Vepřový Tom & Jerry steak na grilu se smetanovou kapustou
V tomto receptu si ukážeme, jak udělat legendární steak z kreslené pohádky Tom a Jerry. V originálu byl použit hovězí steak, ale my si ho dnes uděláme s vepřovou, ale chutnou alternativou. Veškerá kouzla se budou odehrávat na plynovém grilu Freestyle značky Napoleon.
Grafitově šedé víko grilu je ještě navíc smaltované porcelánem. Gril je tedy perfektně chráněn před nepřízní počasí, opotřebením nebo třeba otisky prstů. Madlo s měkkým návlekem zůstává chladné i při rozpáleném grilu. Höřáky využívají systém vzájemného zapalování. To v praxi znamená, že když náhodou při zapalování nechytnou všechny, zapálí se navzájem o sebe. Teploměr má tento gril zabudovaný ve víku grilu. Hlídání správné teploty uvnitř grilu je proto velice jednoduché. Grilovací vana z hliníkové slitiny odolává korozi a výrobce uvádí, že je téměř nezničitelná. Asi i proto na ni poskytuje záruku na 10 let.
Zmíníme také ještě rošt. Ten je litinový a také smaltovaný porcelánem. Díky tomu je rošt perfektně chráněný před korozí. Rošt má tvar vlnek. Nejen, že to vypadá na pohled skvěle, má to i důležitější praktické výhody. Například tvar vlnek rovnoměrně přenáší teplo. Každý kousek, který na tento rošt umístíte, bude zaručeně skvěle opečený.
Suroviny, které budeme potřebovat:
- 1,5 kg vepřového steaku – průřezový steak ze zadní vepřové čtvrtě
- 15% Zakysaná smetana 150g
- Olivový olej
- Jablečný ocet
- Přepuštěné máslo
- 150g pancetty
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 ks střední cibule
- 1 ks limetky
- 1 lžíce rozemletého česneku s olejem
- 3 lžíce třtinového cukru
- Kmín
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
- Maso osolíme a opepříme z obou dvou stran dle chuti a potřeme troškou olivového oleje.
- Kůži na mase nařízneme, tak aby se maso nezkroutilo a dáme ho na roztopený gril, který je rozehřátý na 300°C.
- Maso si dáme na přímou zónu grilování. Opečeme zhruba 6 minut z každé strany
- Přetáhneme maso na nepřímou zónu, kde je teplota mezi 130-150°C a maso doděláváme zhruba 20 minut.
- Připravíme si smetanovou kapustu. Kapustu rozřízneme na půl, vyřízneme košťál a nakrájíme ji.
- Do wok pánve dáme přepuštěné máslo a nakrájenou pancettu, kterou opečeme. Poté přidáme nakrájenou cibuli, špetku soli a pepře a společně dál opékáme. Když máme pancettu opečenou a cibuli do sklovata, přilijeme jablečný ocet, zastříkneme limetkou, vsypeme třtinový cukr a uděláme si karamel. Přidáme rozemletý česnek s olejem, kmínem a promícháme. Do takto připravné směsi dáme kapustu a podusíme ji, tak, aby byla na skus. Když je kapusta tak akorát přídáme zakysanou smetanu a dle chuti dosolíme, dopeříme a po případě dokyselýme (limetkou, aby nám kapusta nezkysla).
- Maso vyndáme z grilu a položíme na prkénko, kde ho necháme chvilku odpočinout.
- Na talíř nandáme kapustu a přídáme maso. Pokud jsi velký jedlík jako já, tak si to můžes naházet na jeden talíř a vdechnout to, ale to asi neklapne. Takže když maso rozkrájíš, rozendáš to na víc talířů a dozdobíš to třeba nějakými klíčy, tak máš jídlo pro 3-4 strávníky.
Mějte se krásně a vařte, protože vaření je hra a kdo ve hře trénuje, tak se ve hře posouvá.
Přejeme dobrou chuť!
Návod na recept grilovaný Tom & Jerry steak z vepřového masa se smetanovou kapustou