Domů ReceptOriginální neapolská pizza z pece Cozze

Originální neapolská pizza z pece Cozze

Základem pravé neapolské pizzy je těsto a kvalitní suroviny z Itálie. Po důkladném brouzdání po internetu jsme se rozhodli, že vyzkoušíme tento recept, kde by těsto mělo být nadýchané a zároveň křupavé, dle hodnocení zřejmě nejlepší neapolská pizza. Těsto si pizzař z pravidla ladí celý život, aby dosáhl dokonalosti. 

Základem a tajemstvím všech perfektních pizz je domácí kvásek. Nejedná se o vůbec nic složitého. 

Příprava kvásku na neapolskou pizzu:

  • 200 g vody
  • 5 g medu
  • 5 g instantního droždí
  • 200 g 00 mouky
  1. Do nádoby nachystáme 200 g vody, 5 g medu a 5 g instantního droždí. Vše smícháme a poté vmícháme 200 g 00 mouky.
  2. Kvásek necháme 15 minut v pokojové teplotě odpočinout, pak nádobu zavíčkujeme a necháme ještě hodinu odstát.
  3. Po uplynutí 1 hodiny nádobu vložíme do ledničky na 16 – 24 hodin. Kvásek by tam měl být maximálně 24 hodin, protože pak může zkysnout. 

Příprava nejlepšího těsta na neapolskou pizzu:

  • domácí kvásek
  • 500 g italské Manitoba mouky
  • 300 g vody
  • 20 g soli
  • olivový olej

Příprava domácího těsta na tu nejlepší pizzu je základní um každého pizzaře.

  1. Jednu hodinu před začátkem si vyndáme kvásek z ledničky, aby měl pokojovou teplotu. Kvásek dáme do misky a přidáme 500 g italské Manitoba mouky (mouka na italské pečivo, která je velmi pevná – v ČR bez problémů k mání. Pokud ale není k dispozici, můžeme použít 00 mouku).
  2. V odměrce si připravíme 300 gramů vody a rozmícháme v ní 20 g soli. Směs mouky a kvásku promícháme a postupně přidáváme vodu se solí.
  3. Jakmile míchání vařečkou začne být obtížné, těsto dáme na vál nebo linku a napínáme ho rukama a tím ho připravíme na odpočívání. Těsto jemně propracováváme a roztahujeme ho, aby se v těstě napnula všechna vlákna a pěkně se provzdušnilo. Několikrát ho hodíme o linku a vytvoříme bochníkovitý tvar, který následně jemně pomažeme olivovým olejem. Nepřikryté těsto v pokojové teplotě necháme 15 minut odpočinout. 
  4. Špachtlí nebo stěrkou těsto opatrně odlepíme od podložky. Lehce nadzvednuté těsto se nám v rukou přeloží a my ho položíme zpět a vytváříme bochníkovitý tvar. Těsto pořád “vytahujeme” a překládáme. Takto budeme pokračovat, než máme připravenou pěknou bochníkovou kuličku. Nakonec zase přidáme trochu olivového oleje a přikryté utěrkou či miskou (aby neoschlo) necháme odpočívat 1 hodinu. 
  5. Těsto si špachtlí rozdělíme na několik stejně velkých bochníčků, velikost záleží od velikosti vaší pece. My jsme pekli menší pizzy okolo 28 cm, takže jsme vytvořili 5 kusů.
  6. Na ruce si dáme lehce olivový olej a pak těsto prsty vkládáme dovnitř, musíme si dát pozor, aby se nám nikde nepotrhalo. Děláme to velmi jemně, protože těsto je už pěkně vzdušné a pracuje. Přeložíme ho takto asi 12x a vytvarujeme krásně čisté těsto ve tvaru bochníku.
  7. Připravená těsta vložíme na plech aspoň 4 cm od sebe, celý plech přikryjeme potravinářskou folií a necháme 1 hodinu odpočívat. Těsto absorbuje vzduch a bude téměř 2x větší. 
  8. Na těsto dáme trochu mouky a pomocí špachtle nadzvedneme těsto, které opatrně obalíme moukou v připravené misce. Nesmíme zapomenout přikrýt ostatní těsta.
  9. Takto připravené těsto vložíme na pracovní plochu a ze středu začneme prsty vytlačovat vzduch do okrajů pizzy. Nebudeme těsto tahat, ale jenom na něj tlačit. Pak si těsto otočíme a zase stejným postupem vytlačíme vzduch do okrajů pizzy.
  10. V poslední fázi jednou rukou těsto přitlačíme k podložce a druhou ho opatrně, aby se neprotrhlo, roztahujeme do požadované velikosti. Výsledek bude tenké těsto s vysokými okraji. Můžeme těsto také zvednout do vzduchu a opatrně ho otáčet a ono se pomocí gravitace samo bude zvětšovat. Snažíme se však nikde nesahat na okraje, aby zůstaly vzdušné.

