Kuřecí kousky s Buffalo omáčkou
Rychlý, jednoduchý recept s drobnou úpravou vhodný pro děti i dospělé.
Ještě než se pustíme do samotného receptu, nemůžeme opomenou zmínit hlavního hrdinu celého procesu. Je jím plynový gril Nexgrill 3B Evolution. My jsme zvolili verzi ve zvýhodněné sadě. Součástí balení tedy byl otočný rožeň na kuře a kabel pro napojení bočního hořáku k plynové bombě. V podstatě jsme ihned po rozbalení mohli začít grilovat. Celkově se tento gril velice dobře skládal. V podstatě bez pomoci to zvládne i žena. Protože jednotlivé díly nejsou zase až tak těžké. Celý gril váží 43,5kg. Což je oproti jiným “mackům” docela příjemná váha i pro přesouvání po zahradě. Pohyblivost ještě dále zlehčují i boční kolečka, která je možno kdykoliv zabrzdit. Gril disponuje 3 hlavními hořáky, které lze ovládat každý zvlášť a pohodlně je zapálíte zabudovaným zapalovačem. Teploměr je zabudovaný ve víku grilu, takže teplotu budete mít stále pod kontrolou. Takže nemusíte při každé kontrole hned otevírat víko a neustále tak snižovat teplotu uvnitř grilu. A pokud jste v grilování v podstatě začátečníci, tenhle gril je ideální volbou. Vše je jednoduché, rychle se nahřeje. Hned při prvním grilování jsme zjistili, že rošty jsou opravdu velice odolné. A čištění? To byla radost! Hledáte nový gril? Ideální pro začátečníka i zapáleného milovníka grilování? Pak plynový gril Nexgrill 3B Evolution splní vaše potřeby. V poměru cena / výkon je tenhle americký fešák špičkou.
Suroviny:
Kuřecí kousky – stehna, křídla, špalíčky.
2 velké lžíce mouky
3 velké lžíce kečupu (pro pikantní verzi lze použít místo kečupu chilli omáčku)
sůl a pepř
Na Buffalo omáčku:
100 ml octa
100 ml sladké chilli omáčky – například této –BBQ grilovací omáčka Sweet BBQ sauce 590g Butcher BBQ (pro pikantní verzi použijte pikantní chilli omáčku, 3 čajové lžičky Tabasca, 1 lžíce kajenského pepře)
2 velké lžíce hnědého cukru
1 lžička sojové omáčky
4 stroužky česneku
125 g másla
Postup:
Kuřecí kousky vložte do misky. Teď je třeba maso osolit a opepřit.
Nyní je čas přidat také mouku, kečup a dobře promíchat. Až budete mít hotovo, dejte maso alespoň na 30 minut do ledničky.
Zatímco kuřecí křidélka jsou v lednici, připravte Buffalo omáčku. Do rozehřáté pánve přidáme ocet, sladkou chilli omáčku, cukr, sójovou omáčku, česnek a vše přivedeme k varu. Pro pikantní verzi místo sladké chilli omáčky, použijte pikantní chilli omáčku, 3 lžičky Tabasca a lžíci kajenského pepře.
Jakmile uvidíte první bubliny, přidejte máslo. A míchejte dokud se máslo kompletně nerozpustí. Následně vypněte hořák a nechte Buffalo omáčku stranou.
Vezměte si opět k ruce kuřecí kousky a rozpalte gril. Vložte maso do zóny s nepřímým grilováním. A opékejte 15 minut na každé straně.
Po 30 minutách grilování dejte kuřecí kousky zpět do mísy a přelijte je Buffalo omáčkou. Dbejte na to, aby omáčka byla rovnoměrně rozprostřená po každém kousku masa.
Maso následně vrátíme na gril a necháme ho ještě 10 minut dopékat na již vypnutém grilu. Omáčka se pomalu vsákne do masa a dodá ještě intenzivnější chuť.
Podávat můžete samotné nebo jako my s bramborem. Jednoduše brambory nakrájené na tenké plátky smíchané s kousky cibule. Grilované na plechu.
Dobrou chuť přejeme!