12 Chyb, které mohou zničit vaše grilování
Žádný učený z nebe nespadl. Platí to naprosto o všem. Tedy i v grilování. I my jsme prošli těžkými začátky. Důležité však je, zjistit kde byla chyba a poučit se z ní. A co se stává nejčastěji?

1) Zapomněli jste maso před grilováním okořenit
Steak bez chuti. To bývá nejčastější výsledek tohoto “prohřešku”. A přitom samotná sůl či pepř v případě steak bohatě postačí. V případě grilování se vyplatí trochu plánování. Pokud je to možné, marinujte steak nebo kuře večer před grilováním. Existuje mnoho skvělých receptů na marinádu, které můžete vyzkoušet. Vsadit můžete i na již hotové směsi koření nebo různé namíchané marinády.
Například BBQ grilovací omáčka Skull Hot Black Gold 500ml Saus.Guru. Tato pálivá omáčka na bázi sóji se okamžitě stala celebritou. Nejen díky svému vzhledu; smolně černá se zlatými jiskrami, ale také kvůli své skvělé chuti. Na Dutch Chilli Festu v roce 2019 jí veřejnost zvolila jako nejlepší pálivou omáčku.
Pokud budete maso marinovat alespoň den dopředu před samotným rozpálením grilu, věřte že Vaše chuťové buňky Vám poděkují.
2) Nečistíte grilovací rošty nebo mřížky
A tady se dostáváme k jedné z nejčastějších chyb při grilování. Nevyčištěné rošty nebo mřížky. To, že grilovací rošty nečistíte, znamená, že se jídlo přilepí na jídlo, které zbylo ze včerejšího grilování.
A výsledek užívání neumytého grilovacího roštu? Nejen, že to ovlivní to, jak vaše jídlo chutná (pravděpodobně to nebude žádná sláva), ale také to, jak se vaše jídlo přichytí na roštech. Při otáčení se maso nejspíš začne trhat nebo rovnou zůstane přilepené na mřížce. A pokud máte doma opravdu dlouho nečištěný rošt, můžete buď:
- zkusit ho vyčistit výkonným čističem a kartáčem
- koupit nový rošt.
3) V půlce grilování dojde palivo
Přípravy na grilování se netýkají jen jídla a pití. Je třeba věnovat pozornost taky samotnému grilu. Zkontrolujte tedy, zda máte dostatek paliva. Například propanu. Umíte si představit, jak nepříjemná situace může vzniknout, když si až v průběhu večírku uvědomíte, že ve vaší plynové bombě již není žádný plyn. Vždy zkontrolujte hladinu propanové nádrže, než ji použijete. Většina grilů má měřidlo na propanové nádrži, takže snadno zjistíte, kolik ještě plynu zbývá. Dále je pak dobré mít doma k dispozici záložní plynovou bombu. To samé platí i pro uživatele pelet. S tím rozdílem, že u pytle s peletami lehce rozeznáte, že již topivo dochází.

4) Nepředhříváte gril
A tady máme jednu z největších chyb – nedostatečné předehřátí grilu. Mnozí si myslí, že jakmile jejich gril dosáhne vysoké teploty, je připraven k užívání. Jenže gril byste měli nechat předehřát ještě déle, aby se rozehřály grilovací rošty. V opačném případě je dost pravděpodobné, že gril bude produkovat hodně tepla, ale grilovací rošty zůstanou relativně chladné. Tím se docílí pouze toho, že jídlo nebude přijímat teplo přenášené přímo grilovacími rošty. Následně se pokrmy přilepí na kov a při jakékoliv další manipulaci s jídlem ho budete trhat.
Náš tip? Nejlépe uděláte, když gril zavřete necháte ho předehřát alespoň 10 minut, aby se teplo přeneslo na grilovací rošty. Někdo říká, že předehřívá ještě déle.i 20 až 30 minut. V závislosti na grilu. Ať už se rozhodnete gril předehřívat na 10, 20 nebo 30 minut, snížíte šanci, že se jídlo přichytí k roštům na grilu.
5) Naolejování grilovacích roštů místo jídla, které grilujete
Kdysi dávno se mezi grill mastery rozmohl takový nešvar – olejování grilovacích roštů. Pokud budete toto téma hledat na internetu, můžete najít protichůdné informace.
Myšlenka je taková, že namazáním roštů zabráníte tomu, aby se maso lepilo k roštu. Počítejte však s tím, že olej bude kouřit a karbonizovat. Může také způsobit nebezpečné vzplanutí, když kape dolů do ohně. Věřte, že to rozhodně nepřispěje k dobré chuti vašeho jídla.
Náš tip? Pokud opravdu potřebujete olej při grilování využít, raději ho trochu zkuste dát na samotné maso před jeho umístěním na gril. Tato metoda pomůže, aby vaše jídlo nepřilnulo na rošty.
6) Dáváte na gril příliš studené maso
Vkládat maso na gril příliš studené je jedna z největších chyb grilování. Pokud například dáte maso na gril, když je příliš studené, zvenčí bude hotové dříve, než se vnitřek pořádně propeče. To způsobí, že masu bude trvat mnohem déle, než bude připravené k servírování. Když je vnějšek hotový a vnitřek ne, nezbývá nic jiného, než pokračovat v grilování. Čímž se zvyšuje pravděpodobnost převaření a současně se tímto postupem rapidně zvyšuje šance na připálení vnější strany masa.
Náš tip? Stačí nechat maso před grilováním ohřát na pokojovou teplotu. Myslete na to, že byste měli maso vyjmout z lednice a nechat ho přikryté 15–20 minut odležet.

