Domů ReceptSyrečková klobása s pivem

Syrečková klobása s pivem

Klobása s výjimečnou chutí a vůní

Klobása, která takzvaně smrdí až za roh, zato ale skvěle chutná. Pokud si přejete vytvořit vynikající a luxusní delikatesu, kterou ocení i sousedi, tak se do ní rozhodně pusťte. Spojení syrečků a správně vybraného piva udělá v receptu skutečné divy. Tak pojďme na to!

Hotové syrečkové klobásy v udírnně Borniak
Syrečkové klobásy

Suroviny, které budeme potřebovat:

Spočítáno na 1 kg

  • 500 g vepřová plec (lepší prorostlejší.)
  • 300 g vepřový bok
  • 200 g hovězí váleček
  • Sůl nebo praganda 18 g (syrečky jsou celkem slané, tak to se solí nepřehánějte – pokud máte rádi méně slané, klidně použijte jen 15 g na 1 kg.)
  • 2 g pepře
  • 2 g kmínu drceného
  • 2 g sušené cibule
  • 4 g sušeného česneku
  • Slad 2 g (nemusí být, ale jeho oříšková chuť a to křupnutí, tam prostě chcete mít!)
  • Syrečky (čím víc tím lépe.)
  • Pivo IPA 50 ml

TIP: Použijte výrazné pivo s citrusovými tóny, protože právě ty, nám krásně vytáhnou chuť syrečků. Doporučujeme například oranžový Raven nebo Gunslinger. POZOR! Nepoužívat ležák – měli byste pokrm hořký.

Nákroj hotové syrečkové klobásy
Syrečková klobása s pivem

Postup přípravy:

První den:

  1. Ideální je koupit čisté, nedochucené syrečky a již připravené na kousky. V obchodech jsou mnohdy prodávány už dochucené, proto buďte opatrní. Museli byste případně upravit množství soli.
  2. Maso nameleme následovně: Hovězí maso na spojku by mělo být velmi jemně namleté, vepřová plec o trochu hrubší, a bůček nejvíce nahrubo, aby byla klobása krásně strukturovaná.
  3. Dílo smícháme s kořením a necháme alespoň den odležet, společně s pivem. Buďte však připraveni na to, že to voní velmi výrazně, takže o tom bude vědět celá rodina.

TIP: Čím zralejší budete mít syrečky, tím více bude jejich chuť v klobáse vynikat. Na druhou stranu se vám budou tzv. mazat při vymíchání díla. Záleží tedy na vašem výběru, jestli chcete mít v klobáse kusy syrečků, nebo vám nevadí, že se propojí s masem. Doporučujeme spíše první variantu.

Druhý den:

  1. Naplníme dílo do střev, ale opatrně, protože máme v klobáse pivo, je potřeba nechat dílo pořádně oschnout, jinak se v udírně neprobarví.
  2. Nechte dílo oschnout někde, kde je proudící vzduch nebo přímo venku na vzduchu. Počasí v listopadu by na to už mohlo být ideální.

Třetí den:

  1. Pustíme se do uzení. V elektrické udírně Bradley, Borniak nebo Smooking použijte směs buku a třešně.
  2. Nejdříve zauzujte bukem pro silnou oříškovou chuť výsledného produktu.
  3. Na konci uzení, zhruba poslední hodinu a půl, zauzujte třešní pro krásně načervenalou barvu.

TIP: V Bradley udírně můžete využít disků na zvěřinu a pivních disků. Vystřelí vám tyto syrečky do sedmého nebe!

Klobásy, které jsou skvělé teplé i studené

Ideální u těchto klobás je, že se skvěle hodí na obložené mísy, jednohubky či chlebíčky. Studené jsou prostě skvělé. Syrečky se v klobáse rozpustí jako máslo a silná chuť piva v pozadí vám skutečně udělá radost. Vynikající jsou ale i teplé, ohřáté v páře, kdy se syrečky krásně rozpustí a velkolepě se propojí s chutí piva a masa.

Přejeme dobrou chuť!

Návod na celý recept Syrečkové klobásy s pivem

Další recepty

O čem píšeme

  • 5 Variací 120 ks – Brikety udící Bradley Smoker

    Udící brikety Bradley Smoker 5 Variací vám zajistí dokonalé provonění masa Tajemství chuti v každém malém kolečku Brikety 5 Variací se hodí pro ...

    Skladem > 10ks
    1 749,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Udírna na brikety Bradley Smoker Digital 4 rošty

    Pořiďte si přenosnou venkovní udírnu Bradley Smoker Original se čtyřmi rošty, která pojme až 15 kg masa Stačí vám pouze zásuvka, něco do udírny a ...

    Skladem > 10ks
    22 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální udírna UWD-N-70 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 2ks
    25 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Štěpka JAVOR 10l Borniak

    Zcela přírodní javorová štěpka nejvyšší kvality Používá se k uzení všech druhů mas a ryb Zaručí krásnou barvu od tmavě zlaté až po hnědou Její ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-N-150 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 9ks
    33 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální nerez udírna BBDS-NT-70 s časovačem /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 2ks
    37 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Digitální nerez udírna BBDS-N-150 /Inox 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 6ks
    44 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!