Hovězí Cheeseburger
Jedna z největších klasik, která chutná snad každému – pořádný šťavnatý hovězí cheeseburger plný čerstvé zeleniny a lahodné omáčky. Připravte si neodolatelný burger!
Suroviny
BURGER:
1kg hovězího krku
4cl Jack Daniels
pepř
sůl
rub KOSMOS SPG BEEF (1 lžíce )
3ks hamburgerových bulek
1 balení plátkové slaniny
1 balení cheddaru (plátky)
2 rajčata
3 kyselé okurky
1 červená cibule
polníček nebo ledový salát
jalapeño papričky
OMÁČKA DO BURGERU:
5 lžic majonézy
2 lžíce kečupu
1 lžíce medové hořčice
půl lžíce sušené cibule
lžička sušeného česneku
půl lžíce maďarské papriky
lžička kurkumy (na barvu)
pepř
sůl
Postup
- OMÁČKA:
V misce smícháme majonézu, kečup a medovou hořčici. Přidáme sušený česnek, sušenou cibuli, maďarskou papriku a lžičku kurkumy, která nám omáčku krásně obarví. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Vše důkladně promícháme a omáčku dáme vychladit do lednice. - PŘÍPRAVA BURGERŮ:
Maso očistíme, pokrájíme na menší kousky a nameleme šajbou o velikosti 3mm. Namleté maso dobře osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci SPG BEEF, přilijeme Jacka Danielse a vše promícháme. Z masa si uděláme kuličky o hmotnosti cca 150g, z kterých si vytvarujeme burgery o trošku větším průměru než jsou bulky (maso se při grilováni trochu zmenší a chceme aby po ugrilování pokrývalo celý povrch bulky). - Gril rozpálíme na cca 200°-250°C (teplota na roštu v přímé zóně). V grilu si vytvoříme přímou a nepřímou zónu. Slaninu vložíme do nepřímé zóny a pomalu grilujeme do křupava. Hotovou slaninu vyjmeme z grilu a položíme na papírový ubrousek. Nyní vezmeme připravené burgery a vložíme je na rozpálený rošt v přímé zóně. Grilujeme z každé strany cca 2 minuty. Poté burgery přemístíme do nepřímé zóny a na každý umístíme 2 plátky cheddaru a 2 plátky grilované slaniny. Burgery ponecháme v grilu cca 5 minut než se sýr krásně rozteče.
- Nyní rozkrojíme bulky, které rozpečeme v grilu. Spodní stranu rozpečené bulky potřeme dostatečným množstvím omáčky, na kterou umístíme polníček nebo nasekaný ledový salát. Na salát přidáme kolečka červené cibule a plátky kyselých okurek. Dále přidáme 2 burgery na které umístíme kolečka rajčat a podle chuti můžeme přidat jalapeño papričky. Vezmeme horní část bulky, potřeme omáčkou, přiklopíme, propíchneme například špejlí a naše double cheeseburgery jsou hotové. Podáváme například s hranolkama, ke kterým můžeme přidat zbytek naší omáčky.