Žebírka Barbecue

2kg žebírek
3 středně velké cibule
2 polévkové lžíce drceného hřebíčku
1 litr červeného vína
2 polévkové lžíce soli
1 litr vody
Opět jsme využili náš oblíbený NexGrill Evolution zatím nás ani jednou nezklamal. Vše perfektně propeče, je rychle nahřátý, nerezové tepelné desky DIBS lze umístit různými způsoby. Takže je můžete kombinovat dle libosti a kombinovat tím pádem i jednotlivé způsoby vaření. Celý gril je z odolného materiálu, takže vydrží i „drsnější“ zacházení. Ale teď už k receptu:
Postup:
Žebra v celku nakrájejte na co nejmenší kousky. Připravte si dostatečně velký hrnec. Žebírka by se do něj měla vejít i s 1 litrem vody a 1 litrem černého vína. Do tohoto základu přidáme i všechny ostatní suroviny a dáme pozvolna vařit do trouby. Zvolna vaříme tak, aby suroviny změkly. Nám to trvalo cca 40 minut. V době, kdy čekáme na žebra, připravíme si Barbecue omáčku.
Na omáčku budete potřebovat: 1 středně velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou chilli papričku, 2 velké lžíce olivového pyré, 250 g rajčatového pyré, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžíci hnědého cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, sůl a bílý pepř.
Postup:
Cibuli oloupeme. Česnek prolisujeme, papričku omyjeme a rozpůlíme špičatým nožíkem. Z papričky odstraníme jadérka a nakrájíme ji na drobné kousky. Cibulku, česnek a papričku osmahneme na oleji a přidáme rajčatové pyré, citronovou šťávu, cukr, skořici, trochu soli a pepře.
Omáčku v rendlíku bez pokličky jsme pak vařili asi 15-20 minut na mírném ohni. Čas od času ji jen trochu promíchejte, aby se nepřipálila. Jakmile bude omáčka mírně tekoucí, ochutnejte případně dochuťte. Přelijeme do mísy a necháme vychladit.
Nyní je čas přemístit se ke grilu. Vezměte žebra i omáčku s sebou. Žebra ještě na plechu bohatě potřeme omáčkou a vložíme do rozpáleného grilu. Tam je necháme cirka na 3 minuty. Aby maso dostalo barvu a vytvořila se kůrčička. Pokud Vám zbyla omáčka, můžete ji použít k namáčení žebírek přímo na talíři.