Slaninové kuře & sýrové brambory
Přečetli jste si titulek a napadá vás – to zní moc dobře, ale tuhle dobrotu na grilu neudělám? Chyba! Se správnou výbavou a naším postupem získáte slaninové kuře se sýrovými hranolky – lahodný oběd pro celou rodinu nebo parádní večeři pro vzácné hosty. Pojďme na to!
Suroviny
KUŘE:
1 celé kuře
Koření BURT FINGER BBQ BACON
Plechovka piva Guinness draught
sůl
ZAPEČENÉ BRAMBORY:
6 středně velkých brambor
150g nastrouhaného cheddaru
1 smetana nebo šlehačka
100g plátkové slaniny
nakladané jalapeno papričky
pepř
sůl
alobal
Olej či sádlo na vytření pánve
- Očištěné kuře dobře osušíme papírovou utěrkou, osolíme ze všech stran a také zevnitř. Kuře důkladně okořeníme Bacon rubem, kterým důkladně vytřeme i vnitřek kuřete (TIP: prsty se opatrně dostaneme pod kůži, kterou opatrně začneme oddělovat od masa po celém obvodu kuřete, pod kůži pak nasypeme BACON RUB a rozetřeme – maso bude mít mnohem lepší chuť).
- Gril zahřejeme na 170 °C. Načneme plechovku s pivem a necelou půlku upijeme :-), na plechovku posadíme kuře a vložíme do grilu (pod kuře můžeme dát alu misku pro lepší stabilitu plechovky a čistotu grilu). Na 170 °C grilujeme cca 2 h. Poté zvýšíme teplotu na 200°C na cca 30 minut než se nám dodělá kůrka a máme hotovo (teplota v prsou kousek od kosti by se měla pohybovat okolo 78 °C.)
- Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky, slaninu na kostičky, a pokud nemáme jalapeno papričky již nakrájené, tak je nakrájíme na kolečka. Po 1h grilování kuřete vložíme litinovou nebo jinou pánev do grilu a vytřeme jí olejem. Do pánve naskládáme brambory, přikryjeme alobalem a necháme grilovat společně s kuřetem 1 hodinu na 170 °C.
- Po 1 h odstraníme alobal, přilijeme smetanu, zasypeme sýrem, přidáme nakrájenou slaninu, jalapeno papričky a necháme zapékat společně s kuřetem na 200 °C po dobu 30 minut. Tímto postupem by jste měli dosáhnout toho, že kuře a brambory budeme mít dokončené ve stejnou dobu.
- Kuře necháme 10 minut odpočinout, rozporcujeme ho na čtvrtky.
- Kuře podáváme se zapečenými brambory.