V nákupním košíku nejsou žádné produkty
Domů BlogJak začít grilovat – 4 + 4 tipy

Jak začít grilovat – 4 + 4 tipy

Jestli si bez něčeho nedokážeme představit léto, pak je to rozhodně pohoda venku, vůně grilujícího se masa a dobrá společnost. Jakmile se venku oteplí, vytahujeme grily a vyrážíme na nákup grilovacích potřeb a steaků, protože žádná příležitost na grilování se nesmí promarnit. Poradíme vám jak začít grilovat ve velkém stylu.

Pokud jste v grilování teprve začátečníci, pak jste ale na správné adrese. Dali jsme dohromady to, co jsme za několik let zkušeností u grilu nasbírali a máme pro vás veškeré know how v praktickém článku. Dozvíte se v něm nejen základy grilování, jak správně grilovat různé maso, ale také léty osvědčené tipy, díky kterým z vás budou mistři grilu během chvíle.

Výběr grilu je klíčový

Už se nemůžete dočkat parádní letní grilovačky, ale pořád nevíte, jak na to? Je snad zcela očividné, že bez pořádného grilu se neobejdete. Vybírejte podle toho, zda se s grilem budete často přesouvat, nebo ho chcete postavit na jedno místo třeba na zahradě. Nezapomeňte vzít také v úvahu, jakým palivem budete do grilu přikládat – zda si pořídíte klasiku na dřevěné uhlí, plynovou praktičnost, elektrickou revoluci, která bude grilovat za vás nebo peletový luxus. Pokud máte svůj gril již několik let, doporučujeme ho obzvlášť po zimě důkladně vyčistit a zkontrolovat

Jak připravit gril na první podpal?

Ještě než na gril poprvé hodíte steak z nízkého roštěnce, nezapomeňte rošt grilu promastit, vypálit a znovu namastit. Právě promazání grilu zajistí, že se vám maso nebude na rošt přichytávat. Navíc zabráníte tomu, aby se na roštu tvořila rez. A pak už je nejvyšší čas vymyslet, co se bude grilovat jako první. Maso, losos nebo třeba grilovaný sýr?

Jak správně naložit maso na grilování?

Máte už vybraný ten správný recept? Nebo alespoň vymyšlené, zda se pustíte to pořádného steaku nebo vykouzlíte spíše lehké jídlo? Výborně. Ještě před samotným grilováním je ale čas na přípravu. Možná už tušíte, že řeč je o nakládání. Správné naložení masa není nic složitého. Můžete využít třeba jen klasický olivový olej a čerstvé bylinky, kuřecí naložené do bílého jogurtu zase zaručuje křehké a šťavnaté maso. Začněte alespoň 1 den dopředu, aby měl pokrm čas chutě nasát. Před samotnou akcí pak maso trochu otřete a nechte aklimatizovat na pokojovou teplotu, nikdy nedávejte na gril studené maso přímo z lednice.

Jak dlouho to bude trvat?

Univerzální pravidlo grilování neexistuje. Například mezi výhody plynového grilu patří jednoznačně rychlost, za kterou se gril zvládne rozpálit a celý proces grilování se tak výrazně urychlí. Co se jednotlivých jídel a potravin týká, řiďte se hlavně konkrétní situací – maso v celku budete grilovat v řádu hodin, průměrný steak budete mít hotový za cca 8 minut. Ani grilovaná zelenina vám nezabere příliš času. Kromě brambor je většina druhů zeleniny měkká do pár minut. Pokud chcete mít váš steak opravdu v té nejlepší kvalitě, doporučujeme investovat do kvalitní tepelné sondy na maso, kterou můžete propojit s mobilní aplikací a ta vám nikdy nedovolí maso přepéct.

Tajné tipy na grilování od zkušených mistrů grilu

  • Víte, že abyste připravili omáčku nebo přílohu, nemusíte od grilu odbíhat ke sporáku? Stačí si pořídit železnou pánev a můžete k masu ugrilovat například žampiony s máslem nebo omáčku. 
  • Když si pořídíte nový girl, doporučujeme poprvé umístit na rošt plátky chleba – podle toho hravě poznáte, kde jsou nejteplejší místa a lépe se s grilem seznámíte. Zjistíte, kam umístit maso, aby se vám propeklo přesně tak, jak si to představujete. A navíc získáte rovnou i chutné topinky.
  • Pokud holdujete rybám, zbystřete, máme pro vás další tip. Ať už sáhnete po lososovi či sladkovodní rybě, doporučujeme grilovat rybí maso na plátcích citronu. Díky tomu vám jemné rybí maso nepropadne mřížkou a zároveň získá jemný citronový nádech. Rybu navíc na gril umístěte diagonálně proti mřížce a nezapomeňte ji potřít olejem, aby se vám nepřipekla.
  • Máte větší gril s víkem? Pamatujte, že někdy je lepší ho při grilování otevřít. To doporučujeme hlavně tehdy, když je maso tenčí než 2 cm. To se rychle propéká a lépe ho uhlídáte. U tlustších kousků naopak doporučujeme víko zavřít

Jaký gril pořídit?

O koupi grilu teprve přemýšlíte? Pak pro vás máme tři typy, o kterých stojí za to přemýšlet.

Chytrý peletový gril GMG Peak Prime nerez

  • Prostorný peletový gril s průhledem ve víku pro maximální kontrolu při grilování.
  • Gril snadno propojíte s domácí wi-fi a můžete tak ovládat gril i z pohodlí gauče.
  • 12 V, 3 zásuvky, 0,45 m2 velký prostor na grilování, 2 sondy pro kontrolu teploty pokrmu.
  • Gril Peak Prime má automatické podávání pelet a dokáže vytěžit pelety na maximum s minimálním plýtváním.

Plynový gril Baron 590 Broil King

  • Výkonný pětihořákový gril na plyn s infra vařičem, elektrickým rožněm a zadním hořákem.
  • Dvojité víko se postará o udržení tepla během grilování, oboustranný rošt zase využijete na nejrůznější přípravu masa.
  • Tento kvalitní a robustní gril vás potěší velkou plochou pro grilování. Díky bočnímu vařiči na něm navíc snadno připravíte i omáčku a vše, co budete potřebovat.
  • Ventily s plynulou regulací přívodu plynu pomáhají k přesnému nastavení teploty uvnitř grilu.

Kompaktní elektrický gril Weber Q 1200

  • Menší gril, který se hodí, pokud si chcete vychutnávat letní grilovačku, ale nepotřebujete obrovskou grilovací plochu. Ideální třeba na balkon v bytě.
  • Plynulé nastavení teploty přesně na tu úroveň, kterou ke přípravě jídla potřebujete. 
  • Litinový grilovací rošt, který je odolný a zároveň dokáže rovnoměrně rozdělit teplo po celé ploše. Velkou odolností potěší i litinové tělo rámu s nylonovými vlákny. 
  • Snadné čištění díky využitým materiálům a vyjímatelné misce na odkapávající tuk.

Další články

O čem píšeme

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!