Klobása, která takzvaně smrdí až za roh, zato ale skvěle chutná. Pokud si přejete vytvořit vynikající a luxusní delikatesu, kterou ocení i sousedi, tak se do ní rozhodně pusťte. Spojení syrečků a správně vybraného piva udělá v receptu skutečné divy. Tak pojďme na to!
Syrečkové klobásy
Suroviny, které budeme potřebovat:
Spočítáno na 1 kg
500 g vepřová plec (lepší prorostlejší.)
300 g vepřový bok
200 g hovězí váleček
Sůl nebo praganda 18 g (syrečky jsou celkem slané, tak to se solí nepřehánějte – pokud máte rádi méně slané, klidně použijte jen 15 g na 1 kg.)
2 g pepře
2 g kmínu drceného
2 g sušené cibule
4 g sušeného česneku
Slad 2 g (nemusí být, ale jeho oříšková chuť a to křupnutí, tam prostě chcete mít!)
Syrečky (čím víc tím lépe.)
Pivo IPA 50 ml
TIP: Použijte výrazné pivo s citrusovými tóny, protože právě ty, nám krásně vytáhnou chuť syrečků. Doporučujeme například oranžový Raven nebo Gunslinger. POZOR! Nepoužívat ležák – měli byste pokrm hořký.
Syrečková klobása s pivem
Postup přípravy:
První den:
Ideální je koupit čisté, nedochucené syrečky a již připravené na kousky. V obchodech jsou mnohdy prodávány už dochucené, proto buďte opatrní. Museli byste případně upravit množství soli.
Maso nameleme následovně: Hovězí maso na spojku by mělo být velmi jemně namleté, vepřová plec o trochu hrubší, a bůček nejvíce nahrubo, aby byla klobása krásně strukturovaná.
Dílo smícháme s kořením a necháme alespoň den odležet, společně s pivem. Buďte však připraveni na to, že to voní velmi výrazně, takže o tom bude vědět celá rodina.
TIP:Čím zralejší budete mít syrečky, tím více bude jejich chuť v klobáse vynikat. Na druhou stranu se vám budou tzv. mazat při vymíchání díla. Záleží tedy na vašem výběru, jestli chcete mít v klobáse kusy syrečků, nebo vám nevadí, že se propojí s masem. Doporučujeme spíše první variantu.
Druhý den:
Naplníme dílo do střev, ale opatrně, protože máme v klobáse pivo, je potřeba nechat dílo pořádně oschnout, jinak se v udírně neprobarví.
Nechte dílo oschnout někde, kde je proudící vzduch nebo přímo venku na vzduchu. Počasí v listopadu by na to už mohlo být ideální.
Třetí den:
Pustíme se do uzení. V elektrické udírně Bradley, Borniak nebo Smooking použijte směs buku a třešně.
Nejdříve zauzujte bukem pro silnou oříškovou chuť výsledného produktu.
Na konci uzení, zhruba poslední hodinu a půl, zauzujte třešní pro krásně načervenalou barvu.
TIP:V Bradley udírně můžete využít disků na zvěřinu a pivních disků. Vystřelí vám tyto syrečky do sedmého nebe!
Klobásy, které jsou skvělé teplé i studené
Ideální u těchto klobás je, že se skvěle hodí na obložené mísy, jednohubky či chlebíčky. Studené jsou prostě skvělé. Syrečky se v klobáse rozpustí jako máslo a silná chuť piva v pozadí vám skutečně udělá radost. Vynikající jsou ale i teplé, ohřáté v páře, kdy se syrečky krásně rozpustí a velkolepě se propojí s chutí piva a masa.
Pořiďte si přenosnou venkovní udírnu Bradley Smoker Digital se čtyřmi rošty, která pojme až 15 kg masa Stačí vám pouze zásuvka, něco do udírny a můžete ...