Pikantní vepřová panenka se zázvorovou omáčkou
Vítáme vás u našeho prvního receptu na gril v roce 2023. Dneska nás čeká pikantní záležitost – vepřová panenka se zázvorovou omáčkou. Panenku budeme připravovat v kotlovém grilu Weber, ale samozřejmě tuhle dobrotu lze připravit v jakémkoliv grilu. Pokud vás recept zaujme, tak se ho nebojte vyzkoušet, je to velice jednoduché.
Suroviny:
Na panenku:
800 g vepřové panenky
1 lžíce oleje
2 lžičky mletého chilli
1 lžička sušeného česneku
1 lžička třtinového cukru
1 lžička pepře
1/2 lžičky soli
Omáčka:
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce sushi octa
2 lžíce Srirachy
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
Jak se správně griluje vepřová panenka
- Nejdříve si připravíme kořenící směs. Do prázdné uzavíratelné nádoby nasypeme mleté chilli, sušený česnek, třtinový cukr, pepř a sůl. Nádobu uzavřeme, protřepeme a kořenící směs máme připravenou.
- Vepřovou panenku osušíme papírovou utěrkou a poté panenku odblaníme.
- Následně potřeme panenku olejem, ze všech stran zasypeme kořenící směsí a položíme na mřížku.
- Panenku máme připravenou a můžeme jít rozpálit gril. V grilu si vytvoříme přímou a nepřímou zónu. Teplota v přímé zóně by se měla pohybovat okolo 180°-200 °C. V nepřímé okolo 140°C.
- Když máme dostatečně rozpálený gril, vložíme panenku do přímé zóny a krátce jí ze všech stran zatáhneme.
- Poté panenku přemístíme do nepřímé zóny a grilujeme do vnitřní teploty 62 °C. Pro správné uhlídaní teploty použijeme bezdrátový teploměr, anebo průběžně kontrolujeme teplotu vpichovým teploměrem.
- Zatímco se panenka griluje v nepřímé zóně, tak máme čas na přípravu studené omáčky, kterou budeme podávat k masu. V misce si smícháme sójovou omáčku, sushi ocet, Srirachu, sezamový olej, třtinový cukr a nastrouhaný zázvor. Vše spolu dobře promícháme a omáčku máme připravenou.
- Když nám panenka dojde na požadovanou teplotu 62 °C, vyjmeme jí z grilu a necháme krátce odpočinout, aby se uvolnila šťáva do celé části masa.
- Odpočinutou panenku nakrájíme na 1,5-2 cm silné plátky a ihned podáváme s naší zázvorovou omáčkou.
- A vepřová panenka se zázvorovou omáčkou je na světě! Vše ještě můžeme doplnit směsí listových salátů, které zakápneme sezamovým olejem a posypeme praženým sezamem.