7) Příliš mnoho tekutého podpalovače
Tento “prohřešek” proti správnému grilování se týká především majitelů grilů na dřevěné uhlí. Při grilování na grilu na dřevěné uhlí mají lidé často klamný dojem, že byste měli na uhlíky nastříkat hodně podpalovače. Protože přece jenom tak se oheň rychleji rozhoří. Ne? Kdo by to teda nechtěl udělat?! Skutečnost je však někde trochu jinde. Takové množství tekutého podpalovače má významný vliv na to, jak ve finále jídlo chutná. Pokud použijete hodně podpalovače, můžete z jídla cítit benzín. To už asi nikdo vaše jídlo nepochválí.
Náš tip? Používejte komín na dřevěné uhlí. Rozžhavení touto metodou bude trvat o něco déle – budete potřebovat 20–30 minut, než bude dřevěné uhlí bílé a popelavé. Ale můžete se spolehnout, že tato metoda neovlivní chuť vašeho jídla.
8) Stlačování hamburgerů špachtlí
Teď se budeme trochu šťourat v přípravě burgerů. Jednou z nejrozšířenějších chyb při grilování hamburgerů je tlačení hovězích placiček špachtlí blíž k roštu. Nejsme si jisti, kde to začalo, ale začínající grilovači pravděpodobně viděli, jak to dělá někdo jiný, a napodobili jejich zlozvyk. Nebo je to jen nutkání, které lidé mají. Oheň nás koneckonců fascinoval odjakživa.
Proč ne? Odpověď je velice jednoduchá – tlak na maso způsobí, že z něj vyteče šťáva. A právě ona šťáva teče do zdroje tepla. Pak vznikají ta známá vzplanutí, která maso pohltí. Může to vypadat dobře na pohled. Ale vliv na výslednou chuť bude spíš opačná. Maso zuhelnatí a chutí připomíná spíš gumu.
Náš tip? Hamburgery pouze obracejte, abyste nevytlačili všechny důležité šťávy. A špachtle používejte na jiné, vhodnější přípravy jídla.
9) Nevyužíváte všechny dostupné grilovací zóny
Zapálíte všechny hořáky na vysokou teplotu a necháváte je tak po celou dobu grilování.
Naučte se vše o jednotlivých zónách, kterými váš gril disponuje. Tyto chyby při grilování pramení z nepochopení toho, jak gril funguje.
Náš tip? Pro počáteční grilování můžete otočit jeden hořák a použít jiný hořák na nižší stupeň. Získáte tak zóny nebo různé prostory na grilu s různými teplotami. Tímto způsobem, pokud se váš steak příliš peče, můžete maso přesunout na samostatné místo na grilu, abyste předešli spálení vnější strany vašeho jídla.
10) Oheň je cool, ale v otevřeném ohništi a ne na grilu
Neočekávaná vzplanutí mohou na někoho dojem udělat, ale profesionála tím neoslníte. Spíš naopak. Je to další grilovací chyba. Malé plameny jsou v pořádku, ale velké plameny, které pohltí rošt i s jídlem, mohou mít na pokrm škodlivý vliv. Navíc velké vzplanutí může být také nebezpečná chyba při grilování, která může ublížit i samotnému kuchaři.
Náš tip? Vzplanutí je obvykle způsobeno odkapáváním tuku z masa, takže abyste tomu zabránili, odřízněte přebytečný tuk během počáteční přípravné práce před grilováním. Pokud chcete zachovat tučnou část masa existuje ještě druhý způsob. Pokud během grilování dojde ke vzplanutí, zkuste jídlo přesunout do jiné, chladnější zóny. Jakmile vzplanutí odezní, můžete jej vrátit do této zóny. A jak bylo uvedeno v předchozím omylu při grilování – za žádných okolností netlačte na maso špachtlí.
11) Nemáte správné grilovací nástroje nebo nevíte, jak je používat
Existují určité grilovací nástroje, které musíte mít. Absence některého z těchto grilovacích doplňků může mít nepříznivý vliv na váš grilovací výkon. Co tedy patří do základní výbavy?
- Grilovací kartáč na čištění grilu.
- Komín na dřevěné uhlí, který by vám pomohl založit a udržovat oheň.
- Při obracení masa na grilu byste měli použít špachtli nebo kleště.
Náš tip: Nikdy nepoužívejte vidličku. Propichování masa vidličkou je zbytečné a navíc díky tomu z mase vyteče veškerá krev a šťávy. To ovlivní chuť vašeho steaku, hamburgeru nebo jiného druhu masa. A přitom stačí mít k dispozici správné grilovací nástroje. Pak se nemusíte této chyby při grilování dopouštět.

12) Dáváte omáčku na maso příliš brzy
Běžnou chybou při grilování je nanesení omáčky na maso příliš brzy. Pokud dáte omáčku na maso, když má ještě být nějaký delší čas na grilu, začne se omáčka připalovat. To zničí jakékoli maso, které chystáte. Vaše jídlo se změní od dokonale propečeného až po zcela zničený kus masa.
Náš tip? Počkejte až do momentu, kdy budete s propečením masa spokojení. A až pak naneste omáčku.