Dokonalá vánoční krůta z udírny Borniak
Vánoce jsou obdobím radosti, společného stolování a lahodných pokrmů. Co by mohlo být lepší než jemně uzené krůtí maso, které se doslova rozpouští v ústech? Tento recept na vánoční krůtu z udírny Borniak vnese kouzelnou atmosféru na vaši slavnostní tabuli a potěší celou rodinu.
Co budete potřebovat?
- 1 krůtu (cca 8 kg)
- Slunečnicový olej
- Marinovací jehlu
- Teploměr do udírny od Inkbird
- Bukové štěpky
Na přípravu solanky:
- 2 litry vody
- 2 kostky kuřecího bujónu
- 3 lžíce cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 1 vymačkaný citron
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- ½ cibule nakrájené na poloviny
- ½ šálku whisky Jack Daniel’s Tennessee Fire
- 1 bobkový list
- 100 g másla
Na přípravu pomazánky:
- 8 lžic soli
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce česnekového prášku
- 4 lžíce sladké papriky
- 4 lžíce cibulového prášku
- 1 polévková lžíce pepře
- 1 polévková lžíce tymiánu
- 1 lžíce muškátového oříšku
Jak na to?
- Začněte solankou. Do hrnce nalijte vodu a přidejte kuřecí bujon, cukr, sůl, šťávu z citronu, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, whisky, bobkový list a máslo.
- Poté směs přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni, dokud se její objem nezmenší na polovinu, vařte asi 30 až 40 minut.
- Následně sceďte solanku přes jemné sítko a oddělte tekutou část od tuhých složek.
- Pokračujte s pomazánkou. V míse smíchejte sůl, hnědý cukr, česnekový prášek, sladkou papriku, cibulový prášek, pepř, tymián a muškátový oříšek a veškeré ingredience pořádně promíchejte, aby vznikla rovnoměrná směs.
- Teď pojďme na to nejdůležitější – na krůtu. Krůtu očistěte, omyjte a osušte.
- Nožičky překřižte a křídla zastrčte pod tělo, aby krůta držela kompaktní tvar.
- Pomocí stříkačky na maso aplikujte teplou solanku do různých částí masa.
- Potřete krůtu slunečnicovým olejem a poté ji zevnitř i zvenčí přetřete připravenou pomazánkou.
- Připravte si udírnu. Předehřejte udírnu na 120 °C bez kouře.
- Položte krůtu do udírny a umístěte pod ni pánev na odkapávající tuk.
- Naplňte generátor kouře bukovými štěpkami a vložte do krůty teploměr.
- Spusťte proces uzení a udržujte teplotu na 120 °C, dokud krůta nedosáhne vnitřní teploty 50 °C.
- Vypněte generátor kouře, ale zachovejte teplotu v komoře.
- Pokračujte v pečení, dokud vnitřní teplota krůty nedosáhne 75 °C.
- Vyjměte krůtu z udírny a nechte ji odpočívat alespoň 20 minut před podáváním. Tento krok zajistí, že maso zůstane šťavnaté.
- Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami.
Přejeme dobrou chuť!
Vánoční krůtu z udírny Borniak připravíte s tímto dokonalým receptem! Chcete-li si tuto lahodnou a šťavnatou krůtu připravit sami a obohatit své sváteční menu, navštivte naši stránku www.udime-grilujeme.cz, kde najdete vše, co potřebujete na uzení a grilování – od potřebného vybavení po inspiraci na další skvělé pokrmy. Připojte se k nám a sdílejte své zážitky z vaření na sociálních sítích! Nezapomeňte nás sledovat na instagramu a zůstat v kontaktu pro další inspiraci na chutné pokrmy. Přejeme dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!