V nákupním košíku nejsou žádné produkty
Domů ReceptŠpíz z vepřové panenky v pita chlebu

Špíz z vepřové panenky v pita chlebu

Domácí řecký gyros? I tak byste mohli pojmenovat tuhle jednoduchou dobrotu z vepřového špízu. Kombinace výrazné chuti masa, obohacená jemnou a svěží chutí domácích tzatziků. Vše servírované v křupavého pita chlebu. Tohle jídlo je tou pravou pochoutkou pro pohodové večery. Pojďte ho zkusit dřív, než bude úplně po sezóně.

Suroviny: (4 porce)

Špíz:

800g vepřové panenky
šťáva z ½ citrónu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce oregána
1 lžíce bazalky
3 stroužky česneku
pepř
sůl
4ks pita chlebu
čerstvá bazalka či koriandr

Tzatziki:

1 ks salátová okurka
250 g řeckého jogurtu
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
1 stroužek česneku
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce nasekané máty
lze použít např. sušené bylinky a nebo oregáno
pepř
sůl

Postup:

Příprava špízu:

  1. Vepřovou panenku osušíme, odblaníme a nakrájíme na kostky o velikosti cca 3x3cm.
  2. Maso přendáme do nádoby, kde ho budeme marinovat. Maso zakápneme olejem, přidáme oregáno, bazalku, prolisovaný česnek, šťávu z citrónu, sůl a pepř.
  3. Vše důkladně promícháme a poté maso napíchneme na jehly či špejle (pokud použijeme špejle, tak je předtím namočíme na 30 minut do vody).
  4. Takto připravené špízy vložíme do lednice a necháme je alespoň 2 hodiny marinovat.

Tzatziki:

  1. Salátovou okurku okrájíme, podélně přepůlíme a pomocí lžíce vydlabeme vodnatý střed. Takto připravenou okurku nahrubo nastrouháme do misky.
  2. K nastrouhané okurce přidáme bylinky, šťávu z citrónu, prolisovaný česnek, olivový olej a řecký jogurt.
  3. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem. Poté tzatziki vložíme vychladit do lednice a máme hotovo.

Grilování:

  1. Gril rozpálíme na cca 180°C (přímá zóna). Špízy vyjmeme z lednice alespoň 30 minut před grilováním.
  2. Když máme vše připraveno vložíme špízy do přímé zóny na středně velký žár. Grilujeme z každé strany cca 3-4 minuty, avšak cca po 1 minutě je otáčíme, aby se nám nepřepalovalo koření a bylinky.
  3. Když už máme špízy téměř hotové, vložíme do nepřímé zóny rozpéct pita chléb. Hotové špízy vyjmeme společně s chlebem z grilu.
  4. Pita chléb nařízneme tak, aby nám vznikla částečná kapsa. Do pita chlebu nejdříve dáme 2-3 lžičky tzatziki a poté ho naplníme masem.
  5. Ještě můžeme přidat trochu tzatziki na vrch masa a posypat čerstvou bazalkou nebo koriandrem a ihned podáváme.
Špíz z vepřové pananky v pita chlebu s tzatziki. Udělaný na grilu.

Tip: Pokud si nejsme jistí, zda-li jsou špízy hotové, pomůže nám vpichový teploměr. Teplota vepřové panenky je ideálně 63-65°C.

Další recepty

O čem píšeme

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!