu dorazí kamarádi a rodina na zahradní oslavu a na vás je připravit takové dobroty, ze kterých se všem budou sbíhat sliny a zrak bude přecházet? Na gril hodíte luxusní steaky, namícháte svěží zeleninový salát, přichystáte několik druhů dresinků a drinky budou téct proudem. S čím ale začít? Přípravou masa, správně! A co je alfa omega a zásadní klíč k úspěchu při přípravě steaku? Marináda na maso! Pojďme si ukázat, jakých zásad se při její přípravě držet a posunout tak svůj grilovací skill na úroveň profíků.

Je nutné marinovat všechny druhy masa?
To je mýtus, extra kvalitní kusy masa, jako je např. vyzrálé hovězí, nemusíte ničím doplňovat. Obecně měkké a šťavnaté maso nemusíte dopředu nakládat a bohatě si vystačíte s tím, když ho zhruba hodinu před přípravou vyndáte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Přidejte jen hrubozrnnou sůl, pepř a kvalitní olivový olej, který vetřete do masa. Voilá, simsala bim, abraka dabra – perfektní steak je na světě.
Marinování doporučujeme především pro vepřovou krkovici, žebra, kuřecí maso nebo křidélka, které nemají tak specifickou chuť a díky marinování maso krásně změkne a bude křehčí a šťavňatější.

Proč marinovat maso?
Proč je vlastně marinování masa před grilováním stěžejní? Máme hned tři důvody:
1. Snižuje karcinogenní látky, které vznikají při spalování
Zdraví je samosebou podstatné. Že grilování nepatří k těm nejzdravějším způsobům úpravy potravin je známý fakt. Odkapávající tuk z masa, který přijde do kontaktu s žárem, způsobuje vznik mutagenních a karcinogenních látek. A právě použitím marinády můžete tohle riziko eliminovat. Postavte marinádu na přísadách, které jsou bohaté na antioxidační látky, jako třeba citrusy nebo bylinky. Díky tomu výrazně snížíte množství polycyklických aromatických uhlovodíků, které při grilování vznikají a mohou působit rakovinotvorně.
2. Maso nebude díky marinádě vysušené
Dalším důvodem, proč marinování masa nevynechat, je ten, skvěle podtrhne šťavnatost potravin. Pokud budete jídlo připravovat při vysokých teplotách, což se přesně při grilování děje, hrozí riziko přesušení masa. A kdo si chce dát k večeři kořeněnou gumovou podrážku z grilu? Zase správně, nikdo. Připravili jsme pro vás tabulku s doporučenou dobou naložení potravin. Prohlédnout si ji můžete níže.
3. Nezaměnitelná chuť, která z vás udělá mistra grilu
Pokud maso dopředu naložíte, můžete si být jistí, že bude mít úplně jinou chuť i strukturu než maso, které jste na gril hodili úplně studené z lednice a jen tak na oko ho posypali grilovacím kořením ze supermarketu. Chcete mít z grilování zážitek? Dejte čas i samotné přípravě a chuťové buňky všech hostů budou v sedmém nebi.

Jak dlouho a v čem marinovat maso a zeleninu?
Vždy záleží na konkrétní potravině, určitě neplatí jedna obecná poučka. Rozhodně nemůžete marinovat stejně dlouhou dobu celé kuře a třeba krevety. Vždy si také zkontrolujte, že je maso nebo zelenina celá pokrytá marinádou, aby se vše ochutilo rovnoměrně.
Do čeho maso při marinování ukládat? Snažte se použít nádobu, ze které nemohou potraviny chytit ještě další jinou chuť. Volte třeba nerezovou, skleněnou nebo plastovou krabičku, která půjde spolehlivě uzavřít nebo minimálně zabalit do potravinářské folie. Tu potom uložte do chladu, třeba do sklepa nebo do lednice.
Doba marinování masa:

Čas marinování ryb, zeleniny nebo tofu:

6 tipů, kterých se při přípravě marinády na maso 100% držte
Co dělat a nedělat?
1. Hlavní složka každé marinády by měla být kyselina a olej
Držte se poměru tři díly kyseliny a jeden díl oleje. Jako kyselinu použijte šťávu z citronu, jogurt, podmáslí nebo víno, díky tomu maso zkřehne, olej zase udrží suroviny pohromadě a pokryje celý jejich povrch.
2. Jeden šálek marinády na 1 kg potravin
Univerzální pravidlo, díky němuž nebudete plýtvat a zároveň budete mít dost na pokrytí celého množství grilovaných dobrot. Během marinování radši maso několikrát obraťte, abyste se ujistili, že je marináda skutečně úplně všude.
3. Vždy marinujte v lednici
Pokud byste nechali maso pouze v pokojové teplotě, mohou v jídle vzniknout nežádoucí bakterie, vždy tedy skladujte marinované dobroty v chladu.
4. Pozor na teplotu grilování
Pokud jste do marinády použili nějakou sladkou přísadu, jako je třeba med nebo cukr, dejte si pozor na příliš vysokou teplotu žáru, jídlo by se mohlo snadno připálit.
5. Se solí šetřete
Sůl dokáže z masa vytáhnout vlhkost, kvůli tomu se chuť marinády může do masa hůře vstřebávat. Klidně tak připravte na stůl kvalitní hrubozrnnou sůl a každý si může jídlo dosolit podle své preference.
6. Marinádu nepoužívejte jako omáčku
Pokud vám nějaká marináda zbyde, potírejte jí maso nebo zeleninu klidně ještě během grilování. Určitě si ji ale nedávejte jako omáčku k masu. Udělejte to jedině v případě, že ji předem uvaříte a projde tepelnou úpravou.