Domácí uzené vepřové koleno v udírně Borniak
Představte si, jak z udírny stoupá voňavý dým a kolem vás se šíří neodolatelná vůně jemného, šťavnatého vepřového masa, které se doslova rozplývá na jazyku. A teď si k tomu přidejte sklenici oblíbeného vychlazeného piva, které dokonale podtrhne chuť uzeného vepřového kolena. Vepřové koleno už dávno není jen jídlem z hospodského menu – s tímto receptem se stane hvězdou večera! Připravte se na dokonalé spojení křehkosti, kouřové chuti a lahodné zlatavé omáčky, která udělá z každého sousta gurmánský zážitek. Tento recept je víc než jen vaření – je to malý obřad, který stojí za to vyzkoušet!
Co budete potřebovat?
- 3 vepřová kolena (cca 1,5 kg)
- Marinovací jehla
- Teploměr
- Nerezový plech
- 1 litr vody
- 500 ml omáčky Carolina Gold
- Koření
Na koření:
- 2 polévkové lžíce kuchyňské soli
- 2 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce sušeného cibulového prášku
- 1/2 lžíce sušeného česneku
Na omáčku Carolina Gold:
- 250 ml jablečného octa
- 62,5 ml tmavě hnědého cukru
- 62,5 ml kečupu
- 62,5 ml hořčice
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička kuchyňské soli
- 2 lžičky chilli vloček (volitelně)
Jak na to?
- Připravíme si vepřové koleno na nerezový plech.
- Poté začneme s kořením. Do 1 litru vody přidáme 2 polévkové lžíce kuchyňské soli, 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce cibulového prášku, ½ lžíce sušeného česneku. Vše společně promícháme a naplníme do marinovací jehly. Následně tekutou marinádu vstříkneme do masa.
- Připravíme si udírnu. Do udírny si připravíme rošt na který položíme marinované vepřové koleno a pod něj umístíme misku na odkapávání přebytečného tuku.
- Teplotu udírny nastavíme na 150 °C a zapneme generátor kouře. Zapíchneme teploměr do velkého kusu masa a udíme tak dlouho, dokud jeho vnitřní teplota nedosáhne 96 °C.
- Mezitím si připravíme omáčku Carolina Gold. Zahřejeme pánev nebo kastrol na střední teplotu. Poté přidáme 250 ml jablečného octa, 62,5 ml tmavě hnědého cukru, 62,5 ml plnotučné hořčice a nalijeme 62,5 ml kečupu.
- Začneme míchat ingredience, dokud se nespojí do hladké omáčky a poté snížíme teplotu. Následně vmícháme 2 lžíce worcestrové omáčky. Přidáme 1 lžičku kuchyňské soli. Pokud chcete, můžete přidat ještě 2 lžičky chilli vloček pro pikantní nádech a omáčku vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut.
- Po dosažení cílové teploty 96 °C masa. Vyjmeme uzené vepřové koleno z udírny a necháme odležet v alobalu na 30 minut.
- Po vyjmutí necháme vepřové koleno odpočívat asi 30 minut, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.
- Před podáváním maso přelijeme omáčkou Carolina Gold.
Přejeme dobrou chuť!
Závěrem
Chcete si připravit šťavnaté vepřové koleno nebo jiné lahůdky přímo u vás doma? Podívejte se na naši nabídku udíren, koření a dalšího vybavení, které vám pomůže vytvořit dokonalý gurmánský zážitek. Navštivte nás na www.udime-grilujeme.cz a začněte kouzlit ve své udírně i vy!