Domů BlogLéto je fajn, ale podzimní grilování má duši i šťávu

Léto je fajn, ale podzimní grilování má duši i šťávu

Proč právě teď začíná nejlepší část grilovací sezóny – a jak si ji užít s peletovým grilem nebo udírnou naplno

Řeknu ti to na rovinu: léto je krásný. Ale září a říjen? To je čas, kdy gril opravdu zpívá. Slunce už tolik nepálí, maso má čas se rozležet, vzduch voní po vlhké trávě a kouři. A já, s břichem trochu větším než normálně (a ne, není to jenom mimino, ale i brisket), si říkám – teď je ten správnej čas, kdy má grilování váhu. Doslova.

V tomhle článku ti ukážu, proč právě podzimní grilování má duši, jak na něj, co k němu potřebuješ, a proč se z peletového grilu stává král sezóny. Navíc ti řeknu, proč bys měl už teď přemýšlet i o udírně.

Proč podzimní grilování chutná jinak?

  1. Chladnější vzduch = lepší kontrola teploty
    Už tě nehoní slunce. Gril má stabilní výkon a ty si můžeš dovolit pomalý a rovnoměrný tah. Maso ti „neuteče“ a každá pecka má čas se rozvinout.
  2. Lepší maso, lepší nálada
    Po létě přichází podzimní sklizeň. Cibule, dýně, brambory – a maso už není jen o steaku. Připravuješ pečená kolena, kachny, hovězí na pomalu – a to je teritorium, kde se rozdává skutečné grilovací mistrovství.
  3. Víc prostoru pro kreativitu
    Léto je rychlý. Ale podzim ti dovolí zpomalit. Udělat si naložený kuře na rotisserii, vyudit ryby, nebo celý den ladit žebra. Je to jako grilovací hygge.

Peletový gril = král podzimu

Pokud jsi to ještě nezkusil, podzim je ten pravý čas objevit gril na pelety. A rovnou ti řeknu – Pit Boss Navigator 1150 je mašina, kterou nechceš jenom vidět. Ty ji chceš mít.

Proč právě Pit Boss PB1150G?

  • Peletový systém = stabilní teplota (žádný hořící uhlíky v koutě)
  • Digitální řízení – nastavíš, zakryješ, pohlídáš si pivo, vrátíš se, hotovo
  • Obrovská plocha – ideální na víkendové pečení, briskety, kachny, žebra
  • Kouř z tvrdého dřeva – tohle není „aroma“, to je poctivej dým
  • Robustní konstrukce, výborný poměr cena/výkon

V září začíná sezóna pomalého kouření, a právě Pit Boss ti dovolí grilovat i udit jako pán – přesně, rovnoměrně, s minimem zásahů.

Když chceš maso točit: rotisserie jako z pohádky

Když si říkám, že chci udělat kuře na oheň tak, aby kůže křupala a maso se rozpadalo, tak ho nedávám na rošt. Dávám ho točit. A k tomu mám jen jednu odpověď:

Nerezový gril na kuře, kýtu a pečení s rotisserií UG GRILL

Co umí?

  • Vydrží celou kýtu nebo i dvě menší kuřata
  • Otočný systém zajistí rovnoměrné opečení ze všech stran
  • Nerezový plech a rám = odolnost, údržba jak facka
  • Ideální na podzimní rodinné pečení venku

Rotisserie je podle mě nejvíc sexy forma grilování, jaká existuje. Žádný přetáčení, žádný náhody. Jen pomalu se otáčející maso a hladový pohledy.

A pak přijde ticho… a udírna

Jo, na podzim to chce kouř. Všude to voní po jablkách, dýních, houbách – a uzený maso to všechno jen podtrhne. Já osobně uzením slavnostně zahajuju říjen. A letos to bude s touhle krasavicí:

Digitální udírna Borniak UWDS-150 Alu

Proč Borniak?

  • Digitální řízení – nastavíš, odejdeš, sleduješ vůni
  • Objem 150 litrů – zvládneš víc šunek, klobás, sýrů, ryb najednou
  • Snadná obsluha – i pro začátečníky
  • Možnost použít štěpku různých druhů – ovocné dřevo na jemné uzení, buk na klasiku

V kombinaci s peletovým grilem máš kompletní domácí kouřovou kuchyni.

Co se mi osvědčilo na podzimní grilování:

  • Maso s vyšším obsahem tuku – vepřová krkovice, hovězí hrudí, kachna
  • Delší doba přípravy – ideál pro pomalé grilování (low & slow)
  • Omáčky a koření s kouřovým nebo sladkým profilem – BBQ s jablky, sriracha med, česnekové glazé
  • Pečená zelenina – dýně, řepa, batáty na planše nebo v misce


Závěr? Léto je na koupáky. Ale podzim je na maso.

Jsem kuchař, táta a grilovací nadšenec. A vím, že v září a říjnu se dělají ty nejlepší věci. Lidi mají čas. Oheň dává smysl. A maso voní hloubš, protože není přebitý žárem.

Takže jestli si říkáš, že je grilovací sezóna u konce… neblbni. Teprve začíná ta poctivá. A jestli máš doma peletovej gril a udírnu, nebo o nich uvažuješ, teď je ten moment.

Další články

O čem píšeme

  • Gril na pelety Navigator 1150 + KRYT Pit Boss / PB1150G

    Gril na pelety Navigator 1150 + KRYT Pit Boss / PB1150G

    Pro velké rodiny nebo pravidelné zahradní párty Grilujte celý víkend s velkým robustním grilem na dřevěné pelety Navigator 1150 Pit Boss s pokročilou ...

    Skladem > 5 ks
    28 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
  • Nerezový gril na kuře, šunku a pečeni S70 / 1x Rotisserie UG Grill

    Nerezový gril na kuře, šunku a pečeni S70 / 1x Rotisserie UG Grill

    Špičkový gril vyrobený z vysoce kvalitní nerezové oceli, který kombinuje robustnost a moderní design Tento gril je vybaven výkonným motorizovaným otočným ...

    Skladem > 5 ks
    12 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma
    novinka
  • Digitální udírna UWD-N-150 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Digitální udírna UWD-N-150 /Alu 1.5CZ/ Borniak

    Ve spolupráci s firmou Borniak představujeme nový model udíren vyvinutý pro český a slovenský trh! V čem se liší nová řada udíren:Odkapávací miska ...

    Skladem > 5 ks
    38 990,00 
    Do košíku
    ihned k odeslání
    doprava zdarma

Nezmeškejte žádné
novinky či slevy!