Vepřové maso se špenátem a knedlíkem
Naprostá klasika, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Maso s knedlíkem a špenátem z vás sice neudělá svalnatého Pepka námořníka, ale určitě si na něm pochutnáte a doplníte svoje síly. Vezměte si zástěru a jdeme na to!


Co budete potřebovat na:
Vepřové maso na kmíně:
- 1 kg vepřové plece
- 50 -100 g špeku
- 1,5 pl rajského protlaku
- 4 stroužky česneku
- 3 ks cibule
- Vývar podle potřeby
- Hladká mouka
- Třtinový cukr
- Oříšek másla
- Sádlo
- Kmín
- Pepř
- Sůl
Knedlík:
- 250 g rohlíku
- 2 ks vejce
- 1 – 2 dl mléka
- 50 g hrubé mouky
- Hrst petržele
- Muškátový oříšek
- Špetka soli
Špenát:
- Balení špenátu
- 2 ks vejce
- Mletý česnek
- Cibule
- Mléko
- Máslo
- Oříšek
- Sůl

Jak postupovat?
- Maso si nakrájíme na kostky, které osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
- Do pánve si dáme sádlo a necháme ho rozehřát, poté si na něj opečeme maso. Hotové pečené maso vyndáme z pánve a dáme na stranu odležet.
- Do pánve si přidáme ještě kousek sádla a začneme restovat cibuli hezky dozlatova. K cibuli si přidáme nakrájený špek na kostičky. Čerstvý celý kmín si rozdrtíme v hmoždíři a dáme do základu společně s protlakem.
- Posekáme česnek a přidáme k cibuli, vše společně restujeme. Na závěr směs osolíme a opepříme, přidáme kávovou lžičku cukru. Když máme všechno společně dobře restované vrátíme zpět maso a zalijeme vývarem. Na hrnec dáme pokličku a vaříme až je maso měkké.
- Na karlovarský knedlík si dáme do misky nakrájené rohlíky (nejlépe den staré). K rohlíkům přidáme hrubou mouku, vejce, mléko a špetku soli. Nastrouháme muškátový oříšek a nasekanou petržel. Vše důkladně promícháme a z hmoty vytvarujeme pěkně kulaté knedlíky. Ty si dáme vařit na páru zhruba na 15 minut, záleží podle velikosti. Po uvaření můžeme knedlíky pomazat sádlem a nebo máslem, dostanou tak lepší chuť a nebudou suché.
- Špenát si dáme do hrnce, přidáme nasekanou cibuli s česnekem a osolíme. Přilijeme mléko (může být i smetana). A vše společně povaříme, pak přilijeme rozšlehaná vejce a pomalu, na malém plameni, mícháme do ztuhnutí a nakonec vmícháme máslo. Když máme maso měkké, tak můžeme omáčku zahustit jíškou, ale není to nutné pokud nám to už zahustila cibule. Omáčku dochutíme solí, pepřem a česnekem.
- Do hotové omáčky dáme kousek ztuhlého máslo a zamícháme. A můžeme začít servírovat.
Přejeme dobrou chuť!
Rádi vaříte podle video receptu? Prohlédněte si ho na Youtube kanále Orny.