Vepřové koleno na černém pivu s kapustou
Dnes se pustíme do přípravy skvostného pokrmu, který potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale také duši každého milovníka dobrého jídla. Připravíme si lahodné pečené vepřové koleno s karamelizovanou kapustou. Tento recept není jen o jídle, ale o zážitku, který vás provede od intenzivních vůní kořenové zeleniny, přes bohatou chuť černého piva, až po skvělou kapustu, která celý pokrm dokonale doplní.
Pojďme se tedy ponořit do tohoto mistrovského díla a připravme si něco výjimečného. Tak pojďme do toho s radostí a chutí do jídla.
Na jakém grilu vznikl tento lahodný kousek?
Než se pustíme do tohoto mistrovského kousku, je důležité zmínit, že jsme připravovali tento recept na plynovém grilu Phantom Rogue SE 425 od Napoleon
Tento gril vás uchvátí svou prvotřídní kvalitou a elegantním designem. Matně černé tělo z litého nerezu nejen skvěle vypadá, ale také nabízí ohromnou odolnost. Co vás ale opravdu dostane, jsou jeho skvělé funkce a maximální pohodlí při grilování.
Hlavní výhody a funkce, které určitě oceníte…
Gril má ve své výbavě celkem pět hořáků s výkonem 23,75 kW, což poskytne dostatek síly pro jakékoliv grilování. Tři hlavní hořáky disponují ochrannými kryty, které chrání trysky před zbytky jídla a tukem. Zadní infračervený hořák je ideální pro rotisserii neboli otočný rožeň, který zvládne i pořádné kusy masa. Poslední boční keramický hořák se skvěle hodí pro přípravu příloh a omáček. Aby vaše pokrmy získaly profesionální vzhled a vynikající chuť, je gril vybaven masivním roštem z litiny s ikonicky zvlněnou mřížkou, která zajišťuje rovnoměrný ohřev a vytváří na pokrmech charakteristickou stopu. Díky jednoduchému zapalování stačí otočit tlačítkem a gril je okamžitě připraven k použití, bez ohledu na počasí. Multifunkční ohřevný nástavec rozšiřuje grilovací plochu, takže můžete grilovat více jídla najednou nebo ohřívat zeleninu. Gril má ve svém víku zabudovaný vestavěný teploměr, který umožňuje přesnou kontrolu teploty, a navíc je vybaven podsvícenými ovládacími knoflíky, které jsou nejen praktické, ale i stylové. Co především oceníte u tohoto grilu, je praktický dolní úložný prostor, kam se vejde 10 kg propanbutanová láhev, která je hezky ukrytá. Díky čtyřem robustním kolečkům s aretací můžete gril snadno přemístit kamkoliv a zajistit jeho stabilitu. Extra široké odkládací plochy díky sklopným policím poskytují dostatek místa pro přípravu všeho potřebného během grilování, což dělá z tohoto grilu skutečně univerzálního pomocníka.
Phantom Rogue SE 425 je gril, který kombinuje vynikající funkčnost s elegantním designem a pohodlím, které ocení každý milovník grilování. Na našich stránkách ho máme skladem a připravený ihned k odeslání.
Teď už se pojďme pustit do přípravy našeho chutného receptu.
Suroviny na přípravu:
Vývar z koření:
- Jalovec
- Bobkový list
- Nové koření
- Celý pepř
Ostatní suroviny:
- Vepřové zadní koleno
- Vývar
- Mrkev
- Celer
- Petržel
- Zázvor
- Hořčice
- Protlak
- Přepuštěné máslo
- Zakysaná smetana
- Pivo černé 1 kuželka
- Kmín 1/2 polévkové lžíce
- Chili 1 polévková lžíce
- Sušená cibule
- Kapusta 1/2
- Česnek 1/2
- Citron 1/2
- Cibuli 1 ks
- Sůl
- Pepř
- Cukr
- Sádlo
Jak na to?
- Připravíme si vývar z koření. Do kastrůlku přidáme jalovec, bobkový list, nové koření, celý pepř a vodu.
- Začneme se základem. Připravíme si velký hrnec do kterého si přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme lžíci hořčice a krátce zarestujeme.
- Následně přidáme lžíci rajčatového protlaku, čtvrt lžíce kmínu, dvě lžíce sušené cibule, lžíci zázvoru, dvě lžíce česneku, vrchovatou lžíci cukru, lžíci soli a vrchovatou lžíci uzené papriky. Vše důkladně zarestujeme. Po chvíli přilijeme černé pivo a vývar z koření.
- Připravíme si vepřové koleno a nařežeme kůži tak, aby se náš základ dostal až k masu. Koleno vložíme do hrnce a pokud není celé ponořené, přidáme vodu. Poté přilijeme hotový vývar s kořením.
- Koleno vaříme do měkka přibližně 2 hodiny.
- Připravíme si litinovou pánev s pečícím papírem a vložíme do ní uvařené koleno.
- Základ z vaření svaříme přibližně 10 minut, aby zhoustl. Tímto vývarem budeme koleno potírat při grilování, zhruba třikrát za dobu grilování.
- Než vložíme koleno do grilu, potřeme ho připraveným základem. Následně ho vložíme do grilu.
- Polovinu kapusty nakrájíme na nudličky a dáme stranou.
- Ve woku rozpustíme přepuštěné máslo a začneme restovat nakrájenou cibuli.
- Cibuli osolíme, opepříme, přidáme půl lžíce cukru a špetku kmínu, a zastříkneme citronovou šťávou.
- Přidáme kapustu a česnek podle chuti, přidáme tři lžíce zakysané smetany, vše promícháme a krátce povaříme.
- Můžete servírovat.
Přejeme dobrou chuť!
Celý video recept na pečené vepřové koleno najdete na Youtube.