Grilovaná vepřová lopatka s liškovým krupetem
Pro milovníky dobrého jídla jsme si dnes připravili tento chutný recept. Spojení chutí vás jistě potěší a zároveň vás překvapí svou jednoduchou přípravou. Tak pojďme na to!
Suroviny, které budeme potřebovat:
Přibližně na 3 až 4 porce
- 2 ks vepřové lopatky
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 200 ml smetany 33%
- 1 dcl bílého vína
- 300-400 g krup
- 100-150 g lišek
- 1 kávou lžičku česnekové pasty
- 1 oříšek klasického másla
- 1 ks cibule
- 1 stonek rozmarýnu
- 1 stonek tymiánu
- 1 hrst plocholisté petržele
- Výhonky z ředkvičky
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
- Nejprve si maso osolíme a opepříme z obou stran. Jestli máte maso s kůží, jako my, tak kůži nařízněte. Je to kvůli tomu, aby se maso nezkroutilo.
- Následně si necháme maso zatáhnout na rozpálené plotýnce. Tukové krytí si necháme pěkně do křupava vypéct a když už máme maso opečené a zatažené z obou stran, můžeme dát maso do grilu. V grilu ho necháme dělat zhruba 45 minut na 130°C v nepřímé zóně grilování.
- V mezičase si připravíme liškové krupeto. Na rozpálenou plotýnku dáme pánev wok, do které přihodíme lžíci přepuštěného másla a nakrájenou cibuli na kostičky. Cibuli restujeme pěkně do zlatova, potom přilijeme bílé víno, přidáme špetku soli a špetku pepře a necháme vše společně vyvařit. Nasekáme si stonek rozmarýnu i tymiánu a přidáme do woku.
- Když už máme víno vyvařené, tak přidáme velkou hrst lišek a společně je opekáme.
- Nasekáme si petržel a přihodíme ji k opečeným liškám, následně přilijeme smetanu a svaříme ji.
- Nakonec přidáme uvařené kroupy a kávovou lžičku česnekové pasty. Všechny ingredience spojíme. Do finálního krupeta už jen přidáme oříšek klasického másla a svazek petržele.
- Vše servírujeme na střed talíře. Nejdříve dáváme krupeto na něj položíme plátek masa a vše posypeme výhonky z ředkvičky.
Přejeme dobrou chuť!
Návod na celý recept Grilované vepřové lopatky s liškovým krupetem