Buřty na pivu
Klasika všech klasik, kterou v menu michelinských restaurací sice nenajdete, ale napadá vás snad větší klasika k studenému ležáku hořkému jako křen? Buřty na pivu musíte zkusit i ve vašem grilu.
Suroviny:
10ks špekáčků
0,5kg cibule
palice česneku
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
chilli paprička
100g chipotle papriček (nakládané v konzervě)
0,5L rajčatového pyré
0,5L černého piva
300ml BBQ omáčky
3 lžičky medu
pepř
sůl
1 lžíce oleje
Koření:
Rub od Three Little Pigs: KANSAS CITY SWEET
Postup:
- Špekáčky rozřízneme na půl. Pokud máme kvalitní špekáčky, tak je ani nemusíme zbavovat slupky. Přemístíme je do mísy a zakápneme olejem (díky oleji se nám na buřty mnohem lépe chytne koření). Špekáčky lehce zasypeme rubem KANSAS CITY a promícháme.
- Gril zahřejeme na 120°C a vložíme naše okořeněné buřty na rošt, které budeme zauzovat na 120°C po dobu než si připravíme zbylé suroviny. To nám bude trvat cca 30 minut.
- Do větší nádoby začneme postupně krájet zbylé suroviny. Chilli papričku nakrájíme na kolečka, žlutou a červenou papriku na cca 1 cm široké plátky, oloupanou cibuli překrojíme a nakrájíme na proužky po vláknech, tím si cibule zachová tvar a nerozpadne se. Česnek oloupeme, rozmáčkneme a nakrájíme nadrobno. Nakonec nakrájíme chipotle papričky na kostky cca 1 x 1 cm. Máme připraveno.
- Z grilu vyjmeme buřty a vložíme je do pekáčku. Následně zvýšíme teplotu v grilu na 180 °C. Do pekáčku s buřty přesypeme nakrájenou zeleninu. Přilijeme rajčatové pyré, černé pivo (300 – 400 ml, zbytek přilijeme až ke konci) a BBQ omáčku. Vložíme do grilu nahřátého na 180 °C a pečeme 1,5 h.
- Po 30 minutách směs promícháme a pokračujeme v pečení. Po dalších 30 minutách naše buřty dochutíme solí, pepřem a dosladíme medem. Pokud je směs příliš hustá tak přilijeme zbytek černého piva. Vše promícháme a pečeme posledních 30 minut. Buřty na pivu nyní mají za sebou 1,5 h v grilu a měly by být hotové. Vyjmeme je z grilu a můžeme je ihned servírovat například v malém kotlíku společně s čerstvým chlebem či pečivem.