Domů ReceptDomácí uzené vepřové koleno v udírně Borniak 

Domácí uzené vepřové koleno v udírně Borniak 

Představte si, jak z udírny stoupá voňavý dým a kolem vás se šíří neodolatelná vůně jemného, šťavnatého vepřového masa, které se doslova rozplývá na jazyku. A teď si k tomu přidejte sklenici oblíbeného vychlazeného piva, které dokonale podtrhne chuť uzeného vepřového kolena. Vepřové koleno už dávno není jen jídlem z hospodského menu s tímto receptem se stane hvězdou večera! Připravte se na dokonalé spojení křehkosti, kouřové chuti a lahodné zlatavé omáčky, která udělá z každého sousta gurmánský zážitek. Tento recept je víc než jen vaření je to malý obřad, který stojí za to vyzkoušet!

Co budete potřebovat?

Na koření:

  • 2 polévkové lžíce kuchyňské soli
  • 2 lžíce mleté ​​papriky
  • 2 lžíce sušeného cibulového prášku
  • 1/2 lžíce sušeného česneku 

Na omáčku Carolina Gold:

  • 250 ml  jablečného octa
  • 62,5 ml tmavě hnědého cukru
  • 62,5 ml kečupu
  • 62,5 ml hořčice
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička kuchyňské soli
  • 2 lžičky chilli vloček (volitelně)

Jak na to?

  1. Připravíme si vepřové koleno na nerezový plech. 
  2. Poté začneme s kořením. Do 1 litru vody přidáme 2 polévkové lžíce kuchyňské soli, 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce cibulového prášku, ½ lžíce sušeného česneku. Vše společně promícháme a naplníme do marinovací jehly. Následně tekutou marinádu vstříkneme do masa. 
  3. Připravíme si udírnu. Do udírny si připravíme rošt na který položíme marinované vepřové koleno a pod něj umístíme misku na odkapávání přebytečného tuku. 
  4. Teplotu udírny nastavíme na 150 °C a zapneme generátor kouře. Zapíchneme teploměr do velkého kusu masa a udíme tak dlouho, dokud jeho vnitřní teplota nedosáhne 96 °C.
  5. Mezitím si připravíme omáčku Carolina Gold. Zahřejeme pánev nebo kastrol na střední teplotu. Poté přidáme 250 ml jablečného octa, 62,5 ml tmavě hnědého cukru, 62,5 ml plnotučné hořčice a nalijeme 62,5 ml kečupu. 
  6. Začneme míchat ingredience, dokud se nespojí do hladké omáčky a poté snížíme teplotu. Následně vmícháme 2 lžíce worcestrové omáčky. Přidáme 1 lžičku kuchyňské soli. Pokud chcete, můžete přidat ještě 2 lžičky chilli vloček pro pikantní nádech a omáčku vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut. 
  7. Po dosažení cílové teploty 96 °C masa. Vyjmeme uzené vepřové koleno z udírny a necháme odležet v alobalu na 30 minut. 
  8. Po vyjmutí necháme vepřové koleno odpočívat asi 30 minut, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. 
  9. Před podáváním maso přelijeme omáčkou Carolina Gold

Přejeme dobrou chuť! 

Závěrem

Chcete si připravit šťavnaté vepřové koleno nebo jiné lahůdky přímo u vás doma? Podívejte se na naši nabídku udíren, koření a dalšího vybavení, které vám pomůže vytvořit dokonalý gurmánský zážitek. Navštivte nás na www.udime-grilujeme.cz a začněte kouzlit ve své udírně i vy! 

Další recepty

O čem píšeme

  • Nerezový plech na pečení s mřížkou 31x24x2,5cm vel. SM UG Grill

    Zjednodušte si přípravu masa na grilování!Nerezový plech s mřížkou je kuchyňský nástroj, který je ideální pro pečení v troubě, grilu nebo pro ...

    Skladem > 10ks
    389,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Štěpka DUB 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Dub dodá vašim grilovaným a uzeným pokrmům zlatavou až hnědou barvu a lehce nahořklou chuť s karamelovými podtóny Čistá chuť a ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-N-70 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Dostupnost na dotaz
    27 990,00 
    Do košíku
    doprava zdarma
  • BBQ bezdrátový WiFi & Bluetooth/100m teploměr INT-12-BW Inkbird

    Představujeme vám teploměr na maso Inkbird INT-12 BW – ideální nástroj pro každého milovníka vaření, který usiluje o dokonalé výsledky Tento moderní ...

    Novinka, brzy bude naskladněno
    2 990,00 
    Do košíku
    doprava zdarma
    novinka
  • Generátor kouře Borniak

    S generátory kouře GD/GDS dodáte aromatickou bohatou chuť a okouzlující barva pro vaše uzené dobroty čistým a stálým kouřem Rovnoměrné a plynulé ...

    Skladem 1ks
    6 490,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • BBQ pistolová marinovací jehla/injektor Butcher BBQ

    Tento injektor je nejlepší, který si můžete koupit Vyrobeno s kovovou pistolovou rukojetí, objem 50cm³ Snadné použití a čištění Dodává se s náhradním ...

    Skladem 2ks
    2 600,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!