Křenová klobása s kulérem
Oblíbená a chutná klobása…
Spojení křenu a kuléru vytváří skvělou kombinaci chutí, která dokonale doplní vaše večerní podzimní posezení, zvláště pokud máte u sebe pivečko, uděláte radost nejednomu pánovi a dámě! Pojďme si společně připravit tuto delikatesu.
Suroviny, které budeme potřebovat:
Suroviny jsou počítány na 1 kg
- 500 g vepřová plec (lepší je prorostlejší)
- 300 g vepřový bok
- 200 g hovězí váleček
- Sůl (praganda) 20 g
- Pepř 2 g
- Cukr moučka 2 g
- Křen sušený 5 g
- Sušená cibule 2 g
- Voda 10 ml
- Kulér na obarvení klobás
TIP: Místo cukru můžete použít melasu, kterou můžete mírně přidat i do kuléru – budete ho mít sladší. POZOR! Křen přidává do klobás nahořklou chuť, proto přidáváme cukr. Pokud to s křenem přeženete, budou klobásy příliš hořké!
Postup přípravy:
- Prvně maso nameleme následovně: Hovězí váleček na spojku – jemná šajba, vepřová plec na střední šajbu a vepřový bok na hrubo – pro hezčí mozaiku v klobáse.
- Dílo smícháme s kořením a vodou (případně s melasou) a necháme odpočívat alespoň 24 hodin.
- Připravené dílo naplníme do vepřových střev a necháme alespoň hodinu nebo dvě oschnout na vzduchu. Poté máčíme v připraveném kuléru. Ten opět necháme zaschnout alespoň pět hodin.
- Udíme v elektrické udírně Smooking, Bradley nebo Borniak cca 6 hodin. Nejlepší směsí na klobásu je hruška a třešeň, směs dodá klobásám tmavou a divokou barvu. Ve spojení s kulérem je prostě ideální!
Klobása na pohled ostravská, ale chutí vyjimečná
Na první pohled nepoznáte příliš rozdíl oproti ostravské klobáse. Kulér udělá svoje, takže klobása je prostě černá. Na nákroji je krásně vidět tučná část, kterou jsme si nahrubo namleli. Křen v klobáse vizuálně nenajdete hledat marně… Ovšem na chuti ho ucítíte okamžitě. A pokud jste fanoušky křenové chuti, tak tahle klobása vám jistě udělá velkou radost! V lednici vám klobásy, pokud použijete pranýř, vydrží až 14 dní. Určitě je ale neskladujte v igelitových pytlících. Nechte je buď viset, nebo je zabalte do pergamenu. V případě použití kuchyňské soli, počítejte s tím, že byste měli klobásy zkonzumovat do 48 hodin.
Ideální klobása na podzimní večery k pivu
Klobása je ideální, především ve spojení s dobrým českým ležákem. Ideální je samozřejmě „Plzeň“, ale výběr lahodného moku je samozřejmě čistě na vás. Na dlouhé podzimní večery si ji můžete vychutnat jak za studena, tak i za tepla! K ní chutný pivní rohlík, který je krásně posypaný solí. Klobásu můžete doplnit například francouzskou hořčicí, jejíž pikantnost vám hezky vytáhne křenové aroma a příjemně ho doplní pikantností. Klobása se ale také dobře hodí ke konzumaci s suchým červeným vínem. My doporučujeme víno Malbec.
Přejeme vám dobrou chuť!