Domů ReceptKřenová klobása s kulérem

Křenová klobása s kulérem

Oblíbená a chutná klobása…

Spojení křenu a kuléru vytváří skvělou kombinaci chutí, která dokonale doplní vaše večerní podzimní posezení, zvláště pokud máte u sebe pivečko, uděláte radost nejednomu pánovi a dámě! Pojďme si společně připravit tuto delikatesu.

Křenová klobása s kulérem

Suroviny, které budeme potřebovat:

Suroviny jsou počítány na 1 kg

  • 500 g vepřová plec (lepší je prorostlejší)
  • 300 g vepřový bok
  • 200 g hovězí váleček
  • Sůl (praganda) 20 g 
  • Pepř 2 g
  • Cukr moučka 2 g 
  • Křen sušený 5 g
  • Sušená cibule 2 g
  • Voda 10 ml
  • Kulér na obarvení klobás

TIP: Místo cukru můžete použít melasu, kterou můžete mírně přidat i do kuléru – budete ho mít sladší. POZOR! Křen přidává do klobás nahořklou chuť, proto přidáváme cukr. Pokud to s křenem přeženete, budou klobásy příliš hořké!

Postup přípravy:

  1. Prvně maso nameleme následovně: Hovězí váleček na spojku – jemná šajba, vepřová plec na střední šajbu a vepřový bok na hrubo – pro hezčí mozaiku v klobáse.
  2. Dílo smícháme s kořením a vodou (případně s melasou) a necháme odpočívat alespoň 24 hodin.
  3. Připravené dílo naplníme do vepřových střev a necháme alespoň hodinu nebo dvě oschnout na vzduchu. Poté máčíme v připraveném kuléru. Ten opět necháme zaschnout alespoň pět hodin.
  4. Udíme v elektrické udírně Smooking, Bradley nebo Borniak cca 6 hodin. Nejlepší směsí na klobásu je hruška a třešeň, směs dodá klobásám tmavou a divokou barvu. Ve spojení s kulérem je prostě ideální!
Hotová a uzená křenová klobása s kulérem

Klobása na pohled ostravská, ale chutí vyjimečná

Na první pohled nepoznáte příliš rozdíl oproti ostravské klobáse. Kulér udělá svoje, takže klobása je prostě černá. Na nákroji je krásně vidět tučná část, kterou jsme si nahrubo namleli. Křen v klobáse vizuálně nenajdete hledat marně… Ovšem na chuti ho ucítíte okamžitě. A pokud jste fanoušky křenové chuti, tak tahle klobása vám jistě udělá velkou radost! V lednici vám klobásy, pokud použijete pranýř, vydrží až 14 dní. Určitě je ale neskladujte v igelitových pytlících. Nechte je buď viset, nebo je zabalte do pergamenu. V případě použití kuchyňské soli, počítejte s tím, že byste měli klobásy zkonzumovat do 48 hodin.

Ideální klobása na podzimní večery k pivu

Klobása je ideální, především ve spojení s dobrým českým ležákem. Ideální je samozřejmě „Plzeň“, ale výběr lahodného moku je samozřejmě čistě na vás. Na dlouhé podzimní večery si ji můžete vychutnat jak za studena, tak i za tepla! K ní chutný pivní rohlík, který je krásně posypaný solí. Klobásu můžete doplnit například francouzskou hořčicí, jejíž pikantnost vám hezky vytáhne křenové aroma a příjemně ho doplní pikantností. Klobása se ale také dobře hodí ke konzumaci s suchým červeným vínem. My doporučujeme víno Malbec.

Přejeme vám dobrou chuť!

Další recepty

O čem píšeme

  • Udící tyč na zavěšení masa 48cm Borniak

    Závěsná udící tyč do udíren slouží k zavěšení větších kusů masa na udící háčkyUrčená pro udírny Borniak UW-150, UWD-150, UWDS-150, BBD-150, ...

    Dostupnost na dotaz
    85,00 
    Do košíku
  • Štěpka TŘEŠEŇ 10l Borniak

    Dřevěná štěpka Třešeň dodá vašim grilovaným a uzeným pokrmům sladce ovocné aroma Štěpka Třešeň je vhodná pro uzení kachního či jehněčího ...

    Skladem > 10ks
    649,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Háčky na klobásy 12ks Pit Boss

    Udělejte snadno šťavnatou klobásu pomocí háčků na klobásy Jsou dokonalým nástrojem pro zavěšení masa z horní části grilu nebo udírny Pomocí 12 ...

    Skladem > 10ks
    389,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
  • Digitální udírna UWD-N-150 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh!   V čem se liší nová řada udíren:...

    Skladem 9ks
    33 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!