Grilovaná vepřová žebra
Kolegové z Redneck Burger tenkrát připravili skvělý recept na klasická grilovaná vepřová žebra – jednoho z nejoblíbenějších pokrmů, se kterým se ve finále vypořádáte tvz. „rukama“. Nyní ale pokračujte očima na další řádky, ať víte jak na to.
Suroviny:
- 3-4kg vepřových žeber
- americká hořčice
- máslo
- alobal
- Koření: rub KOSMOS SPG
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 2 lžičky maďarské papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Omáčka na potření žeber:
- 2 lžičky kečupu
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžičky sojové omáčky
- 2 lžičky worcesteru
- 3 lžičky medu šťáva z ½ citorónu
Postup:
- Z žeber ze spodní strany odstraníme blánu (nejlépe pomocí druhého konce lžíce, který zasuneme pod blánu a opatrně jí odtrhneme od masa a poté pomocí papírové utěrky blánu stáhneme).
- Žebra potřeme tenkou vrstvou hořčice z obou stran a zasypeme rubem SPG.
- V prázdné dóze smícháme česnek, cibuli, papriku, kmín a sůl. Vzniklou směsí taktéž zasypeme žebra z obou stran. Takto připravená žebra vezmeme, položíme je na mřížku a dáme je na noc do lednice.
- Druhý den žebra vyjmeme z lednice zhruba hodinu před grilováním, a pomalu si připravíme gril.
- Gril zahřejeme na 130°C. Když máme nahřátý gril, vložíme žebra a grilujeme 2h na 130°C.
- Po uplynulém čase vyjmeme žebra a přemístíme je na alobal.
- Na žebra dáme pár plátků másla, zabalíme do dvou vrstev alobalu a vrátíme zpět do grilu na další 2 hodiny (stále udržujeme teplotu 130°C).
- Zatím co máme žebra v alobalu tak si připravíme omáčku, kterou nakonec žebra budeme potírat. V misce smícháme kečup, hořčici, sójovou omáčku, worchester, med, šťávu z citrónu a vše dobře promícháme.
- Žebra po 2 hodinách vybalíme z alobalu a vrátíme je zpět na rošt do grilu, kde je dobře potřeme naší omáčkou.
- Teď už jen zbývá počkat 30 minut než nám omáčka na žebrech zaschne (v grilu máme stále 130°C).
- Po 30 minutách by měla být omáčka zaschlá a my můžeme grilovaná vepřová žebra vyjmout z grilu, nechat chvíli odpočinout a poté ihned servírovat s čerstvým křenem, hořčicí a chlebem.