Autentický rajčatový základ na pizzu: 

  • 400 g rajčata celá loupaná
  • čerstvá bazalka
  • lžička soli
  • lžička olivového oleje
  1. Celá rajčata z plechovky dáme do misky, přidáme poloplnou čajovou lžičku soli a další lžičku olivového oleje. Rukama natrháme čerstvou bazalku.
  2. Celou směs rozmělníme pouze rukama. Žádné mixování, protože chceme, aby na pizze byly kousky rajčat, což omáčce dodá strukturu a chuť.

Toppingy alias finální suroviny, kterými si pizzu vyladíme:

Každý co má rád, ale doporučujeme vyzkoušet Margaritu:

  • rajčatový základ
  • parmezán
  • mozzarella

Pizza s ančovičkami má stejný základ jako Margarita + tyto ingredience:

  • oregano
  • černé olivy
  • ančovičky

Teď už jen stačí suroviny, které nám chutnají naskládat na pizzu. Začali jsme královnou pizz, klasikou, kterou je Margarita. Dále je možné vytvořit Diavolu, různé variace s ančovičkami, atd. Autentická neapolská pizza je o pár opravdu kvalitních surovinách plných chuti. 

  1. Na těsto lžící rozprostřeme rovnoměrně rajčatový základ – nesmí ho být moc, ať není pizza příliš vhlká – za nás 2 až 3 polévkové lžíce.
  2. Nastrouháme parmazán. Přidáme širší kousky nakrájené mozzarelly (ideálně stejně velké). A pak už se fantazii meze nekladou – pizzu ozdobte, čím budete chtít.
  3. My např. krom výše zmíněného základu pizzu posypali trochou oregana a přidali černé olivy a ančovičky.

Jak udělat perfektní neapolskou pizzu v pizza peci? 

Neapolská pizza se peče hodně prudce a rychle ideálně v pizza peci. My použili Pizza pec na plyn 34 cm od značky Cozze, k tomu máme moc pěkný originální stůl pro pec na pizzu Cozze, který má uzamykatelná kolečka a dřevěný vysouvací stolek na odkládání hotové pizzy.

  1. Pec rozehřejeme 20 minut na maximální výkon. Jakmile je pizza připravená pro vložení, tak nejprve stáhneme teplotu v peci na minimální, aby nám plameny pizzu nespálily.
  2. Pizza pec nám naakumovala teplotu, takže bude mít mezi 340 – 400 °C po celou dobu pečení a kámen by měl mít minimálně 400 °C. To si dobře změříme infračerveným teploměrem Cozze.
  3. Pizzu musíme kontrolovat a otáčet – v zadní části pece a po stranách je žár výrazně vyšší, nejjednodušší způsob je použit pizza lopatu od Cozze.
  4. Nejprve necháme pizzu 45 – 60 sekund vloženou v peci, kontrolujeme jí a pak jí otočíme každou nedopečenou stranou na cca 15 sek, hlídáme, aby se kraje nespálily a pizza je max. do dvou minut hotová!
  5. Pizzu vyndáme z pece rovnou ideálně opět na originální prkénko, my máme kulaté 35 cm Cozze a pohodlně nakrájíme pizza kráječem Cozze – pizzu nám neroztrhá a nepomačká, tak jako může běžný nůž.
pizza pec Cozze
Pizza pec Cozze 34 cm

TIP: Jak jednodušše a nejefektivněji vyčistit kámen do pizza pece? 

Občas se stane, stalo se to i nám, než si člověk vychytá práci s těstem a pizzou, tak se může pizza kompletně potrhat, přichytávat na lopatě, atd. Stalo se nám, že se nám celá pizza roztrhla a celý obsah skončil na pizza kameni a vše začalo hořet. Kámen má klidně 450 °C. Když pec vypneme, tak na kameni zůstane spousta zbytků a vypadá to, že kámen je téměř na vyhození. Opak je však pravdou, stačí drátěným kartáčem, ideálně zase originálním od Cozze, ale může být jakýkoliv jiný, odstranit všechny přichycené nečistoty, a pak začít s kouzlem.

Rozpálíme pizza pec na maximum a necháme kámen pořádně vypálit alespoň 30 minut. Poté necháme pec vychladnout a opatrně kámen otočíme (doporučujeme při tom použít rukavice Cozze), protože na přední straně není taková teplota a nečistoty se nevypálí. Opět necháme 30 min. rozpálené na nejvyšší teplotu a pak stačí kámen vytáhnout a doslova zfouknout popel. A kámen je jako nový!

Jak vybrat nejlepší pizza Pec? 

Pokud vybíráte pizza pec, tak základní rozdělení pizza pecí je:

  • na plyn
  • dřevo/pelety

My jsme zatím otestovali pizza pec na plyn Cozze ve velikosti 34 cm, která je vhodná na menší pizzu do nějakých 30 cm. Pizza chutná výborně a teplota se dá pomocí regulace plynu udržovat přesně dle našich potřeb. Příště vyzkoušíme pec na dřevo/pelety a dáme vědět rozdíl. 

TIP na závěr: Pec umístěte do bezvětří, jinak rychle chladne.

Užijte si chuť pravé křupavé Itálie!

Další recepty

O čem píšeme

  • Pizza lopata ZiiPa

    Lehká lopata na pizzu, která je ideální pro vytažení vaší lahodné domácí pizzy z pece! Lopata na pizzu je nezbytná pro úspěšnou pizzu Díky tenkému ...

    Dostupnost na dotaz
    599,00 
    Do košíku
  • Pizza pec na plyn 43cm Cozze

    Pizza pec Ø43cm s teploměrem a pizza kamenem na plyn Odpočinek na terase na konci teplého, slunečného letního dne s drinkem v ruce je jednou z nejlepších ...

    Skladem 2ks
    11 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Kulatý kámen na pizzu Ø32 cm ZiiPa

    Žáruvzdorný kordieritový kámen na pizzu je ideální pro perfektní pizzu Akumuluje teplo, které rovnoměrně vede po celém povrchu, což zajistí dokonalou pizzu ...

    Skladem > 10ks
    499,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Pizza pec na dřevěné pelety 31cm Piana ZiiPa – břidlice

    Kompaktní a inovativní pec na pizzu, ideální pro přípravu lahodné domácí pizzy! Vše bylo promyšleno do nejmenších detailů, abychom mohli nabídnout ty ...

    Skladem 2ks
    7 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Pizza pec na dřevěné pelety 31cm Piana ZiiPa – černá

    Kompaktní a inovativní pec na pizzu, ideální pro přípravu lahodné domácí pizzy! Vše bylo promyšleno do nejmenších detailů, abychom mohli nabídnout ty ...

    Skladem 2ks
    7 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Kryt na pizza pec 34cm Cozze

    Kryt na pizza pec 34 cm Cozze Vyrobeno z kvalitního a odolného materiálu Oxford, který nabízí optimální ochranu proti UV záření, dešti a ...

    Skladem 4ks
    890,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Kryt na sestavu pizza pec se stolem Cozze

    Cozze kryt na pizza pec s venkovním stolkem Cozze Kryt zakrývá pec i stůl a poskytuje tak ideální ochranu před sezónním větrem a počasím Potah je vyroben ze ...

    Skladem 9ks
    1 190,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Pizza kolečkový kráječ WITT

    Witt Pizza kolečkový kráječ, dokonalý nástroj pro rychlé a přesné krájení pizzy S tímto pizza kráječem budete mít za okamžik rozkrojenou svou oblíbenou ...

    Skladem 1ks
    790,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Pizza lopata perforovaná velká 79cm Cozze

    Velká perforovaná nerezová lopatka pro snadné vkládání pizzy do trouby TRP měkká rukojeť s matným ...

    Dostupnost na dotaz
    1 490,00 
    Do košíku
  • Stůl pro pec na pizzu Cozze

    Stůl pro pec na pizzu Cozze ® s kolečky a brzdou Vybaveno výsuvným stolem/prkénkem 43x35 cm na výsuvných kolejničkách a 2 nerezovými kuchyňskými tyčemi se ...

    Dostupnost na dotaz
    6 990,00 
    Do košíku
    doprava zdarma
  • Pekařský & pizza kámen Napoleon

    Připravte si na grilu nebo v troubě oblíbenou pizzu s dokonale křupavými okraji nebo třeba lahodný koláč nebo pravý domácí chleba Pekařský pizza kámen o ...

    Skladem 1ks
    1 999,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Tepelně odolná rukavice Cozze

    Chraňte své ruce a prsty kvalitní rukavicí, která odolá teplotám až 350°C Velikost univerzální Balení ...

    Dostupnost na dotaz
    299,00 
    Do košíku
  • Infračervený teploměr Cozze

    Změřte teplotu kamene na pizzu, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku Čtení až do 530 ...

    Dostupnost na dotaz
    790,00 
    Do košíku
  • Prkénko 43 x 35cm bukové Cozze

    Prkénko použijte k přípravě a podávání pizzy nebo tapas a sýrů Schváleno pro styk s ...

    Skladem > 10ks
    990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Prkénko kulaté 35cm modré Cozze

    Prkénko vhodné pro přípravu či podávání pizzy nebo tapas a sýrů Schváleno pro styk s ...

    Skladem > 10ks
    449,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Prkénko kulaté 35cm zelené Cozze

    Prkénko vhodné pro přípravu či podávání pizzy nebo tapas a sýrů Schváleno pro styk s ...

    Skladem > 10ks
    449,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!